De planbatenheffing is een belasting op de meerwaarde die een perceel krijgt door een wijziging van de bestemmingscategorie als gevolg van een ruimtelijk uitvoeringsplan. De wijzigingen die aanleiding kunnen geven tot een planbatenheffing zijn vastgelegd in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. Het gaat meestal over niet-bebouwbare gronden die worden herbestemd tot woongebied, gebied voor bedrijvigheid of recreatiezone. Ook bestemmingswijzigingen van bos, natuur en overig groen naar landbouw kunnen aanleiding geven tot een planbatenheffing.
Nadat de initiërende overheid, dit is de bevoegde overheid die het ruimtelijk uitvoeringsplan definitief vaststelt, de nodige gegevens aan de landcommissie heeft bezorgd, maakt de landcommissie een meerwaarderapport op. Dit rapport bevat per perceel de vermoede meerwaarde en de wijze waarop deze is berekend. Op basis van deze meerwaarde wordt vervolgens door de Vlaamse Belastingdienst de planbatenheffing bepaald.
Voor de berekening van de planbatenheffing wordt het bedrag van deze meerwaarde van een perceel verdeeld in twee schijven:
- 1° eerste schijf: meerwaarde lager dan of gelijk aan 250.000 euro, belast tegen 25 procent;
- 2° tweede schijf: meerwaarde hoger dan 250.000 euro, belast tegen 50 procent.
Wat moet de initiërende overheid ondernemen voor de opmaak van een meerwaarderapport?
Uiterlijk 30 dagen na de definitieve vaststelling van het ruimtelijk uitvoeringsplan moet de landcommissie beschikken over de nodige gegevens. De overheid die het RUP definitief vaststelde, moet deze gegevens dus zo snel mogelijk overmaken aan de landcommissie aan de hand van het onderstaande formulier.
Formulier
Aanvraagformulier planbaten