Internationale kennisopbouw over veen- en meersengebieden als koolstof- en waterbuffers
De Vlaamse Landmaatschappij is partner in het Europees project Buffer+, ingesteld binnen het Interreg programma North-West Europe. Het project loopt van maart 2023 tot juli 2027.
Het project Buffer+ is een samenwerkingsverband tussen partners in België, Nederland, Duitsland, Ierland en Frankrijk die allen werken in veen- en meersengebieden. De partners willen kennis uitwisselen en nieuwe kennis opdoen over de inzet van veen- en meersengebieden voor koolstoof- en waterbuffers, om op die manier klimaatadapatieve en/of klimaatmitigerende maatregelen te realiseren.
Gemeente Groningen - terreinbezoek BUFFER+
Er zijn drie thema's:
- Behoud, herstel en duurzame vernatting van veen. Het doel is om een gezond veenlandschap te creëren. Dit omvat het initiëren van veenvormende processen, het herstellen van landschappen en ecosystemen, het vasthouden van koolstof door het vastleggen, vasthouden en opslaan van water en het verhogen van de biodiversiteit in deze gebieden.
- Ontwikkeling en implementatie van nieuwe of bestaande bedrijfsmodellen om de overgang naar duurzaamheid te stimuleren. Dit met als doel klimaatverandering te verminderen en zich eraan aan te passen. Daarnaast wordt er gewerkt aan een gezamenlijke strategie voor nieuwe bedrijfsmodellen voor nieuwe ondernemerschap in natte veengebieden en worden dergelijke modellen gedemonstreerd in pilots. Voorbeelden van pilots zijn waterfarming, betalingen voor ecosysteemdiensten en biobased veenloze teeltsubstraten.
- het verbeteren van het beheer door middel van samenwerking tussen belanghebbenden en collectieve actie voor duurzaam veenlandbeheer en ecosysteemherstel. Het doel is om nieuwe of bestaande samenwerkingsstructuren te creëren of te verbeteren.
Pilootprojecten
Een aantal partners werken aan pilootprojecten die elk op zich veenherstel of herstel van meersengebieden als doel hebben. De projecten hebben elk hun eigen specifieke context en zijn in verschillende fasen van realisatie. Ondanks deze verschillen zijn er ook veel gelijkaardige uitdagingen voor de inrichting en het beheer van de verschillende gebieden. Via het EU-project kunnen de partners dan ook leren van elkaar. Dit kan gaan over:
- nieuwe teelten (welke gewassen kweken in een nat gebied?);
- nieuwe vormen van begrazingsbeheer (welke dieren in te zetten op een nat weiland?);
- nieuwe verdienmodellen voor landbouwers (kan je het beheer van een natuurgebied vermarkten?);
- technische oplossingen voor vragen over bijvoorbeeld waterbeheer;
- beleidsvragen gekoppeld aan het beheer van een meersengebieden;
- … .
Een hogere waterpeil en een beter verdienmodel voor natuurbeheer in de Uitkerkse Polder
In het EU-project Buffer + is de Vlaamse Landmaatschappij partner voor het onderdeel over de realisatie van een aantal pilootgebieden. Het project waar VLM op inzet, is de realisatie van het hydrologisch herstel en de vernatting van een deel van het natuurgebied Uitkerkse Polder (grondgebied Blankenberge en Zuienkerke). Dit project wordt gerealiseerd in het kader van het landinrichtingsplan Oudlandpolder I en gebeurt in uitvoering van het raamakkoord Oudlandpolder.
Het project omvat het instellen van een permanent hoger waterpeil in een deel van de Uitkerse Polder. Dat gaat gepaard met allerhande werken die enerzijds de instelling van een hoger waterpeil mogelijk maken en die anderzijds moeten garanderen dat dit hogere waterpeil de waterhuishouding van aansluitende landbouw- of woongebieden niet hypothekeert
We willen specifiek komen tot een vernieuwd beheermodel voor het natuurgebied Uitkerkse Polder dat voor de landbouwers die bij het beheer zijn betrokken een betere verdienste dan de huidige inhoudt. Hiervoor zullen we samenwerken met zowel Natuurpunt, het Agentschap voor Natuur en Bos en alle bij het beheer betrokken landbouwers. We hopen hiervoor tot een beter afsprakenkader te komen dat een aangepast beheer mogelijk maakt zodra een nieuw peilbeheer ingesteld is in de Uitkerkse Polder.
Intense samenwerking tussen 21 organisaties uit 5 verschillende landen
BUFFER+ is een samenwerkingsverband van 21 projectpartners en 7 geassocieerde organisaties uit Ierland, België, Nederland, Duitsland en Frankrijk. De provincie Groningen trekt het project als leadpartner. Naast de VLM zijn de 19 overige partners:
- Bioclear Earth (NL)
- Gemeente Westerkwartier (NL)
- Gemeente Midden Groningen (NL)
- Hanze University (NL)
- South Kerry Development Partnership (IRL)
- Patchview DAC (IRL)
- Association des Chambres d' Agriculture de l'Arc Atlantic (F)
- Chambre d'Agriculture de Normandie (F)
- Chambre D'Agriculture de Bretagne (F)
- Chambre d'Agriculture de la Pays de Loire (F)
- Natuurpunt (B)
- HAEDES BV (B)
- BeeOdiversity (B)
- Provincie West-Vlaanderen (B)
- University of Vechta (D)
- Foundation Ökowerk Emden (D)
- HTCL-Innovationsgesellschaft GmbH (D)
- University of Applied Sciences Emden-Leer (D)
- Philipps University of Marburg (D)
Met Europese financiering
BUFFER+ is een Interreg Noordwest-Europa project. Het Europese programma zorgt in totaal voor 5,845,777.09 €cofinanciering, meer dan de helft van het totale projectbudget. BUFFER+ loopt van 2023 tot 2027.
Meer informatie
Laatste update: 17 januari 2024