Korte Inhoud
Duurzaamheid, kwaliteit en culturele identiteit.
Voorgeschiedenis
Globalisering levert veel homogene bedrijven op die vaak geen band hebben met de culturele identiteit van een regio. Ondernemingen kunnen het unieke karakter van een streek echter benutten om onderscheidende producten en diensten te ontwikkelen. Daarnaast biedt de regionale identiteit kansen om samen te werken met andere ondernemers. Met name plattelandsgebieden verkeren in een economische malaise doordat de bevolking wegtrekt en traditionele landschappen verdwijnen. Zorgvuldige herstructurering is een must voor een gezonde, duurzame economie, welke aansluit bij de bestaande landschappen, culturele identiteit en tradities.
Met haar culturele diversiteit heeft Europa een unieke troef in handen: het kan daar mee haar concurrentiepositie tegen landen als VS en China verstevigen. De sectoren die gebruikt worden in het project en die naar verwachting sterk zullen groeien, zijn strategisch belangrijk voor de instandhouding van de diversiteit van verschillende Europese regio's.
Stand van zaken
Uitgevoerd
Planning
Het project ging van start in oktober 2008 en liep tot en met maart 2012.
Oppervlakte
± 20.000 ha
Situering
VLM heeft als partner in Collabor8 het gebied de Merode op de kaart gezet. De Merode is een uniek en toch heel verscheiden gebied, vol verrassingen in de gemeenten Laakdal, Geel, Herselt, Scherpenheuvel-Zichem, , Diest, Aarschot, Hulshout, Tessenderlo en Westerlo.
Waar de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant elkaar ontmoeten word je nog steeds verrast door de stilte, door de eeuwenoude dreven, door het bos, de open plekken, de heide, door de natuur en cultuur.
De streek heeft mogelijkheden zat voor wandelaars, fietsers, joggers, natuurliefhebbers en al wie op de een of de andere manier 'op adem wil komen'. Mooie, verrassende wandelpaden, netjes bewegwijzerde en rustige fietsroutes, mooie dorpjes, een heel eigen cultuur met twee prachtige abdijen, een literair verleden met Ernest Claes en Willem Elsschot, culinaire hoogstandjes die heel streekgebonden zijn, …
Beschrijving
In het project Collabor8 werden duurzame bedrijfsclusters met plattelandsondernemers ontwikkeld en ondersteund. Op het hoogtepunt waren een 50-tal ondernemers betrokken, die elkaar ongeveer maandelijks ontmoetten. Het waren toeristisch-recreatieve ondernemers, landbouwers, producenten van hoeve- en streekproducten en erfgoedondernemers (natuurlijk, landschappelijk en cultuur-historisch erfgoed). Enerzijds werd er van gedachten gewisseld over thema's zoals de identiteit van de regio, kwaliteit, duurzaam ondernemen en nieuwe methoden en technieken. Anderzijds werden samen concrete acties uitgewerkt die het gebied de Merode op de kaart kunnen zetten en de aanwezige bedrijven promoten.
Op deze manier heeft VLM
- de ondernemerszin en economische vooruitgang in de regio gestimuleerd;
- meer samenwerking tussen de plattelandsondernemers mogelijk gemaakt;
- nieuwe producten en diensten ontwikkeld;
- gestreefd naar een 'sense of place' bij de bevolking en lokale ondernemers: de bewustwording van de waarden van het gebied en de eigen streekidentiteit.
Projectleiding
Collabor8 werd getrokken door Mieke Vervaet, VLM Antwerpen. Informatie erover is verkrijgbaar bij Juul Adriaens (juul.adriaens@vlm.be)
Partners
Partners uit de volgende Europese lidstaten namen deel: Ierland, België, Nederland en Groot-Brittannië
Bijkomende informatie
Totaal Budget alle partners: 10.599.722 Euro
VLM: 1.016.198 Euro waarvan 50 % EU bijdrage
Meer info: De Merode en https://www.nweurope.eu/
Project afgerond
Finale update van deze pagina: oktober 2022