In de kijker
Verenigingen en inwoners planten samen met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), de Stad Gent, de Provincie Oost-Vlaanderen en Natuurpunt Gent tijdens een publieke boomplantactie op zondag 4 februari 2024 in Mendonk bijna 2.500 bomen. In februari en maart gingen een kleine 10.000 bomen en struiken de grond in op verschillende percelen langs de Oostdonkstraat, goed voor een totale oppervlakte nieuw bos van 6,9 hectare.
Het volledige persbericht lees je in onze perskamer. Een uitgebreide fotoreportage vind je op onze Facebookpagina, een sfeerverslagje in videoformaat op ons YouTubekanaal.
Stand van zaken
De VLM werkte in 2023, op basis van de resultaten van de adviesprocedure, het eindvoorstel van landinrichtingsplan Kalvekant-Reepkens-Oostdonk-Maaibos af in overleg met de betrokken partners. Het eindvoorstel van dit landinrichtingsplan is positief geadviseerd door de planbegeleidingsgroep op 19 juni 2023. De Vlaamse Regering keurde het inrichtingsplan goed op 22 december 2023.
U leest meer over dit project op deze pagina en in het
rapport eindvoorstel van landinrichtingsplan Kalvekant-Reepkens-Oostdonk-Maaibos.
In onderstaande
presentatie stellen we het project in vogelvlucht aan u voor.
Planning
Na de goedkeuring door de Vlaamse Regering volgt nog een heel traject voor de verwerving van de gronden, de opmaak van technische plannen, de aanvraag van eventuele vergunningen en het aanstellen van aannemers. Indien een aantal gronden (die nodig zijn voor de realisatie van dit project) niet in der minne kunnen verworven worden, start een onteigeningsprocedure.
De exacte timing voor de uitvoering van het plan is momenteel nog niet gekend. De start van de werken is ten vroegste voor 2026. In de winter 2023-2024 zal in het projectgebied Oostdonk wel al een 6-tal hectare bos aangeplant worden.
Doelstellingen
Landinrichtingsproject Moervaartvallei
Het
landinrichtingsproject Moervaartvallei heeft volgende doelstellingen:
- het vrijwaren van de toekomstmogelijkheden voor land- en tuinbouw in het projectgebied door het uitvoeren van de consensus voor afbakening van nieuwe landbouw- en natuurgebieden in het gebied;
- het vrijwaren van de toekomstmogelijkheden voor de Gentse Zeehaven door realisatie van de compensatie van verdwenen verboden te wijzigen vegetaties en invulling te geven aan het natuurluik van het strategisch plan Gentse Kanaalzone;
- het ontwikkelen van de herbevestigde en nieuwe natuurgebieden voor de hoofdfunctie natuur;
- het verbeteren van de waterkwaliteit en het waterkwantiteitsbeheer in het projectgebied;
- het ontwikkelen van de natuurwaarden in het gebied door gerichte aankoop en de inrichting van de in het gebied gelegen Speciale Beschermingszones (SBZ‐zones) in functie van de realisatie van instandhoudingsdoelstellingen;
- het ontwikkelen van een inrichtings-, beheer- en communicatievisie voor de erfgoed- en archeologische relicten in het projectgebied. Deze visie dient ook te passen binnen de ruimere context van communicatie over de Moervaartvallei;
- het uitbouwen van het recreatief netwerk in het projectgebied met het provinciaal domein Puyenbroeck als centrale uitvalsbasis en de lokale dorpen als onthaalpoorten.
De bestemmingen zoals vastgelegd in het Gewestelijk Ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) Moervaartvallei fase 1 vormen hiervoor een belangrijk kader.
Landinrichtingsplan Kalvekant-Reepkens-Oostdonk-Maaibos
Het landinrichtingsplan (LIP) Kalvekant - Reepkens - Oostdonk - Maaibos is het eerste landinrichtingsplan van het landinrichtingsproject Moervaartvallei. Dit LIP richt zich op de projectgebieden uit het GRUP Moervaartvallei - fase 1 die binnen de raamovereenkomst omschreven worden als 'te realiseren op zeer korte termijn'. Het gaat hier over het ontwikkelen van de herbevestigde en de nieuwe natuurgebieden voor hoofdfunctie natuur. De VLM is conform de raamovereenkomst de uitvoerende partner.
De planbegeleidingsgroep van het Landinrichtingsproject Moervaartvallei heeft op 28 september 2020 de instemming gegeven met de gebiedsafbakening van het LIP.
Projectgebied Kalvekant
Het projectgebied Kalvekant (70,2 ha) ligt grotendeels op het grondgebied van de gemeente Wachtebeke, een klein gedeelte op de gemeente Moerbeke. Het projectgebied wordt aan de noordzijde begrensd door de bebouwing langs de weg Kalve en de weg Peene. Aan de zuidzijde is de Moervaart de begrenzing. Doorheen het projectgebied lopen twee noord-zuid georiënteerde wegen (Kalvebrug en Heidestraat, deze laatste eindigt op de Moervaart).
