Waarom is een doortastend mestbeleid nodig?
Het Vlaamse mestbeleid moet ervoor zorgen dat onze waterlopen minder worden vervuild door stikstof en fosfor uit meststoffen die landbouwers gebruiken. Mest bevat waardevolle voedingsstoffen voor gewassen, waardoor ze vlot kunnen groeien. Maar er is een keerzijde. Overtollige mest die de gewassen niet opnemen, spoelt uit in de waterlopen. Met een slechte waterkwaliteit tot gevolg.
Te veel stikstof en fosfaat in het water bedreigt het leven in en rond het water. Dat heeft op grote schaal nefaste gevolgen voor het milieu, onze gezondheid en de biodiversiteit. Daarnaast nemen ook de kosten van waterzuivering toe door uitspoeling van nitraat en fosfaat naar het grond- en oppervlaktewater.
Daarom is het belangrijk om correct te bemesten. Op Europees vlak zijn normen afgesproken voor de waterkwaliteit: de
Europese Nitraatrichtlijn (91/676/EEG) en de
Kaderrichtlijn Water (2000/60/EG). En daar moet de bemesting op worden afgestemd. De Europese kaderrichtlijn Water stelt als doel voor het oppervlaktewater een goede ecologische toestand voorop tegen 2027. Dat doel wordt bijna nergens in Vlaanderen bereikt. In het winterjaar 2021-2022 werd volgens de
metingen van de VMM op 22% van de meetplaatsen de drempelwaarde voor nitraat overschreden.
Wanneer komt het volgende mestactieprogramma eraan?
Vierjaarlijks maken de Europese lidstaten actieprogramma's op, met eigen bemestingsregels voor de landbouwsector. Het6de actieprogramma in uitvoering van de nitraatrichtlijn 2019-2022 ( MAP 6) voor Vlaanderen loopt nog tot MAP 7 van kracht wordt.
Omdat de waterkwaliteit in Vlaanderen nog niet voldoet aan de Europese richtlijnen,
bouwt de Vlaamse overheid, samen met de landbouw-, milieu- en natuurorganisaties aan een nieuw en zevende mestactieplan, voor de periode 2024-2027. Dat moet de goedkeuring krijgen van de Europese Commissie. Bekijk de stand van zaken.
Wetenschappelijke onderbouwing mestbeleid
Om ervoor te zorgen dat het mestbeleid wetenschappelijk wordt onderbouwd, organiseert de VLM wetenschappelijk onderzoek. Bekijk hier de:
Rapportage
De VLM stelt ook diverse rapporten op:
-
Mestrapporten: in dit rapport worden alle belangrijke elementen van de uitvoering van het mestbeleid onder de loep genomen. Ook wordt de samenhang tussen de verschillende deelaspecten belicht. Het Mestrapport biedt een totaalbeeld van de mestproblematiek in de landbouw in Vlaanderen.
-
Nitraatresidurapporten: elk najaar worden in de periode van 1 oktober tot en met 15 november heel wat landbouwpercelen bemonsterd voor een nitraatresidubepaling. Een hoog nitraatresidu in het bodemprofiel op het einde van het groeiseizoen, wijst erop dat er meer mest is toegediend dan de teelt kon opnemen. Die rapporten bieden een overzicht van deze campagne en de nitraatresiduresultaten.
Uitvoering Mestbeleid
De
Mestbank bevordert de naleving van de mestwetgeving. We doen dat samen met de sector en met iedere land- en tuinbouwer, mestverwerker, mestvoerder, kunstmesthandelaar en elke andere betrokken partij.