Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege trekt 17.500 euro uit voor de wedstrijd 'Prijs voor Dorpskracht 2017'. Het winnende dorp ontvangt 10.000 euro, het tweede en derde geselecteerde project krijgen respectievelijk 5.000 en 2.500 euro. Ingediende dorpsprojecten moeten de leefbaarheid van het dorp verbeteren en duurzame dorpsontwikkeling stimuleren. De deelnemende dorpen mochten maximaal 5.000 inwoners tellen.
Uit de ingediende projecten werd er ondertussen door een vakjury per provincie één project geselecteerd.
De 5 genomineerden voor ‘Prijs voor Dorpskracht 2017’ zijn:
- Buitenmaten (Geel, Antwerpen). Met het partnerschap Buitenmaten wil men in Oosterlo een brug te slaan tussen mensen met een beperking en de dorpsgemeenschap op het vlak van duurzame landbouw. Een breed pedagogisch- en ervaringstraject werd opgezet met als doel de groene ruimte op een optimale manier biologisch te verbouwen. Het inrichten en publiekelijk openstellen van het tuinpaviljoen van Huis Perrekes zal een nieuwe dynamiek geven aan Buitenmaten.
- Dorpshuis ’t Kruispunt (Neerpelt, Limburg). In het gehucht Grote Heide wordt een leegstaand horecapand omgevormd tot een ontmoetingsplek voor alle inwoners en lokale verenigingen. Via crowdfunding werd het gebouw ondertussen aangekocht door de vzw Dorpshuis ‘t Kruispunt, waarna de duurzame verbouwing ervan zich opdringt.
- Veerkrachtig Viane (Geraardsbergen, Oost-Vlaanderen). De dorpsraad van Viane geldt als klankbord voor het stadsbestuur in zijn beleid naar het dorp toe. Daarnaast is het een vereniging die zich pro-actief en participatief manifesteert op verschillende maatschappelijke terreinen (waaronder mobiliteit, vereenzaming, wateroverlast). De dorpsraad zet zich ook in voor de renovatie van het ontmoetingscentrum.
- Dynamisch en leefbaar Wakkerzeel (Haacht, Vlaams-Brabant). In het kunstenaarsdorp Wakkerzeel wil de gemeente op een participatieve manier aan de slag rond 3 thema’s: multifunctionele invulling van de pastorie, verkeersveiligheid en lokaal ondernemerschap.
- Buurtsalon (Poperinge West-Vlaanderen): Het lokale dorpsfiliaal van de bibliotheek in Roesbrugge-Haringe wordt getransformeerd in een multifunctionele accommodatie voor ontmoeting. De concrete invulling van dit buurtsalon zal op een co-creatieve manier gebeuren. Voor en door inwoners staat centraal in de aanpak voor meer sociale cohesie.
In een volgende fase worden de 5 dorpen door de jury bezocht, waarna de 3 laureaten eind februari 2018 door de minister worden bekendgemaakt. De ‘Prijs voor Dorpskracht 2017’ zal gaan naar een project dat via maatwerk en participatie duurzame dorpsontwikkeling stimuleert.
De winnaar zal bovendien deelnemen aan de Europese dorpsvernieuwingswedstrijd 2018.