Als minstens 1 exploitatie van het landbouwbedrijf percelen landbouwgrond in gebiedstype 2 of 3 heeft, moet het vervoer naar alle percelen en mestopslagen van dat landbouwbedrijf gebeuren met de AGR-GPS-app.
Neen. Gebouwen worden opgegeven als 'perceel', maar met oppervlakte 0. Ze worden dus niet gezien als landbouwgrond.
Een landbouwer heeft de AGR-GPS-app aangeschaft voor burenregelingen met een afnemer met percelen in gebiedstype 2 en 3. Moet die landbouwer de app dan ook gebruiken voor een andere afnemer met alleen percelen in gebiedstype 0 en 1?
Neen, de AGR-GPS-app moet alleen gebruikt worden voor de burenregeling waarvoor dat verplicht is.
Wat bij seizoenspacht?
Voor de AGR-GPS-plicht wordt gekeken naar de percelen die de landbouwer aangeeft op 1 januari en waarvoor hij dus de bemestingsrechten heeft. Ook op de transportdocumenten moet als afnemer de landbouwer staan met de bemestingsrechten. Dus in het geval van seizoenspacht is de seizoenspachter niet de afnemer van de mest, maar wel de eigenaar van het perceel. Als de seizoenspachter zelf alleen percelen in gebiedstype 0 of gebiedstype 1 aangeeft op 1 januari, geldt voor die percelen geen AGR-GPS-plicht.
Hoe kan ik als aanbieder weten of een afnemer percelen heeft in gebiedstype 2 of 3?
Als aanbieder is het belangrijk om hierover te informeren bij de afnemer. Door de privacywetgeving, mag de Mestbank die info immers niet meedelen bij het aanmaken van de burenregeling.
De aanbieder en afnemer van de burenregeling moeten ook goede afspraken maken over wie de mest vervoert en wie dus gebruik moet maken van de AGR-GPS-app.
Het is aangewezen om die afspraken jaarlijks te maken, en dat op papier of via e-mail, zodat u als aanbieder kunt aantonen dat u de nodige informatie hebt opgevraagd.
Ik heb geen smartphone. Welke oplossing is er nog?
Het is niet verplicht om de app op uw eigen toestel te installeren. U mag de app ook op iemand anders zijn toestel installeren. Als dat niet kan, zal er een toestel moeten worden aangeschaft.
Kan de app op verschillende toestellen geïnstalleerd worden, als 1 landbouwer werkt met verschillende tractoren en chauffeurs?
Ja, dat kan. Het AGR-nummer wordt dan in verschillende apps geprogrammeerd. Informeer hiervoor bij de dienstverlener.
Als een mestverwerker het effluent via burenregeling afzet, maar met hetzelfde voertuig ook mest van zijn eigen landbouwbedrijf via burenregeling afzet, moet hij dan 2 AGR-nummers aanvragen?
Een mestverwerker, die ook als landbouwer met burenregeling werkt, moet geen 2 aparte AGR-nummers aanvragen. Hij kan een AGR-nummer aanvragen als mestverwerker of als landbouwer. Bij voorkeur als landbouwer. Hij kan dus als mestverwerker en als landbouwer dezelfde app met hetzelfde AGR-nummer gebruiken.
Wat als in 2 bedrijven dezelfde personen betrokken zijn?
Twee verschillende bedrijven met dezelfde betrokken personen, of met familieverbanden, moeten elk een AGR-nummer aanvragen per landbouwbedrijf. Bijvoorbeeld iemand die een landbouwernummer heeft als natuurlijk persoon en als vennootschap. Of een persoon die betrokken is in meerdere vennootschappen en vervoer doet voor verschillende landbouwnummers.
Wat in geval van een machinering?
Bij een machinering gebruiken verschillende landbouwers hetzelfde voertuig. Ze moeten elk de AGR-GPS-app aanschaffen en een apart AGR-nummer aanvragen. Verschillende landbouwers kunnen dezelfde nummerplaat opgeven.
Moet de aanvoer van effluent vanuit mestverwerking nog altijd voorgemeld worden?
Ja, de verplichte voormelding bij vervoer van en naar mestverwerking blijft gelden. In dat geval is er een overeenkomst burenregeling nodig, een melding per vervoer en het gebruik van de AGR-GPS-app.
Welke boete kan opgelegd worden als de AGR-GPS-app niet gebruikt wordt?
