Wat is de grensboerregeling?
De Europese regelgeving bepaalt dat exploitanten van een veeteeltbedrijf op de grens van twee lidstaten op eenvoudige wijze hun eigen gronden kunnen bemesten met eigen mest, op voorwaarde dat de lidstaten in kwestie passende voorwaarden hebben opgelegd om eventuele sanitaire risico's te beheersen. De bevoegde autoriteiten van Vlaanderen en Nederland hebben daarvoor een grensboerregeling uitgewerkt. Landbouwers die als grensboer geregistreerd zijn, kunnen op die manier op eenvoudige wijze hun eigen gronden aan de ene zijde van de grens met dierlijke mest, geproduceerd op hun eigen bedrijf aan de andere zijde van de grens bemesten.
Wie komt in aanmerking voor een registratie als grensboer?
Een exploitant van een veeteeltbedrijf in Vlaanderen die in Nederland landbouwgronden registreert die tot het eigen bedrijf behoren en die gronden wil bemesten met dierlijke mest, geproduceerd op zijn eigen bedrijf, kan een aanvraag indienen tot registratie als grensboer.
Ook een exploitant van een veeteeltbedrijf in Nederland die in Vlaanderen landbouwgronden registreert die tot het eigen bedrijf behoren en deze gronden wil bemesten met dierlijke mest, geproduceerd op zijn eigen bedrijf, kan een aanvraag indienen tot registratie als grensboer.
Hoe kunt u zich laten registreren als grensboer?
U kan zich bij de Mestbank laten registreren als grensboer met het
formulier Aanvraag van de registratie als grensboer. U moet dat formulier aangetekend bezorgen aan de Mestbank in uw provincie. De contactgegevens vindt u op het formulier zelf.
Met dat formulier verklaart u zich akkoord dat uw aangiftegegevens en uw gegevens van de mesttransporten die in het kader van de grensboerregeling worden uitgevoerd door de Mestbank en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zullen worden uitgewisseld. Die gegevens zullen gebruikt worden voor de opvolging van uw registratie als grensboer, de opvolging van de transporten die in het kader van uw registratie als grensboer uitgevoerd worden en voor de controle op de veterinaire voorschriften.
Bij het formulier moet u een kopie toevoegen van uw Gecombineerde Opgave zoals u die bij RVO indient. Via de website
https://mijn.rvo.nl kunt u uw ingezonden documenten raadplegen en printen.
Hoe verloopt de behandeling van de aanvraag van registratie als grensboer?
Na ontvangst van uw aanvraag van de registratie als grensboer onderzoekt de Mestbank aan de hand van de bij de Mestbank en RVO bekende gegevens of u in aanmerking komt voor een registratie als grensboer. Als uw aanvraag volledig is, ontvangt u de beoordeling van uw aanvraag binnen 30 kalenderdagen nadat de Mestbank uw volledige aanvraag ontvangen heeft.
De Mestbank registreert u als grensboer voor een periode van minimum één en maximaal vijf kalenderjaren.
Hoe voert u transporten uit in het kader van de grensboerregeling?
U moet voor transporten in het kader van de grensboerregeling rekening houden met de Vlaamse én de Nederlandse regelgeving.
Vlaamse regelgeving
Als geregistreerde grensboer kunt u
op twee manieren de dierlijke mest, geproduceerd op uw bedrijf aan de ene zijde van de Vlaams-Nederlandse grens, transporteren naar landbouwgronden aan de andere zijde van de grens, die horen bij uw bedrijf:
-
zelf, als niet erkende mestvoerder, met een grensboerdocument
Als u zelf geen erkende mestvoerder bent en het transport zelf wilt uitvoeren met eigen trekkend materiaal, moet u voor de grensoverschrijdende transporten van dierlijke mest binnen uw bedrijf geen beroep doen op een erkende mestvoerder. U moet dan zelf elk transport vóór aanvang melden op het
Mest Transport Internet Loket (MTIL), waar u een grensboerdocument opmaakt. Dat grensboerdocument moet tijdens het transport aanwezig zijn in het voertuig. -
met een erkende mestvoerder, of zelf als erkende mestvoerder, met een mestafzetdocument en AGR-GPS-opvolging
Wilt u als grensboer voor het transport een beroep doen op een erkende mestvoerder, of bent u zelf een erkende mestvoerder, dan moet voor elk grensoverschrijdend transport van dierlijke mest binnen het bedrijf een
mestafzetdocument opgemaakt worden. Elk transport moet dan uitgevoerd worden met
AGR-GPS-opvolging.
