Actueel
Het koolstofluik van de Demetertool werd via een partnerschap tussen het Agentschap Landbouw en Zeevisserij en het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en voedingsonderzoek (ILVO), binnen
het Carbon Counts project, doorontwikkeld. Het wordt via
het Bodempaspoort platform, als ‘Koolstoftool’ aan de sector aangereikt.
Daarnaast wordt de Demetertool zelf verder geactualiseerd op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten, en op de VLM-website zelf blijvend voor alle geïnteresseerden ontsloten.
Context
Verbetering bodemkwaliteit én een goede waterkwaliteit?
Het Demeterproject kwam er in 2012 vanuit een dubbele problematiek op de Vlaamse en Nederlandse landbouwbodems. Enerzijds hebben ze een hoog nutriëntengehalte veroorzaakt door de hoge bemestingsdruk, waardoor vaak veel nutriënten uitspoelen naar het oppervlakte- en grondwater. Anderzijds daalde de bodemkwaliteit en de hoeveelheid organische stof er de voorbije 20 jaar.
Het Europese LIFE-project Demeter bood kansen om beide uitdagingen, de verbetering van de bodemkwaliteit (bv. de opbouw van bodemorganische stof) te verzoenen met een goede waterkwaliteit (minimale uitspoeling van nutriënten).
De partners binnen dit project zijn de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), het Nederlandse Nutriënten Management Instituut (NMI) en de Universiteit Gent (UGent). Een complementair partnerschap dat een brug slaat tussen wetenschappelijke kennis en de dagdagelijkse praktijk.
Het Europese LIFE+ project Demeter liep van 2012 tot 2016.
Met de voeten in de praktijk
Zonder de input vanuit de praktijk, geen sterke resultaten in dit project. 80 landbouwbedrijven, geselecteerd uit Vlaanderen en 2 Nederlandse provincies werkten mee aan het Demeterproject. Er ontstond een intense samenwerking met de landbouwers en de bedrijfsadviseurs van VLM en NMI. De medewerking van deze bedrijven ontstond op vrijwillige basis. Bij deze bedrijven werden de resultaten van het duurzaam bodembeheer gedurende 3 jaar geëvalueerd aan de hand van een intensieve begeleiding en staalnamecampagne.
Gedurende deze periode werd bovendien aandacht geschonken aan zowel een oordeelkundige bemesting, als aan een optimale aanvulling van koolstof in de bodem. Op basis van deze resultaten en de ervaringen van zowel landbouwers als adviseurs werd de kwaliteit van een online tool voor duurzaam bodembeheer en slim nutriëntengebruik (Demetertool) ontwikkeld en verhoogd. Het bijhorende advies in de Demetertool werd dankzij deze samenwerking geoptimaliseerd.
De Demetertool...
is een gratis online tool
is specifiek bedoeld land- en tuinbouwers
werkt met beperkte input en is gebruiksvriendelijk
bestaat uit een organische stof- en nutriëntenmodule
werkt op perceelsniveau
Dankzij bodem en bemestingsinformatie levert de Demetertool …
een voorspelling op lange termijn over het organischekoolstofgehalte
een stikstofadvies gebaseerd op de bodembalans
een eenvoudige fosforbalans voor een volledige rotatie.
Deze praktische aanbevelingen kunnen bijdragen aan een meer geïntegreerd en duurzaam beheer van zowel nutriënten als organisch materiaal in de bodem op een individuele perceelsschaal. Om het nut van de tool te maximaliseren, werd hij tijdens de ontwikkelingsfase, getest door wetenschappers, 80 Vlaamse en Nederlandse landbouwers en 20 adviseurs van de Vlaamse Landmaatschappij.
Zelf uitproberen? Een account maakt u hier aan.
Informatiefiches "Een geslaagde oogst op een gezonde bodem"
Als land- of tuinbouwer bent u in nauw contact met uw bodem en de bemesting daarvan. Zuurtegraad, teeltrotatie, bemesting, humus, ... allemaal belangrijke aspecten die het resultaat van uw oogst beïnvloeden.
Binnen het project ontwikkelden we een uitgebreid pakket aan handige fiches over bodemkwaliteit en optimale bemesting. Deze beantwoorden bovendien de meest voorkomende vragen die onze adviseurs de voorbije jaren kregen van de land- en tuinbouwers rond duurzaam bodembeheer en bemesting.
Met dit pakket vind je een mix van informatie en maatregelen die u kan nemen om te streven naar een geslaagde oogst op een gezonde bodem! Het pakket werd wijd verspreid onder landbouwers, stakeholders en studenten.
Infofiches over duurzame bemesting en optimaal bodembeheer
Partners
Het Demeter project is een samenwerking tussen de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), het Nutriënten Management Instituut (NMI) en de vakgroep Bodembeheer van de Universiteit Gent (UGent). Deze drie organisaties vullen elkaar goed aan.
De vakgroep bodembeheer is gespecialiseerd in wetenschappelijk en praktijkgericht onderzoek rond bodem- en nutriëntenmanagement en de impact op de bodem. Dit terwijl VLM meer ervaring heeft op het bedrijfsniveau, namelijk het adviseren van landbouwers, bewustmaking en communicatie. Het NMI werkt op beide niveaus: ze verrichten toegepast onderzoek op de bodems en geven praktijkgericht advies aan landbouwers.
De Demetertool is een opvolger en uitbreiding van de KOOLSTOFSIMULATOR. Deze werd in 2009 op vraag van het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid ontworpen.
Meer informatie
Slotevenement
De geslaagde slotbijeenkomst van het Demeterproject ging door op de mooie vierkantshoeve van de familie Vanacker te Huldenberg. Een goeie mix van mensen uit het onderzoek, de landbouwpraktijk en het beleid bespraken samen de projectresultaten en gingen de uitdagingen niet uit de weg.
Onderstaand kan je presentaties nog terugvinden:
In English