Stand van zaken
Dit project is uitgevoerd.
Historiek
31 mei 1991: opdracht minister tot opmaak ruilverkavelingsplan
2 oktober 1996: conform verklaring milieueffectenrapport
7 januari 1998: goedkeuring ruilverkavelingsplan en nuttigverklaring van de ruilverkaveling
2 februari 1998: oprichting van het ruilverkavelingscomité en de commissie van advies
1 juni 1999 start van de werken
18 december 2003: verlijden van de ruilverkavelingsakte
25 december 2003: ingebruikname van nieuwe kavels
1 maart 2007: verlijden aanvullende akte (kostenverdeling)
2010: bouw van een noodpompgemaal op de monding van de Loeverbeek in de Watergang der Hoge Lande. Hiermee werd ook dit knelpunt naar wateroverlast aangepakt.
Situering
Ruilverkavelingsproject van 1.703 ha op het grondgebied van de gemeenten Sint-Gillis-Waas, Stekene, Beveren en de stad Sint-Niklaas.
Beschrijving
In het begin van de jaren zeventig dienden een negentigtal vooruitstrevende landbouwers een gezamenlijke aanvraag tot ruilverkaveling in. Het gebied werd ingedeeld in een noordelijk en een zuidelijk gedeelte. Eerst werd in het noorden de ruilverkaveling Meerdonk uitgevoerd (einde 1988). Bijna 20 jaar later is ook de ruilverkaveling in het zuidelijke gedeelte afgewerkt.
Na een zeer langzame start, verliep de uitvoering van de werken heel wat sneller. De moeilijke toegankelijkheid van de landbouwpercelen werd verholpen door het verbeteren van de wegverharding. In totaal werden er 10 km nieuwe landbouwwegen aangelegd en 17 km bestaande wegen verbeterd.
De versnippering van het grondgebruik werd aangepakt en leidde tot een verdubbeling van de gemiddelde perceeloppervlakte en een halvering van het gemiddelde aantal percelen.
Ook op het vlak van wateroverlast, een belangrijk aandachtspunt in deze streek, werden heel wat knelpunten opgelost, zoals de wateroverlast in het centrum van Sint-Gillis-Waas door de aanleg van een sifon op de Blokstraatbeek, de aanleg van een bufferbekken ter hoogte van de Schuilhoek en de aanleg van een noodpompgemaal aan de monding van de Loeverbeek.
Daarnaast werden ook werken op het vlak van landschapszorg en natuur uitgevoerd. Meer dan 19 ha landschaps- en natuurwaarden op private gronden van openbare besturen werd zo gerealiseerd.
De wandel- en fietsmogelijkheden werden in het gebied uitgebreid door de aanleg van diverse vrijliggende fietspaden. De ruiters werden ook niet vergeten met de aanleg van 5 km zandige paden.
In 2003 was de realisatie van de ruilverkaveling een feit met het verlijden van de eerste akte. In deze akte werden de rechten en plichten van de eigenaars en gebruikers voor hun 'nieuwe' kavels officieel geregeld. Iedere belanghebbende eigenaar en gebruiker heeft intussen een uittreksel uit deze ruilverkavelingsakte ontvangen.
Partners en kostenverdeling
Voor de uitvoering van een ruilverkaveling is er heel wat geld nodig. Deze kosten worden in meerdere of mindere mate gesubsidieerd door een aantal openbare besturen (Vlaamse Gewest, provincies, gemeenten). Werken die eerder van privaat nut zijn, zoals kavelinrichtingswerken, worden minder betoelaagd dan werken die een meer maatschappelijk nut hebben, zoals bv. de aanleg van een wachtbekken. Het niet-gesubsidieerde bedrag wordt verdeeld over de eigenaars.
De totale kostprijs van de ruilverkaveling Sint-Gillis-Waas bedroeg ruim 13 miljoen euro waarvan ongeveer de helft betaald werd door het Vlaamse Gewest. De gemeente Sint-Gillis-Waas betaalde ruim 3,6 miljoen euro, zij maakten van de ruilverkaveling gebruik om een aantal bijkomende werken (o.a. rioleringen) te laten uitvoeren waarvoor zij de volledige kosten droegen. Slechts 516.710 euro moest worden betaald door de eigenaars. De verdeling van dat bedrag gebeurde volgens de puntenwaarde die iedere eigenaar in de ruilverkaveling kreeg toebedeeld. Dat komt overeen met een bedrag van gemiddeld 309,51 euro per ha.
De aanvullende akte bevat dus de rekening voor elke eigenaar met het aandeel van de kosten van de werken, de vergoedingen van de meer- of minderwaarden en de bedragen van de opleg. De aanvullende akte werd verleden op 1 maart 2007.
Bijkomende informatie
Monografie
Ruilverkaveling Sint-Gillis-Waas (december 2003): In 16 bladzijden leest u het verhaal van de "Ruilverkaveling Sint-Gillis-Waas": hoe landbouwers rond 1975 het initiatief namen voor een moderne inrichting van het buitengebied. De brochure toont hoe naast landbouw ook andere thema's in deze ruilverkaveling aandacht krijgen: cultuurhistorie, waterbeheersing, recreatie, ...