Vlaanderen vergrijst aan een snel tempo. Het Federaal Planbureau raamt dat de Vlaamse bevolking ouder dan 60 jaar zal stijgen van 1.607.356 in 2014 naar 2.318.951 in 2060. Dat is een stijging van 44,3%. Het aantal 80-plussers (de leeftijd waarop de zorgbehoefte toeneemt) zal volgens dezelfde raming meer dan verdubbelen: van 360.997 naar zo’n 800.000.
Het beleid zet zich in om mensen zolang mogelijk ‘in hun vertrouwde woning en woonomgeving’ te laten wonen. Dat roept de vraag op of ‘die vertrouwde woning in die vertrouwde omgeving’ ook op het platteland geschikt is om waardig ouder te kunnen worden.
Het project focuste op suburbane en landelijke regio’s die een sterke vergrijzing kennen. Die vergrijzing heeft niet enkel gevolgen voor de oudere zelf, maar zorgt ook voor veel maatschappelijke uitdagingen. De historische en institutionele context in combinatie met de lage verhuisgeneigdheid van de ouderen, leidde tot ‘ruimtelijke incongruenties op de woningmarkt en de afstemming tussen zorgvraag en zorgaanbod.
Het onderzoek omvatte een voorbereidend onderzoek, een kwalitatief en een ruimtelijk onderzoek.
Lees een samenvatting van het rapport met aanbevelingen.