Bent u landbouwer en overweegt u een beheerovereenkomst? De beheerovereenkomsten voor soortenbescherming en voor bufferen en verbinden kunnen alleen gesloten worden als uw landbouwpercelen in een beheergebied liggen. Op Geopunt, het Vlaamse geoportaal, kunt u snel en eenvoudig controleren of dat het geval is.
Liggen uw landbouwpercelen niet in beheergebied? Dan kunt u nog altijd een beheerovereenkomst voor kleine landschapselementen sluiten. Die beheerovereenkomsten zijn mogelijk in heel Vlaanderen.
Aan de slag met Geopunt
Geopunt maakt het makkelijk om te zien of uw landbouwpercelen in een beheergebied liggen. U kunt er specifieke kaartlagen bekijken die tonen waar beheerovereenkomsten mogelijk zijn. U vindt op deze website ook een handleiding die uitlegt hoe u kunt nagaan welke beheerovereenkomsten voor uw percelen beschikbaar zijn.
Beheergebieden
Beheergebieden zijn geselecteerd omdat de beheerovereenkomsten daar meest bijdragen aan biodiversiteitsdoelen en landschapsbeheer in Vlaanderen.
Soortenbescherming: Deze beheerovereenkomsten richten zich op landbouwafhankelijke soorten zoals de veldleeuwerik, patrijs en grutto. Ze worden gesloten in beheergebieden die bijdragen aan de Vlaamse biodiversiteitsdoelen in landbouwgebieden.
- Bufferen en verbinden: Wilt u kwetsbare natuurelementen beschermen en verbinden of soortenrijke graslanden beheren? Deze beheer overeenkomsten zijn bedoeld voor landschappelijk waardevolle gebieden met duurzaam beheerde natuur en kwetsbare landschapselementen. Binnen de gebieden voor soortenbescherming kunt u deze overeenkomsten ook sluiten.
Kleine landschapselementen: Het onderhoud van houtige kleine landschapselementen, zoals hagen en houtkanten, is niet beperkt tot beheergebied. U kunt een beheerovereenkomst sluiten in heel Vlaanderen.
Wat zijn beheerovereenkomsten?
Beheerovereenkomsten zijn overeenkomsten tussen landbouwers en de Vlaamse Landmaatschappij om biodiversiteit te bevorderen. U ontvangt een vergoeding om 5 jaar lang bepaalde beheermaatregelen uit te voeren, zoals het beschermen van kwetsbare soorten, het beheren van soortenrijke graslanden of het onderhouden van hagen en houtkanten.
Meer informatie