Voorgeschiedenis
Het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voor de achterhaven van Zeebrugge voorziet bufferzones om de leefbaarheid van Zwankendamme te verzekeren, ook na de aanleg van nieuwe transport- en haveninfrastructuur. Er werd beslist dat de VLM de bufferzones zou realiseren via het landinrichtingsproject Mobiliteitsas Gent-Brugge-Zeebrugge.
Situering
Een gebied van 820 ha langs het Boudewijnkanaal, nabij de achterhaven van Zeebrugge, op het grondgebied van Brugge. Het project maakt deel uit van het landinrichtingsproject Brugse Veldzone, inrichtingsproject Mobiliteitsas Gent-Brugge-Zeebrugge.
Beschrijving
Grote infrastructuurwerken in de omgeving van Zwankendamme hebben in grote mate het landschap rond het dorp beïnvloed. Om de bufferende maatregelen die voorzien worden bij dergelijke projecten op elkaar af te stellen en om het landschap rond Zwankendamme op te waarderen, heeft de VLM een inrichtingsplan opgemaakt dat in 2013 werd goedgekeurd.
Deze ingrepen zijn voorzien in het inrichtingsplan:
• de inrichting van de bufferzones voor de sporenbundels van Infrabel, en de N31;
• aanleg van recreatieve infrastructuur (fietspaden, wandelpaden, speelzones…).
In 2014 startte de uitvoering op het terrein.
De doelstellingen van dit inrichtingsplan passen ook in de EFRO-projecten Leefbare Haven en Leefbare Haven bis die liepen van 2009 tot 2014. De opmaak van de plannen en het participatieproces werd o.a. via deze Europese subsidie gefinancierd.
Om uit te zoeken hoe de buffers er moesten gaan uitzien, hebben we "Ronde Tafels" gehouden. Tijdens een Ronde Tafel dachten telkens een tiental inwoners van Zwankendamme samen met de VLM-projectleider na over de gewenste inrichting van de bufferzones. Op basis van de resultaten van de verschillende Ronde Tafels werd het uiteindelijke inrichtingsplan voor de berm opgemaakt.
Simulatie groene berm Zwankendamme
Stand van zaken
Mede op basis van suggesties van dorpsbewoners is een inrichtingsplan opgemaakt voor de ruime omgeving van Zwankendamme. Een buurtpark in het oosten van Zwankendamme is al ingericht in het kader van het project Leefbare Haven.
.De geluidsberm die het dorp Zwankendamme afschermt van het transport van en naar de haven van Zeebrugge en van de havenactiviteiten, is klaar. Hij is beplant in de winter van 2020-2021 en is vanaf 12 juni 2021 opnieuw open voor het publiek.
Planning
De plannen voor de omgeving van het Lisseweegs Vaartje en de oostenlijke zijde van Zwankendamme worden nog verder uitgewerkt. De inrichting van deze zones gebeurt in 2022.
Partners
Stad Brugge
Infrabel
Informatiepanelen: overzicht projecten Zeebrugge Open
Persbericht geluidsberm Zwankendamme klaar - 9 juni 2021
Laatste update: 9 juni 2021