Gebiedsgerichte maatregel vanaf 01/08/2019: jaarlijks moet vanaf 1 augustus elk vervoer van vloeibare dierlijke mest naar een perceel in gebiedstype 2 of gebiedstype 3 gebeuren door een erkende mestvoerder. Die verplichting geldt niet als het gaat om een perceel grasland of om een blijvende teelt.
Grensboeren moeten de dierlijke mest die op hun bedrijf geproduceerd wordt, rechtstreeks naar hun landbouwgronden aan de andere zijde van de grens brengen. Bovendien moet die mest onmiddellijk worden uitgereden of opgeslagen op de kopakker vóór ze die op het perceel uitrijden. Tijdelijke opslag op bijvoorbeeld een leegstaande exploitatie is niet toegestaan.
Hoe meldt u als geregistreerde grensboer uw transporten in de internetapplicatie MTIL?
-
AANMELDEN van het transport
Per vracht dierlijke mest moet u een voorafgaandelijke melding uitvoeren. Als u echter op dezelfde dag meerdere vrachten van dezelfde mestsoort, met hetzelfde transportmiddel, binnen dezelfde exploitatie en naar dezelfde losplaats wilt uitvoeren, moet u slechts één enkele melding uitvoeren voor die transporten.
De voorafgaandelijke melding voert u uit met het meldingsformulier op het internetloket. Via het internetloket verzendt u het volledig ingevulde meldingsformulier naar de Mestbank.
Er gebeurt een automatische controle van het gemelde transport op basis van de op het meldingsformulier ingevulde gegevens. De automatische controle is beperkt. Het feit dat de internetapplicatie niet aangeeft dat het transport verboden is, houdt geen bevestiging in vanwege de Mestbank dat het transport conform de regelgeving zal worden uitgevoerd. De grensboer moet zorgen dat de dierlijke mest vervoerd wordt conform de regelgeving.
Als het meldingsformulier succesvol verzonden is, creëert de internetapplicatie automatisch het bijhorende grensboerdocument dat de grensboer via de applicatie correct moet afdrukken in één exemplaar.
-
NAMELDEN van het transport
U moet het transport uiterlijk de zevende dag volgend op de dag dat het transport plaatsvond namelden via de internetapplicatie. Bij het namelden bevestigt u de reëel vervoerde hoeveelheid dierlijke mest via de internetapplicatie.
Volgende gegevens vermeldt u op het grensboerdocument:
- De hoeveelheid dierlijke mest die reëel vervoerd werd, uitgedrukt in ton, in kg N en in kg P2O5. De reëel vervoerde hoeveelheid meststoffen, uitgedrukt in ton, mag maximaal 20% afwijken van de gemelde hoeveelheid.
- Het aantal reëel gereden vrachten. Het verschil tussen het aantal reëel gereden vrachten en het aantal gemelde vrachten mag niet meer dan 1 zijn.
-
AFMELDEN van het transport
Als het transport door onvoorziene omstandigheden niet kan doorgaan, moet u het gemelde transport afmelden, ten laatste op de dag dat het transport volgens de melding zou doorgaan.
Hoe bepaalt u het stikstof- en fosfaatgehalte op een grensboerdocument?
