copyright foto's: Robert Van Dingenen
In enkele poelen in Peer gaat het iets beter met de zeer zeldzame knoflookpad. Dat doen recente waarnemingen van vele larven vermoeden. De heropleving van de knoflookpad is te danken aan de inspanningen van de lokale landbouwers, die de poelen open houden, speciale grasmengsels inzaaien op de percelen rond de poelen en enkel maaien in periodes dat de knoflookpad onder de grond zit. Ook maatregelen uitgevoerd binnen de VLM-beheerovereenkomsten dragen bij tot betere overlevingskansen van de knoflookpad.
De knoflookpad is een van de meest bedreigde amfibiesoorten in ons land. Ze komt momenteel nog maar op twee plaatsen voor in de provincie Limburg, waaronder Peer. De knoflookpad komt van nature voor op de hogere zandgronden op de rand van een beekvallei. Ze planten zich voort in iets diepere en voedselrijkere poelen, gaan op zoek naar insecten in de omgeving van de poel en graven zich in in omgewoelde akkers en groententuinen. Om de populatie knoflookpad in Peer te behouden is de samenwerking met de Peerse landbouwers noodzakelijk.
De landbouwers houden de bestaande poelen open, zaaien speciale grasmengsels op de percelen rond de poelen zodat er voldoende insecten zijn en maaien alleen in periodes dat de knoflookpad onder de grond zit. Op die manier kunnen de knoflookpadden zich voortplanten, vinden ze voedsel en kunnen ze zich ingraven en ongestoord overwinteren.
De landbouwers worden ondersteund door de stad Peer, de Vlaamse Landmaatschappij, het Agentschap voor Natuur en Bos, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek en enkele lokale natuurliefhebbers. Naast knoflookpad profiteren ook andere amfibiën van de inspanningen die landbouwers leveren. Zo werden er ook veel larven van de rugsstreeppad, de alpenwatersalamander en de kleine watersalamander geteld.
Beheerovereenkomsten met de VLM
Maatregelen binnen beheerovereenkomsten voor een specifieke soort zijn ook goed voor andere soorten. Landbouwers kunnen met de VLM een beheerovereenkomst sluiten die ook goed is voor de knoflookpad. Zo is er de beheerovereenkomst voor de teelt van een zaadleverend voedselgewas. Naast de zaden van bijvoorbeeldtarwe of boekweit, trekt de variatie aan andere kruiden in het grasmengsel veel insecten aan. Deze insecten zijn het voedsel voor akkervogels, muizen én de knofloopad.
De beheerovereenkomst 'kuikenweide', waarbij de veebezetting van een eiland beperkt wordt om het broedsucces van weidevogels te verbeteren, en de beheerovereenkomst voor de aanleg en onderhoud van een gemengde grasstrook plus zijn 'knoflookpadvriendelijk'. De ene maatregel zorgt voor een extra bescherming van de poelen en de andere voor een duurzame verbinding tussen poelen. Ook wulp, grutto, kievit en veldleeuwerik maken dankbaar gebruik van de maatregelen.