De wetgeving voorziet een boete van 400 euro voor het niet of niet correct gebruik van de AGR-GPS-app. Die boete kan opgelegd worden aan wie het transport uitvoert of laat doen.
De AGR-GPS-app registreert het laadvermogen. Wat als de effectieve vervoerde hoeveelheid mest lager is?
De wetgeving stelt dat het laadvermogen van de aanhangwagen waarmee het vervoer wordt uitgevoerd, moet opgenomen zijn in het AGR-GPS-bericht, niet de exacte hoeveelheid mest die wordt vervoerd. Het laadvermogen zal niet altijd overeenkomen met de effectief vervoerde hoeveelheid mest. Bij de evaluatie van het aantal vervoerde vrachten, zal de Mestbank hier rekening mee houden.
De overeenkomst burenregeling moet altijd opgemaakt worden voor de effectief gereden hoeveelheid. De hoeveelheid die vermeld staat op het registratiebewijs van de burenregeling, brengt de Mestbank in rekening als aanvoer of afvoer. Als het gaat om een burenregeling met verplichte voor- en namelding van vervoer, beperkt de Mestbank de hoeveelheid tot het deel waarvoor er nameldingen zijn.
Bekijk meer info over het (gedeeltelijk) annuleren of wijzigen van de hoeveelheid die vermeld staat op de overeenkomst burenregeling.
Wat als er een fout wordt gemaakt bij het gebruik van de AGR-GPS-app?
Het is menselijk om te missen, maar fouten moeten tot het minimum beperkt worden. Een fout in een AGR-GPS-bericht kan niet rechtgezet worden en moet niet doorgegeven worden aan de Mestbank.
Aangezien het gaat om een niet correct gebruik van de AGR-GPS-app, kan elke fout beboet worden. Het is wel nuttig om specifieke situaties te noteren, bijvoorbeeld op het afgedrukte registratiebewijs van de burenregeling. Op basis van die staving kan de Mestbank dan eventueel beslissen om de fout door de vingers te zien.
Hoe moet ik de AGR-GPS-app gebruiken als de bemesting gebeurt via navelstreng?
Wat
als de mest met een burenregeling wordt vervoerd naar een perceel en daar overgepompt wordt voordat hij wordt gespreid? Dan moet alleen het vervoer tot aan het perceel opgevolgd worden met de AGR-GPS-app. Bij het overpompen wordt een lossignaal en definitief losbericht gegeven.
Wat
als de mest wordt overgepompt vanuit de mestput of een mestopslag op het bedrijf van de aanbieder, om te spreiden met navelstreng op percelen van de afnemer die rondom het bedrijf van de aanbieder liggen? Dan moet de AGR-GPS-app als volgt worden gebruikt:
- Voor de AGR-GPS-opvolging, moet een laadsignaal worden gegeven bij de start van het pompen en een lossignaal en definitief losbericht bij het einde van het pompen.
- De smartphone met app moet aanwezig zijn in het voertuig dat de mest uitspreidt.
- Het spreiden moet gebeuren met een eigen trekker (van aanbieder of afnemer van de burenregeling).
Het vervoer met burenregeling moet altijd door de aanbieder of de afnemer van de mest gebeuren met een trekkend voertuig waarvan hij eigenaar is. In het geval van rechtstreekse overpomping via navelstreng, moet dat dus ook met een eigen trekker gebeuren. Als een loonwerker wordt ingeschakeld, moet die erkend zijn als mestvoerder en moet hij een mestafzetdocument (MAD) opmaken en AGR-GPS gebruiken. In dat geval moet er geen burenregeling opgemaakt worden omdat het vervoer geregistreerd wordt met MAD.
Bekijk hier de procedure voor de erkende mestvoerder.
Als het gaat over een burenregeling waarbij een verplichte voor- en namelding moet gebeuren bij vervoer, wordt het volgende toegepast:
- Bij het melden moet in het commentaarveld ingevuld worden dat het gaat om een systeem van navelstreng.
- Bij het melden wordt de totale hoeveelheid opgesplitst in vrachten van 30 ton.
Vanaf 1 januari 2022 moet de afzet via navelstreng vanuit mestverwerking verlopen langs een vaste leiding met een vaste debietmeting, waarbij de gegevens van de debietmeter digitaal aan de Mestbank bezorgd worden.