Tussen 2012 en 2018 organiseerde de VLM jaarlijks een oproep om volkstuinparken te subsidiëren. Zo hielpen we 184 volkstuinen in de opstart, uitbreiding of modernisering van hun werking, met een totaalbudget van iets meer dan 2 miljoen euro. De volkstuinsubsidie werd grondig geëvalueerd, en de conclusies en aanbevelingen werden gebundeld in de ‘evaluatiestudie volkstuinen – eindrapport’.
Conclusies
Uit het eindrapport blijkt dat de inhoud van het VLM-volkstuinsubsidiereglement perfect aansloot bij de noden en behoeften voor de volkstuin. Zo lag de focus bijvoorbeeld op ecologisch tuinieren, het bereiken van een sociale mix door verschillende doelgroepen te betrekken en partnerschappen vormen.
De impact van de subsidie is vooral dat de hoeveelheid volkstuinen vergroot is, hoewel het tekort aan volkstuinen door de subsidiewerking nog niet weggewerkt is. Uit de studie bleek dat de meeste volkstuinen zonder subsidie nooit zouden zijn ontstaan. Bovendien werden veel van de subsidie-aanvragen die niet gesubsidieerd werden, uiteindelijk ook niet uitgevoerd.
De subsidie had minder impact had op de kwaliteit van volkstuinen: de kwalitatieve invulling van volkstuinen gebeurt ook zonder subsidies. De VLM-volkstuinsubsidieaanvraag bleek vooral een momentum te vormen voor effectieve opstart, en een trigger om cofinanciering op te starten.
De evaluatie werd meegedeeld aan Minister Demir die aan VLM gevraagd heeft in 2021 een nieuwe oproep voor te bereiden.
Meer informatie
Lees de volledige evaluatiestudie, conclusies en aanbevelingen op de
publicatiedatabank van de Vlaamse overheid.