In september dienden maar liefst 13 gebiedscoalities een kandidatuur in voor erkenning tot Landschapspark, en 10 tot Nationaal Park Vlaanderen. Twee onafhankelijke jury’s (één voor elk parkstatuut) gingen aan de slag om te beoordelen of de kandidaturen aan alle voorwaarden voldoen. Het resultaat daarvan is dat 7 kandidaten Landschapsparken en 6 kandidaten Nationale Parken doorgaan naar de volgende ronde. De resterende kandidaten worden nu begeleid in de opmaak van een masterplan, dat in het voorjaar 2023 moet leiden tot een finale keuze.
De jury voor de Nationale Parken heeft enkel die kandidaturen geselecteerd, waarvan ze oordeelt dat ze op de voorziene termijn van het begeleidingstraject een voldoende geloofwaardig masterplan kunnen voorleggen het statuut Nationaal Park waardig. Kandidaten waarbij de afstand tot de basisvoorwaarden (nog) te groot bleek, op vlak van natuurontwikkeling, effectieve oppervlakte natuurkern of het partnerschap, werden niet geselecteerd.
De 6 geselecteerde kandidaten voor de titel Nationaal Park Vlaanderen zijn:
- Bosland
- Brabantse Wouden
- Hoge Kempen (bestaand)
- Kalmthoutse Heide
- Scheldevallei
- Taxandria
De jury voor de landschapsparken heeft de kandidaten geselecteerd waarvan ze oordeelt dat het een samenhangend gebied is met een hoge landschapskwaliteit, en waarvoor een evenwichtige en gedragen coalitie klaar staat om een geloofwaardig en ambitieus masterplan voor te leggen. Kandidaten die niet de hoge standaard konden aantonen, vielen af.
De 7 geselecteerde kandidaten voor de titel Landschapspark zijn:
- Boerenlandschap Pajottenland
- Grenzeloos Bocagelandschap
- Hart van Haspengouw
- Kempen~Broek
- RivierPark Maasvallei
- Vlaamse Ardennen
- Zwinstreek
De geselecteerde kandidaten starten nu een begeleidingstraject voor de opmaak van een masterplan en een operationeel plan. Elke kandidaat ontvangt daarvoor ook 100.000 euro ondersteuning. Op het einde van het begeleidingstraject, eind maart 2023, beoordelen de jury’s het masterplan en het operationeel plan. In een laatste stap, midden 2023, volgt de eigenlijke erkenning van een kandidaat als Nationaal Park Vlaanderen of Landschapspark door de Vlaamse regering.
Wat zijn ‘Landschapsparken’ en Nationale Parken Vlaanderen’?
De Vlaamse Overheid werkte, onder coördinatie van Natuur en Bos (ANB) en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), een beleidskader voor ‘Nationale Parken Vlaanderen’ en ‘Landschapsparken’ uit samen met het Agentschap Onroerend Erfgoed, het Departement Omgeving en Toerisme Vlaanderen. Met dat beleidskader wil minister Demir de internationaal gekende merken Nationaal Park en Landschapspark op een eenduidige en kwaliteitsvolle manier invullen.
Bij een Landschapspark ligt de klemtoon op landschapskwaliteit en de verschillende functies van het gebied. In een Landschapspark gaan landschapsontwikkeling, recreatie, natuur, erfgoed, landbouw, wonen, bedrijvigheid en toerisme hand in hand.
Bij een Nationaal Park Vlaanderen ligt de klemtoon op natuur en biodiversiteit. Vlaanderen heeft de ambitie een handvol Nationale Parken met internationale uitstraling op te richten. Die gebieden moeten op langere termijn een natuurkern van 10.000 hectare groot vormen, en voldoende robuust zijn om hun uitzonderlijke natuur duurzaam te beschermen.
Voorwaarden Nationale Parken en Landschapsparken
Nationaal Park Vlaanderen
- Minimaal 5000ha groot (natuurkern) bij aanvang, doorgroei binnen 20 jaar naar 10.000ha natuurkern
- Onderscheidende en unieke natuurwaarde en natuurkwaliteit
- 50% van het gebied heeft na 10 jaar de reservaatstatus, na 20 jaar is dat minimaal 75%.
- >50% van de natuurkern is biologisch waardevol of zeer waardevol volgens de BWK (Biologische Waarderingskaart)
- Het gebied heeft een unieke belevingswaarde en internationale uitstraling
- Het gebied biedt kansen om toeristisch ontsloten te worden met respect voor de draagkracht van de natuurwaarden.
Landschapsparken
- Minimaal 10.000ha groot.
- Een logisch en dynamisch landschappelijk geheel vormen
- Minstens 35% van het gebied is landschappelijk erfgoed
- Minstens 70% is open ruimte
- Een hoge mate van verwevenheid tussen landbouw en natuur
- Minstens 15% moet natuur zijn (SBZ, groene bestemmingen)
- Het gebied heeft een unieke belevingswaarde en internationale uitstraling
Meer informatie