Het landinrichtingsplan Slagmolen geeft uitvoering aan het landinrichtingsproject Stiemerbeekbvallei.
De Vlaamse Landmaatschappij heeft dit landinrichtingsplan opgemaakt samen met de planbegeleidingsgroep Stiemerbeekvallei om de omgeving van de Slagmolen op te waarderen. De Slagmolen is een nog steeds werkende molen op de Stiemerbeek in Genk tussen het stadscentrum en het natuurreservaat De Maten. Het doel is om van Slagmolen een aantrekkelijk toegangspoort te maken voor De Maten en De Wijers.
Daarnaast werd de watertoevoer naar het natuurreservaat De Maten geoptimaliseerd zodat de vijvers van De Maten er in de toekomst ecologisch sterk op vooruitgaan.
Op 22 juni 2017 keurde de Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw het landinrichtingsplan Slagmolen goed. Het volledige landinrichtsplan kan je terugvinden via deze link: het landinrichtingsplan Slagmolen.
Stand van zaken
In een eerste fase werd de Schabeek heraangelegd als een meanderende waterloop met doorstroommoeras. Deze ingreep zorgt, in combinatie met de installatie van een sturingssysteem, ervoor dat er enkel nog zuiver water naar de vijvers stroomt. Langs de nieuwe Schabeek kwam er doorheen het moerasbos een knuppelpad. Dat pad verbindt de site van de Slagmolen op een aantrekkelijke manier met het stadscentrum van Genk.
Planning
De site Slagmolen zal - in een tweede fase - ingericht worden als een toegangspoort voor De Wijers. De stad Genk maakt plannen op om de Slagmolen een nieuwe functie te geven, de parking om te toveren in een ontmoetingsplein en de Slagmolen door middel van nieuwe bovenlokale fietsverbindingen te verbinden met Hasselt en Diepenbeek.
Partners
Stad Genk, Natuurpunt en provincie Limburg zijn partners in dit project dat mee gefinancierd wordt door Europa via het Life+ project Green4Grey.