Op 1 januari 2018 ging nieuwe wetgeving over het gebruik van mestsamenstellingen in voege. Die aanpassing komt er omdat uit recent onderzoek van de VLM blijkt dat de mestsamenstelling van varkensmest vrij stabiel is op bedrijfsniveau, de huidige forfaitaire samenstellingen te hoog zijn en vrachtstalen betrouwbaarder zijn dan putstalen. De meeste wijzigingen hebben betrekking op varkensmest, maar er zijn ook enkele wijzigingen voor andere mestsoorten.
Ook grensboeren moeten hun dierlijke mest afzetten volgens deze nieuwe wetgeving.
Analyseresultaten komen automatisch in MTIL terecht
Alle landbouwers en dus ook de grensboeren moeten jaarlijks kiezen of ze met het forfaitsysteem of met analyses willen werken. MTIL houdt rekening met die keuze.
Een grensboer maakt jaarlijks de keuze tussen een:
- forfaitaire mestsamenstelling: de forfaitaire waarden worden automatisch ingevuld op het mesttransportdocument.
- mestsamenstelling op basis van regelmatige analyses: de meest recente geldige analyseresultaten (maximaal 3 maanden oud) worden getoond, deze stromen automatisch door vanuit het Staalname Melding Internet Loket (SMIL)
Is er geen geldige analyse? Dan worden nulwaarden getoond bij de aanmaak van de documenten. Zodra een geldig resultaat beschikbaar is, wordt dat automatisch ingevuld op het mesttransportdocument. Als er geen geldige analyseresultaten gemeld worden in SMIL, blijven de inhoudswaarden op nul staan.
Hoe moet u als grensboer een grensboerdocument namelden?
U moet het grensboerdocument namelden nadat het transport is uitgevoerd en uiterlijk de zevende kalenderdag na de dag waarop het transport heeft plaatsgevonden. U moet alleen het aantal vrachten en de tonnage opgeven.
Als u een document hebt aangemaakt met nulwaarden, worden de inhoudswaarden automatisch ingevuld, zodra u beschikt over een geldig resultaat voor die mestcode.
Als de waarden nog niet bekend zijn bij het namelden van het transport, wordt de documentstatus 'Voorlopig bevestigd'. U moet echter geen definitieve namelding van de inhoudswaarden meer uitvoeren. Zodra er geldige inhoudswaarden beschikbaar zijn, worden die door onze programma's automatisch ingevuld en komt de documentstatus automatisch op 'Bevestigd'.
Als er geen geldige analyseresultaten gemeld worden in SMIL, blijven de inhoudswaarden op nul staan en blijft de status 'Voorlopig bevestigd'.
Wat als u door overmacht geen toegang heeft tot de internetapplicatie?
Als u door overmacht geen toegang heeft tot MTIL, moet de melding, de namelding en de afmelding gebeuren via e-mail. U moet hiervoor eerst wel de toestemming krijgen van de Mestbank. De toestemming kan u aanvragen met het
formulier verzoek om mesttransporten te melden via e-mail, waarbij u de oorzaak van de overmacht aangeeft. De Mestbank geeft de toestemming via e-mail voor een welbepaalde periode. Klik hier voor
meer informatie over deze procedure.
Welke regels gelden voor het aanwenden van mest in Vlaanderen?
In Vlaanderen gelden heel wat
regels voor het aanwenden van mest. Zo moeten meststoffen, op enkele uitzonderingen na, steeds emissiearm aangewend worden, geldt een strikte uitrijregeling i.v.m. het tijdstip waarop mest mag uitgereden worden en moeten de maximale bemestingsnormen steeds gerespecteerd worden. De maximale bemestingsnormen die gelden op Vlaamse landbouwgrond vindt u in de brochure
Normen en richtwaarden.
Contactgegevens Mestbank
U vindt de contactgegevens op het
formulier Aanvraag van de registratie als grensboer.
Nederlandse regelgeving
Voor recente informatie over de Nederlandse regelgeving m.b.t. het vervoer van meststoffen kunt u terecht bij de RVO: Mest (rvo.nl). Op de pagina rVDM voor maatwerk vervoer vindt u informatie over het vervoer vanaf en naar grenspercelen.