Wil je in dit gebied op ontdekking gaan, dan raden we je de route aan van provincie West-Vlaanderen. Je kan op hun website gratis een pdf of gpx (voor gebruik op gps) downloaden of een papieren wandelkaart bestellen.
Stand van zaken
Het project is afgerond.
Het beheer van het Oostends krekengebied wordt verder verzorgd door:
- Agentschap voor Natuur en Bos (Zoutekreek-Sluiskreek)
- Stad Oostende/vzw Buitengoed (stadsrandbos)
- Natuupunt (reservaatpercelen in de Zwaanhoek, Grote Keignaert, uitkijktoren het Rietnest)
- provincie West-Vlaanderen (fietspad Groene 62)
- Middenkustpolder (waterbeheer Grote Keignaert en Zwaanhoek)
- Vlaamse Milieumaatschappij (waterbeheer Blauwe Sluis)
Voorgeschiedenis
Natuurinrichtingsproject in het krekengebied rond Oostende. Het project houdt natuur- en landschapsherstel in, creëert voorzieningen voor rustige recreatie en omvat maatregelen voor waterbeheersing en verbetering van de waterkwaliteit.
Het project werd ingesteld op 10 april 2003.
Van 2003 tot 2006 is via studie en overleg een inrichtingsplan tot stand gekomen dat na twee openbare onderzoeken in technische plannen is uitgewerkt.
Situering
630 ha op het grondgebied van de steden Oostende, Oudenburg en Gistel (provincie West-Vlaanderen). Het gebied wordt in het noorden begrensd door de A10 en de spoorlijn Brugge-Oostende; in het westen door de Gauwelozekreek; in het oosten en het zuiden door het kanaal Plassendaele-Nieuwpoort..
Het Oostends Krekengebied bestaat uit 5 delen:
- de Zwaanhoek
- de Grote en Kleine Keignaart
- het gebied met de Zoutekreek, de Sluiskreek en de Straatkreek
- de kleiputten van Snaaskerke
- het bosuitbreidingsgebied (de Gauwelozekreek en de zone tussen de Grintweg en de A10)
Beschrijving
Op het gewestplan is het Oostends Krekengebied al jarenlang als natuurgebied omschreven, maar in de praktijk is het tot voor kort intensief gebruikt door landbouwers. In het kader van dit project heeft de VLM met de landbouwers onderhandeld om in de toekomst de landbouw beter af te stemmen op de natuur. Het krekengebied draagt namelijk de mogelijkheden in zich om een waardevol natuurgebied te worden met een grote variatie aan planten en dieren. De inrichtingswerken waren erop gericht die evolutie in de hand werken:
- er is een aanpassing van het waterpeil in de Zwaanhoek doorgevoerd zodat waterminnende vogels en planten er beter kunnen gedijen; voor deze waterpeilaanpassing zijn de eigenaars en gebruikers vergoed.
- er zijn bufferstroken van weiland of hooiland en riet rond de kreken aangelegd om de oevers te beschermen tegen meststoffen en om vogels aantrekkelijke broedplaatsen te bieden;
- poelen en laantjes, zijn uitgediept; daardoor kunnen ze in het voorjaar meer water bevatten en meer weidevogels aantrekken. De laantjes zijn oude afwateringsgreppels die in de loop der jaren weer opgehoogd waren.
Daarnaast zijn ook maatregelen getroffen om rustige recreatie in het krekengebied aantrekkelijker te maken:
- er is een uitkijktoren geplaatst aan het Plassendaelekanaal ("het Rietnest") en een uitkijkplatform langs het provinciaal fietspad de Groene 62 (de oude spoorwegbedding Oostende-Torhout) aan de samenvloeiing van de Zoutekreek, de Sluiskreek en de Oude Straatkreek;
- er is een fietsverbinding aangelegd van Oudenburg naar Oostende en Zandvoorde.
Natuur- en waterkwaliteit gaan samen. Daarom was er ondersteuning voor
- de bouw van individuele waterzuiveringsinstallaties bij particulieren en landbouwers. Al liggen hun huizen en bedrijven te ver van de bebouwde kom om aan te sluiten op de riolering, toch moeten ze over enkele jaren verplicht hun afvalwater zuiveren. Het natuurinrichtingsproject verhindert op die manier dat huishoudelijk afvalwater de beken en sloten vervuilt.
Ook het landschap is aantrekkelijker gemaakt:
- met een geluidsberm langs de A10 Oostende - Brugge
- enkele luchtleidingen zijn ondergronds gebracht;
- er werden groenbuffers voorzien om stallen, industrie en woonwijken wat meer aan het zicht te onttrekken.
De nieuwe wijk in de Zwaanhoek heeft regelmatig last van overstromingen;
- om dit in de toekomst te verhinderen is een ringgracht met pompstation rond de wijk aangelegd.
De Vlaamse overheid helpt via dit project ook bij de aanleg van het stadsrandsbos Oostende, vooral door een geluidsberm, wandelpaden en een fietsverbinding te voorzien.
Europa
Een aantal maatregelen van dit project zijn opgenomen in het Europees project "Urban habitats", Europa ondersteunt hiermee maatregelen die de belevingswaarde vergroten van de omgeving rond de steden. Om de bewoners te betrekken, werden een aantal wandelingen georganiseerd.
Partners
Agentschap voor Natuur en Bos (ANB)
Bijkomende informatie
Het project ontving op 29 februari 2012 de Award 2012 Duurzaam Kustproject, uitgereikt door het Coördinatiecentrum Duurzaam Kustbeheer.
Laatste update: maart 2020