Periode
Januari 2009 – juni 2011
Opdrachtgever
VLM, afdeling Mestbank
Uitvoerders
Bodemkundige Dienst van België i.s.m. Katholieke Universiteit Leuven, Departement Aard- en Omgevingswetenschappen
Beschrijving
De beschikking van de Europese Commissie van 21 december 2007 verleent Vlaamse landbouwers de mogelijkheid om gedurende de periode 2007-2010, onder strikte voorwaarden, meer dierlijke mest toe te dienen aan bepaalde gewassen dan 170 kg stikstof per hectare per jaar uit dierlijke mest (derogatie).
Het doel van deze opdracht is de opzet en de opvolging van een monitoringnetwerk van minstens 150 landbouwbedrijven voor de evaluatie van het effect van derogatie op de kwaliteit van oppervlakte- en grondwater, in uitvoering van de vereisten hierover in de derogatiebeschikking.
In een eerste fase van de opdracht wordt een monitoringnetwerk van minstens 150 landbouwbedrijven opgezet. Het monitoringnetwerk moet opgebouwd worden uit enerzijds landbouwbedrijven die derogatie toepassen en anderzijds landbouwbedrijven die geen derogatie toepassen. Het monitoringnetwerk moet representatief zijn voor minstens de verschillende bodemtypes (zand, zandleem, leem en klei), gewassen (gras, maïs, wintertarwe en bieten) en bemestingspraktijken. De samenstelling van het monitoringnetwerk moet ongewijzigd blijven gedurende het onderzoek.
In een tweede fase van de opdracht levert het monitoringnetwerk gegevens op betreffende de bemestings- en landbouwpraktijken, de stikstof- en fosforconcentraties in het bodemwater, de minerale stikstof in het bodemprofiel, de stikstof- en fosforverliezen via de wortelzone naar het grondwater, en de stikstof- en fosforverliezen door afspoeling via het oppervlak en uitspoeling via de ondergrond. De stikstof- en fosforverliezen kunnen berekend worden aan de hand van rekenkundige modellen en/of meetgegevens. Finaal moet er een evaluatie gebeuren van de impact op de waterkwaliteit, in situaties met en zonder derogatie, bij verschillende bodemtypes, gewassen en bemestingspraktijken. Deze evaluatie zal als onderbouwing gebruikt worden bij de aanvraag tot verlenging van derogatie in Vlaanderen in 2011.
Resultaat
Het resultaat van deze studie werd gebruikt om de derogatie opnieuw aan te vragen bij Europa in 2011. In 2011 werd dit monitoringnetwerk in het kader van de derogatie in zijn huidige vorm verdergezet.
Rapport
Eindrapport
Samenvatting