Stand van zaken
Het project is afgerond. Het liep van 1 maart 2010 tot 31 augustus 2012.
Voorgeschiedenis
In het kader van EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) doelstelling II heeft de provincie West-Vlaanderen, in samenwerking met de lokale economische actoren, per deelregio in West-Vlaanderen projecten ingediend. De projecten ondersteunen in elke regio de innovatie in het bedrijfsleven. In de regio Midden West-Vlaanderen ligt de nadruk op de agro-voedingsindustrie. In het kader van Thought for food (T4F) zijn in Roeselare het MIUMMM opgericht, dat is het Vlaams Huis van de Voeding, en het Opleidingsatelier voor de Voeding. In Poperinge is de AgroCleantech Cluster ontstaan. Het projectgebied valt samen met het hart van de groentestreek in Midden West-Vlaanderen en de Westhoek en omvat het Roeselaarse en een deel van Poperinge.
Beschrijving
De VLM was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een geïntegreerde visie op de omgevingskwaliteit, met nadruk op het landschap. De visie schept een kader voor een toekomstgerichte landschapscreatie. Ze bevat geïntegreerde landschapsplannen die beantwoorden aan de ruimtelijke en economische behoeften van de moderne land- en tuinbouw en voedingsindustrie.
Uiteindelijk zijn er twee alternatieve visies ontwikkeld, die beide uitgaan van de wensen en noden van alle ruimtegebruikers, maar met nadruk op de streekbewoners, de land- en tuinbouwers en de agro-voedingsindustrie. De visies verbeelden een positieve landschapsidentiteit. Ze geven ook een oplossing op de mobiliteits- en waterproblemen van de streek, ook in het licht van de klimaatveranderingen.
Voor de opmaak van de omgevingsvisie is een interactief proces gevoerd. Zo zijn er 7 workshops voor drie proefgebieden georganiseerd, en een 50-tal interviews en drie enquêtes afgenomen. Daarbij zijn landbouwers, bedrijfsleiders van de agro-voedingsindustrie, lokale beleidsverantwoordelijken en enkele honderden streekbewoners betrokken.
Voor drie proefgebieden zijn detailvisies opgemaakt. Het betrof een landelijk gebied met een sterke aanwezigheid van agro-industrie (in de gemeente Staden), een randstedelijke zone net buiten de ring van Roeselare (Schiervelde-Duivelsbeek, in samenwerking met de KU Leuven) en een agrarisch gebied ten oosten van de stadskern van Poperinge.
De visies moeten inspiratie bieden aan lokale en bovenlokale besturen. Zij vormen een sterke en gedurfde discussiebasis naar een toekomstgerichte landschapsontwikkeling.
Partners
- Provincie West-Vlaanderen, streekwerking Midden West-Vlaanderen
- Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen
- Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
- Met bijzondere dank aan Stad-Land-Schap 't West-Vlaamse hart, de steden Roeselare en Poperinge, de gemeenten Staden en Hooglede, en KU Leuven-asro.
Bijkomende informatie
Brochure met samenvatting van de landschapsvisies
Laatste update: mei 2023