Het projectgebied is opgesplitst in twee deelgebieden: Kalvekant-Zuid en Kalvekant-Noord.
Het deelgebied Kalvekant-Zuid, grenzend aan de Moervaart, wordt ingericht als natuurgebied met een eutrofe (voedselrijke) plas, rietland en grote zeevegetatie. Hiervoor moet het gebied deels afgegraven en vernat worden. Dit gebeurt door water in te laten vanuit de Moervaart. Dit water wordt eerst gezuiverd door een rietveld.
Daarnaast wordt het gebied ook ingericht als bergingsbekken op de Moervaart. Dit bergingsbekken moet ervoor zorgen dat overstromingen van de Moervaart vermeden worden. Hiervoor moet een dijk rondom het gebied worden aangelegd en moet de weg Kalvebrug verhoogd worden om te voorkomen dat deze in de toekomst zou overstromen.
Het deelgebied Kalvekant-Noord wordt ingericht als natuurgebied met deels bossen en deels half natuurlijke graslanden.
Infobord Kalvekant (gemaakt voor de infomarkt van 10/10/2022)
Projectgebied Reepkens
Het projectgebied Reepkens (4,7 ha) ligt op het grondgebied van de gemeente Wachtebeke. Het projectgebied wordt aan de noordzijde begrensd door de Trektragel, het jaagpad langs de Moervaart, en ligt grosso modo tussen de Kalvebrug in het oosten en de Overledebrug in het westen. De smalle, langgerekte strook wordt doorkruist door enkele aardewegen.
Het westelijk deel van Reepkens wordt bebost. Op het centrale deel zetten we in op vernatting zodat het aanwezige rietland verder kan uitbreiden en versterken.
Infobord
Reepkens (gemaakt voor de infomarkt van 10/10/2022)
Projectgebied Oostdonk
Het projectgebied Oostdonk (60,6 ha) ligt op het grondgebied van de stad Gent, de gemeente Wachtebeke en de gemeente Lochristi. Het projectgebied ligt grotendeels ten oosten van de samenvloeiing van de Moervaart met de Zuidlede. De Moervaart is de noordelijke grens. Aan beide oevers van de Zuidlede komen deelgebieden voor. De oostgrens wordt bepaald door de N449 (Puyenbrug). Doorheen het projectgebied loopt de Oostdonkstraat die overgaat in de Mendonksedreef.
In het projectgebied Oostdonk zetten we in op het versterken van de boskernen om een zo groot mogelijke eenheid aaneengesloten loofbos te creëren. Daarnaast willen we een waterbergingsbekken op de Zuidlede aanleggen, bijkomende wandelverbindingen langsheen de Moervaart en de Zuidlede en twee dwarsverbindingen tussen Moervaart en Zuidlede. Dankzij deze bijkomende wandelverbindingen worden een aantal woonkernen beter ontsloten met het domein Puyenbroek en versterken we de kwaliteit van het wandelnetwerk ten westen van het domein Puyenbroek.
Infobord Oostdonk (gemaakt voor de infomarkt van 10/10/2022)
Projectgebied Maaibos
Het projectgebied Maaibos (46,1 ha) ligt op het grondgebied van de gemeente Moerbeke. Het projectgebied ligt ten oosten van het recreatiedomein Puyenbroeck tussen de weg Stenenbrug (westzijde), een halfverharde dreef in het noorden en de Zuidlede aan de zuidzijde. Tussen de Zuidlede en het projectgebied ligt een onverhard pad.
Het gebied Maaibos richten we in als natuurgebied met natte graslanden. Hiervoor moeten we graafwerken uitvoeren en het gebied vernatten met water uit de Zuidlede. Daarnaast willen we het wandelnetwerk ten oosten van het domein Puyenbroek verbeteren.
Infobord Maaibos (gemaakt voor de infomarkt van 10/10/2022)
Partners
- Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Afdeling Maritieme Toegang
- Het Agentschap voor Natuur en Bos
- Agentschap Landbouw en Zeevisserij
- De Vlaamse Milieumaatschappij
- De Vlaamse Waterweg NV
- Departement Omgeving
- Agentschap Onroerend Erfgoed
- Agentschap Wegen en Verkeer
- Agentschap Sport Vlaanderen
- De Provincie Oost-Vlaanderen
- Stad Gent
- Gemeente Lochristi
- Gemeente Moerbeke
- Gemeente Wachtebeke
- North Sea Port
- Polder van Moervaart en Zuidlede
- Natuurpunt
- vzw Durme
- Boerenbond
- Algemeen Boerensyndicaat
Meer info
Infoborden gemaakt voor de infomarkt van 10/10/2022
Laatste aanpassing: februari 2024