Afgelopen week verzamelden de ADMIRE-partners in Herentals voor alweer de derde partnermeeting van dit Europees project. Woensdag stelden alle partners de stand van zaken in hun projecten voor. Later bogen we ons samen over enkele meer diepgaande cases. Na een uitgebreide dag vergaderen op woensdag, was het donderdag tijd om de natuur in te trekken. Eerst bezochten we Graafweide Schupleer waar de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) bezig is met de uitvoering van een natuurinrichtingsproject. Na de middag presenteerden verschillende partners hun initiatieven in en rond natuurgebied De Zegge.
Alweer een geslaagde editie van een partnermeeting, zo getuigt Els Remans (projectleider):
“Het was een genoegen om onze partners hier in Herentals te kunnen ontvangen. Tijdens deze partnermeeting werd weer maar eens duidelijk dat we van elkaar veel kunnen leren. Vaak kampen we met dezelfde problemen en zo vinden we oplossingen bij elkaar. De verscheidenheid aan partners houdt het steeds boeiend.”
Natuurinrichting Graafweide Schupleer
Graafweide Schupleer maakt deel uit van het Europese Natura 2000-gebied. De Europese natuurdoelstellingen duiden dit gebied aan om de Europese biodiversiteit te bewaren. Het project is gelegen in het samenvloeiingsgebied van de Kleine Nete en de Aa. De hydrologie wordt hersteld met als doel het creëren van een natte natuurkern van maar liefst 150 hectare. Door het dempen van afwateringsgrachten en het verwijderen van boomopslag wordt een open veenmoeras gecreëerd. Door het vernatten van de vallei en het creëren van een robuuste natuurkern wordt er extra CO2 in de bodem vastgelegd.
Natuur in combinatie met recreatie
Veengebieden herbergen een specifieke fauna en flora. Het project is essentieel voor het behoud, herstel en de ontwikkeling van de veenrelicten. Daarnaast verbetert VLM hier ook de recreatieve structuur. In het gebied worden wandellussen aangelegd, rekening houdend met de capaciteiten van het gebied. Dit, in combinatie met een autoluw kerngebied, zorgt voor toegankelijkere zachte recreatie.
Landbouwers en natuur in balans
Het ADMIRE-project omvat ook de implementatie van beheerovereenkomsten. Hierbij worden landbouwers aangemoedigd om extra inspanningen te leveren voor milieu, natuur en biodiversiteit. In ruil voor hun inspanningen ontvangen de landbouwers een jaarlijkse vergoeding. De beheerovereenkomsten worden aangevuld met een onderzoek naar een vergoedingssysteem voor gewasverlies als gevolg van vernatting. Met deze initiatieven doelt VLM op een efficiënter en wetenschappelijk onderbouwd systeem.
Graafweide Schupleer is één van de projecten uit de ADMIRE-samenwerking. Veenherstel verbindt de doelstellingen van biodiversiteit en klimaat. Ze spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van overstromingen en droogte. In de strijd tegen de klimaatopwarming, is dit veenherstel dus cruciaal.
Vlaanderen en Nederland slaat de handen in elkaar voor veenherstel.