Bomen groeien al, terwijl plannen vorm krijgen
Het landinrichtingsplan Oostakker-Noord kreeg op 1 december 2023 groen licht van de Vlaamse Regering. Dat is een belangrijke stap vooruit, maar er staat nog heel wat te gebeuren: we moeten de nodige gronden aankopen, technische plannen opstellen, eventuele vergunningen aanvragen en aannemers aanstellen. De exacte timing voor de uitvoering is nog niet duidelijk, maar de eerste werken starten ten vroegste in 2026.
Intussen zitten we niet stil. Waar mogelijk planten we al bomen aan, zodat het bosgoed kan groeien terwijl we de rest van het project voorbereiden. In 2023 is er al 2,3 hectare bebost. Tijdens het Vlaams jeugdplantweekend 2023 hebben de jongens en meisjes van Chiro Oostakker de handen uit de mouwen gestoken. Samen met ons hebben ze de eerste 2.000 boompjes geplant in het koppelingsgebied Oostakker-Noord. Begin 2025 komt daar nog eens 2 hectare bij.
Het
persbericht lees je in onze perskamer, een sfeerverslag met foto's vind je
op onze Facebookpagina, een sfeerfilmpje op ons
YouTubekanaal.
Situering
Het koppelingsgebied Oostakker-Noord ligt op de rechteroever van het kanaal Gent-Terneuzen op het grondgebied van de stad Gent. Ten noorden wordt dit koppelingsgebied begrensd door het bedrijventerrein Skaldenpark, ten westen door de R4-Oost (Kennedylaan), ten zuiden door het woonlint langs Wittewalle en de Rostijnestraat en ten oosten door de Nokerstraat.
Doelstellingen
De opmaak van het landinrichtingsplan Oostakker-Noord kadert in de uitvoering van het landinrichtingsproject Gentse Kanaalzone, koppelingsgebieden - fase 2. Dat planprogramma werd op 20 juli 2012 goedgekeurd door de Vlaamse Regering.
De ontwikkeling van het koppelingsgebied Oostakker-Noord kadert in de globale ontwikkelingsvisie van de Gentse Kanaalzone. Daarbij worden zestien afgebakende gebieden ingericht als koppelingsgebieden tussen de haven en de woonkernen en zullen deze gebieden een belangrijke bufferende en verbindende functie hebben.
Het landinrichtingsplan Oostakker-Noord heeft als doel de concrete vertaling en realisatie van de visie en bestemmingen zoals vastgesteld in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening zeehavengebied Gent – fase 2.
Samen met de betrokken partners werkte de VLM een landinrichtingsplan uit met als doelstellingen:
- het aanleggen van een bosbuffer tussen de woonkern en bedrijventerrein Skaldenpark;
- het versterken van het aanbod aan publiek toegankelijke groene ruimtes;
- het verbeteren van het recreatief netwerk naar en door het koppelingsgebied;
- het verder vergroenen van de rest van het koppelingsgebied met ruimte voor lokale voedselvoorziening en natuur-, bos- en landschapsontwikkeling.
Partners
Partners in dit gebied zijn:
- Afdeling Maritieme toegang (AMT)
- De Werkvennootschap
- Stad Gent
- Projectbureau Gentse Kanaalzone
- North Sea Port (NSP)
- Polder Moervaart en Zuidlede
- Particulieren en omwonenden
- Bedrijven Skaldenpark
- Landbouwers
Ideeën van buurtbewoners
Buurtbewoners zijn ervaringsexperts. Zij wonen en leven in de buurt. Tussen 27 april en 25 mei 2021 verzamelden we hun ideeën en suggesties voor de inrichting van het koppelingsgebied Oostakker-Noord voor 5 verschillende thema's. Er werden maar liefst 39 ideeën ingediend via het burgerparticipatieplatform van Stad Gent www.stad.gent/oostakker-noord.
De Vlaamse Landmaatschappij heeft, samen met de stad Gent en de overige betrokken projectpartners, deze ideeën aan een eerste beoordeling onderworpen. Hierbij hebben we gekeken of de ideeën passen binnen de doelstellingen van het gebied en ook technisch mogelijk/haalbaar zijn.
Vervolgens gingen we samen met een klankbordgroep van buurtbewoners aan de slag om een ontwerp landinrichtingsplan te maken. Op basis van deze oefening hebben we begin 2022 via een tweede beoordeling aangeduid welke ideeën uiteindelijk geheel of gedeeltelijk mee zijn opgenomen in het ontwerp landinrichtingsplan. Deze eindbeoordeling is terug te vinden op het participatieplatform.
Het overzicht en de beoordeling van de ideeën vind je ook via onderstaande link terug:
Document
beoordeling ideeën participatieplatform
Meer informatie
Laatste aanpassing: december 2024