In de kijker
Alles over de start van de eerste werken vindt u op de volgende pagina: Aan de slag in de ruilverkaveling
Vertraging eerste officieuze neerlegging herverkaveling: Wegens overmacht heeft er een herschikking plaats gevonden binnen het team van herverkavelaars van de VLM. Omwille van een ander project dat in een eindfase zit, wordt de herverkaveling in de ruilverkaveling Molenbeersel gepauzeerd. De eerste officieuze neerlegging is daarom niet meer voorzien in 2024, maar zal verplaatst worden naar midden 2025. In tussentijd kan de ruilverkaveling steeds bereikt worden indien nodig. (zie contactgegevens onderaan op deze pagina)
Korte inhoud
De Vlaamse Landmaatschappij voert een ruilverkavelingsproject uit in Molenbeersel. Een belangrijk doel is de landbouwgronden in Molenbeersel te herschikken om zo de perceelstructuur te verbeteren en de kavels te vergroten. Daarnaast worden er ook verbeteringen getroffen op het gebied van landschap, water, natuur en recreatie.
Een ruilverkaveling bestaat uit verschillende fases. Sinds de oprichting van het ruilverkavelingscomité op 18 december 2020 en commissie van advies op 7 januari 2021 is de uitvoering van het project gestart.
Situering
Het gebied wordt in het westen begrensd door het natuurgebied Stramprooierbroek, in het noorden en het oosten (ongeveer) door de grens met Nederland en in het zuiden door ‘de Zig’ en de Abeek/Lossing. Het industriegebied Heikemp, de kern van Molenbeersel en de meeste woningen in het buitengebied zijn niet opgenomen in de ruilverkaveling Molenbeersel. In het natuurgebied Stramprooierbroek maakt de landbouwenclave “Boerenbos” deel uit van de ruilverkaveling Molenbeersel.
Ruilverkavelingscomité en de commissie van advies
Het ruilverkavelingscomité heeft rechtspersoonlijkheid. Het beraadslaagt en beslist over de uitvoering van de ruilverkaveling (herverkaveling, uitvoering van werken, kostenverdeling,…). Het comité bestaat uit elf leden en wordt voor elke ruilverkaveling apart samengesteld door vertegenwoordigers uit relevante beleidsdomeinen van de Vlaamse Overheid, de FOD Financiën, het provinciebestuur en vertegenwoordigers van de Provinciale Landbouwkamer.
De samenstelling van het ruilverkavelingscomité
De commissie van advies adviseert het comité over diverse beslissingen. Die commissie bestaat in ruilverkaveling Molenbeersel uit tien leden. Vier leden zijn vertegenwoordigers van de eigenaars en gebruikers die bij de ruilverkaveling betrokken zijn. De overige zes leden zijn vertegenwoordigers van de streek (gemeentebestuur, natuurverenigingen, …) die niet persoonlijk betrokken zijn bij het project. De commissie van advies heeft een louter raadgevende rol en kan geen enkele beslissing nemen betreffende de uitvoering van de ruilverkavelingsverrichtingen. Ze beperkt zich tot het geven van adviezen aan het ruilverkavelingscomité.
De samenstelling van de commissie van advies
De Vlaamse Landmaatschappij verzorgt het secretariaat van het ruilverkavelingscomité en van de commissie van advies (voorbereiding herverkaveling, ontwerpen van de werken, toezicht op de werken, afpalingen, ...) en voert de beslissingen van het ruilverkavelingscomité uit.
Lopende zaken
De herverkaveling van de percelen is momenteel nog niet uitgetekend. Dit huzarenwerk, waarbij alle eigenaars en gebruikers betrokken zijn, is gestart met de waardebepaling van de percelen, officieel noemt dit de inbreng. De waardebepaling van de percelen gebeurt op basis van een bodemonderzoek. De landbouwkundige waarde van de bodem vormt de belangrijkste basis waarop geruild wordt. De lijsten die voor elke eigenaar en gebruiker, de ligging, de oppervlakte en de puntenwaarde van de percelen vermelden, werden neergelegd voor openbaar onderzoek in juni 2021. De bezwaren zijn nu verwerkt door de commissie van advies en het ruilverkavelingscomité. De neerlegging van de definitieve inbreng heeft plaatsgevonden eind 2022.
De volgende stap is het beslissen over een aantal opties voor de herverkaveling. Opties voor de herverkaveling zijn richtlijnen en afspraken om voor bepaalde situaties op uniforme wijze keuzes te maken. Deze opties kunnen voortkomen uit bijvoorbeeld het ruilverkavelingsplan of uit de verzamelde gegevens van de wenszitdagen. Een lijst met mogelijke opties wordt opgemaakt door de herverkavelaar en voorgelegd aan de commissie van advies en aan het ruilverkavelingscomité. Het ruilverkavelingscomité legt uiteindelijk de te volgen opties of richtlijnen voor de herverkaveling definitief vast.
Intussen heeft een landmeter de grens van de ruilverkaveling opgemeten en afgepaald. De eigenaars van de kavels die aan weerszijden van de grens zijn gelegen, zijn hierbij betrokken. Zij werden op de hoogte worden gebracht van de afpaling en hebben hiervan een plan ontvangen. Dit ging gepaard met een openbaar onderzoek van 1 tot en met 15 juni 2022.
De uitvoering van de ruilverkaveling gaat niet zonder openbare werken uit te voeren. Dit kan gaan over de algemene structuur en de afwatering van de percelen, het aanleggen van nieuwe wegen, plaatsen van kunstwerken, landschapsinrichting, natuurinrichting, beplanting en inrichting van de kavels. Het ruilverkavelingscomité zal in een eerste dossier enkele landbouwwegen verbeteren. Als de plannen daarvoor klaar zijn, worden de nodige vergunningen voor de werken aangevraagd. Hiervoor zal dan ook een openbaar onderzoek worden georganiseerd.
Een eerste dossier met de verbetering van enkele landbouwwegen is in voorbereiding. De omgevingsvergunning werd verkregen en de werken zullen starten in het voorjaar 2024.
Wilt u zelf werken uitvoeren?
Dan vraag ik uw aandacht voor de bepalingen van artikel 68 van de ruilverkavelingswet. Eigenaars, vruchtgebruikers of gebruikers mogen geen werken uitvoeren die het landschap, de bestemming of de toestand van het perceel zodanig wijzigen dat zij de uitvoering van het ruilverkavelingsplan belemmeren.
Mogelijke werken zijn: wijzigen aan bouwwerken, boren van beregeningsputten, aanleggen van drainages, uitvoeren van nivelleringswerken, wijzigen van waterhuishouding en waterafvoer, aanleg van meerjarige teelten zoals asperges, aanplantingen van bomen, plaatsen van afsluitingen, …
Voor deze werken moet u op voorhand en schriftelijk een toestemming vragen aan het ruilverkavelingscomité. U verstuurt hiervoor uw aanvraag naar het secretariaat of via mail naar info.rvkmolenbeersel@vlm.be.