Stand van zaken
Het project is uitgevoerd.
Het deel Groene Velden voorzag in de realisatie van drie deelgebieden. Die deelgebieden zorgen samen voor een landschappelijke, recreatieve en bosrijke inrichting van de stadsrand ter hoogte van Mariakerke en de omgeving rond de Ringvaart en R4. Zij vormen de aanzet van het toekomstige stadsbos in de onmiddellijke omgeving van de stadsrand ten noordwesten van Gent.
Deelgebieden
1. Aanplanten van buffergroen op restgronden langs R4 en Ringvaart (uitgevoerd 2003):
Uitvoeren van beplantingswerken en de inrichting van een zone voor buffergroen op domeinen van het Vlaams Gewest door de Afdeling Bovenschelde van de NV Waterwegen en Zeekanaal.
Uitvoeren van beplantingswerken en de inrichting van een zone voor buffergroen op gronden van het Vlaams Gewest door het Agentschap voor Infrastructuur, Afdeling Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen.
2. Verwerven en inrichten van een zone voor bufferbos (uitgevoerd 2003-2004)
Opmaak van de grondverwervingsplannen, het uitvoeren van de grondverwervingen en de inrichtingsmaatregelen voor de aanplanting en de inrichting van een bufferbos waarover de Stad Gent beheersbevoegdheid zal hebben.
3. Realisatie landschapspark Groene Velden (uitgevoerd 2004-2005)
Opmaak van de onteigeningsplannen, het uitvoeren van de grondverwervingen en de inrichtingsmaatregelen in de zone Groene Velden. De realisatie van een landschapspark met de bouw van een verbindingsbrugje naar het park Claeys-Bouuaert op gronden waarover de Stad Gent beheerbevoegdheid zal hebben.
4. Openstelling Planetenbos (2010)
In 2005 plantten kinderen ruim 3.300 bomen aan in een zone van ongeveer 1 ha om hier een avontuurlijk bos te laten groeien. Gedurende bijna vijf jaar werd het gebied afgesloten voor publiek om de planten en bomen de tijd te geven, uit te groeien en sterk te worden.
Sinds 6 juni 2010 is het bos toegankelijk voor groot en klein om er naar hartenlust te ravotten.
Situering
Inrichtingsplan ten noorden van het natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen, aan de rand van Gent tussen grote infrastructuren van de R4, de Ringvaart en het kanaal Gent - Oostende.
Onderdeel van het landinrichtingsproject Leie en Schelde.
Beschrijving
Het inrichtingsplan Groene Velden en Vinderhoutse Bossen is een uitvoering van het richtplan van het landinrichtingsproject Schelde. Dat richtplan werd op 30 juni 1998 goedgekeurd. Omdat het project Leie en Schelde een grote oppervlakte beslaat, is het opgesplitst in een reeks deelprojecten of inrichtingsplannen waarvan dit project er één van is. Met dat inrichtingsplan wil de VLM een aanzet geven tot bosuitbreiding, rekening houden met de landbouweconomische situatie en de bestaande natuurwaarden.
In eerste instantie keurde de bevoegde minister enkel het deel Groene Velden goed (deel ten oosten van de R4 en de Ringvaart). Voor het deel Vinderhoutse Bossen kreeg de VLM de opdracht om
een nieuw inrichtingsplan op te maken in functie van een volwaardige uitbouw tot groenpool voor de stad Gent.
Landschapspark Groene Velden
De realisatie van het landschapspark Groene velden van ongeveer 17 ha als een openbaar groengebied met gevarieerde stukjes bos, meer open graslanden en vochtiger gebieden moet een interessante plek worden, zowel voor de omwonenden om van te genieten als voor de natuur om zich te ontwikkelen.
Het ontwerp "landschapspark Groene Velden" is opgemaakt vanuit volgende algemene doelstellingen:
- een actieve buffering voor de R4 in het noorden van Gent, uitwerking in een landschapspark, stadsbos en buffergebied;
- een boeiende en structuurversterkende overgang van stad naar platteland (enerzijds overgang stad naar buitengebied, anderzijds structurele grens stad versus buitengebied door middel van bos);
- de aanleg van een randstedelijk groengebied met een multifunctioneel groen recreatief karakter en een natuurverbindend onderdeel binnen de natuurlijke structuur van de "groene ring" langs de R4.
Bufferbos
Het bufferbos vormt een groenzone van 4 ha en is enkel toegankelijk voor wandelaars. Het vormt een hoofdzakelijk bebost gebied tussen de R4 en de bebouwde omgeving. Naast de meerwaarde voor natuur en landschap en de verbinding van kleinere groengebieden, zorgt de inrichting voor een verbetering van de leefkwaliteit langs de R4 door het geluidswerende en filterende effect van de aanplantingen.
Buffergroen op restgronden
De ongebruikte restgronden langs de Ringvaart en de R4 werden beplant met bosgoed. Op die manier vormen zij een buffer langs die infrastructuren en bouwen ze tegelijkertijd mee aan het boslandschap van de Vinderhoutse Bossen.
Partners
Het Agentschap Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen, Waterwegen en Zeekanaal, de VLM en het stadsbestuur van Gent voerden de werken uit en/of financierden ze.
De totale kostprijs voor de aanplant van het buffergroen, de grondverwerving en inrichting van het bufferbos op grondgebied Gent, het Landschapspark Groene Velden en de realisatie van de brugjes bedroeg iets meer dan 1 miljoen euro.
Bijkomende informatie
Voorgeschiedenis
30 juni 1998: goedkeuring richtplan Leie - Schelde
1999: opmaak inrichtingsplan 'Groene velden en Vinderhoutse bossen'
29 november 2001: gedeeltelijke goedkeuring door de bevoegde minister (enkel deel 'Groene velden')
4 september 2005: feestelijke opening van het landschapspark Groene Velden door de stad Gent en de VLM
6 juni 2010: inhuldiging Planetenbos (speelbos)
Laatste aanpassing: augustus 2021