Voorgeschiedenis
juni 1990: nuttigverklaring ruilverkaveling, blokgrens en ruilverkavelingsplan vastgelegd
februari 1991: oprichting ruilverkavelingscomité en commissie van advies
oktober 1996: bepaling van de inbreng
1997-1999: uitvoering eerste schijf van de werken
september-oktober 2004: eerste officiële neerlegging herverkaveling met openbaar onderzoek
eind 2005: ingebruikname nieuwe percelen
maart 2006-2007: uitvoering tweede schijf van werken
mei-juni 2006: tweede definitieve neerlegging herverkaveling met openbaar onderzoek
16 juni 2006: ondertekening van de ruilverkavelingsakte
31 mei 2012: tweede akte (afrekening van de kosten)
Stand van zaken
Het project is afgerond. Momenteel handelt het ruilverkavelingscomité nog enkele administratieve procedures af.
Beschrijving
Ruilverkaveling Vliermaalroot strekt zich uit over vier gemeenten: Bilzen, Diepenbeek, Hoeselt en Kortessem. De voornaamste doelstelling binnen een ruilverkaveling is de herindeling van percelen. Ook de ruilverkaveling Vliermaalroot tovert het lappendeken van versnipperde en veelhoekige percelen om tot een economisch beter werkbaar geheel. De landbouwbedrijven die in dit gebied liggen, krijgen door de herverkaveling grotere percelen met een regelmatigere vorm en een gunstigere ligging. Zo kunnen gebruikers en eigenaars hun percelen meer rendabel bewerken. Na de herverkaveling steeg de gemiddelde perceelsgrootte in het projectgebied Vliermaalroot van 38,76 are naar 80,29 are. Alle eigenaars en gebruikers van de gronden werden bij elke fase uitvoerig geraadpleegd en hadden telkens inspraak.
Toch is een ruilverkaveling meer dan het herschikken van gronden alleen. We zorgen dat de percelen ook beter ontsloten worden door nieuwe of verbeterde landbouwwegen of door de percelen dichter bij het landbouwbedrijf te leggen. Hoewel deze wegen vooral landbouwwegen zijn, zullen ook voetgangers en fietsers - recreatief of functioneel - kunnen genieten van een aantal van deze wegverhardingen. Voor de recreanten werden bovendien een Finse piste en verscheidene wandel- en fietspaden aangelegd. De nieuwe fietspaden liggen langs de Winterbeek en de Mombeek in Kortessem en langs de Winterbeek in Beverst, en de wandelpaden werden aangelegd rond het Jongenbos, in de Proefbosstraat, en rond 't Krijt.
Binnen dit ruilverkavelingsproject gaan we ook op zoek naar een oplossing voor andere noden. Zo wil het ruilverkavelingscomité zeker de problematiek van wateroverlast aanpakken en laat ze enkele kleinschalige wachtbekkens bouwen die landschappelijk geïntegreerd worden. De wachtbekkens worden volledig volgens de geldende normen van het integraal waterbeheer hoog in het landschap gebouwd en kwamen op de Winterbeek in Beverst, op de Sitsingerbeek in Hoeselt, achter het containerpark in Hoeselt en aan de industriezone van Hoeselt.
Bovendien worden in deze ruilverkaveling maatregelen genomen om de waardevolle fauna en flora te beschermen. Zo kreeg de natuur en het landschap terug alle kansen door een uitbreiding van het Jongenbos, de inrichting van een bufferstrook rond de Winterbeek, de uitbreiding van het Watervalbos en door verschillende lijnvormige elementen, zoals hagen, bomenrijen en hoogstam aan te planten.
Partners
- De gemeenten Bilzen, Diepenbeek, Hoeselt en Kortessem
- Provincie Limburg
- Vlaamse overheid - Afdeling Land en Bodembescherming, Ondergrond, Natuurlijke Rijkdommen (ALBON) en Agentschap voor Natuur en Bos
- Limburgs Landschap vzw