Een lokaal voedselbeleid geeft een antwoord op uitdagingen zoals een eerlijke prijs voor de boeren, lokale productie, gezonde en betaalbare voeding voor iedereen, vrijwaren van de open ruimte, voedselverspilling vermijden, respect voor de bodem en natuur, versterken van de relatie tussen stad en platteland, duurzame ecosystemen, eiwittransitie, kringlooplandbouw, …
Lokale besturen hebben een belangrijke regierol in de uitvoering van een lokaal voedselbeleid.
Lokale voedselregisseurs
Voedselregisseurs coördineren lokale initiatieven om voedselsystemen op lokaal niveau te versterken. Dat kan gaan om streekvermarkting, korteketenlandbouwers helpen om hun aanbod beter af te stemmen op de vraag, onderzoeken of de kosten van landschapsbeheer geïntegreerd kunnen worden in de prijs van korteketenproducten en nagaan of consumenten zouden openstaan voor die meerkost.
Om de lokale voedselstrategieën verder te ontwikkelen en meer te weten te komen over de mogelijke problemen, subsidieert de Vlaamse Overheid pilootprojecten rond lokale voedselregisseurs.
In oktober 2023 lanceerde de VLM een projectoproep lokale voedselregisseurs. Dat resulteerde in vier goedgekeurde projecten rond lokale voedselregisseurs, voor een bedrag van 249.000 euro. De projecten starten tussen april en 2024 en januari 2025 en hebben een looptijd van maximum 3 jaar. De voedselregisseurs voeren nu met ondersteuning van de subsidie hun geplande acties rond lokale voedselregie uit.
Als de projecten ongeveer halfweg zijn, organiseert de VLM een lerend netwerk georganiseerd. Zo kunnen de lopende projecten ervaringen uitwisselen, kennis delen en elkaar inspireren.
Na afloop van de projecten komt op deze webpagina meer info over de realisaties en de conclusies die de voedselregisseurs uit hun opgedane ervaring trekken.
Meer informatie
Beleidsmakers en iedereen die werkt aan een meer duurzaam voedselbeleid kunnen het IPO-advies “Lokale voedselstrategieën (2015) als leidraad gebruiken. Het IPO-advies focust op drie thema's: beleid en beheer, ondernemerschap en ruimte.
Tussen 2016 en 2022 ondersteunde VVSG, met steun van VLM, lokale besturen om een lokaal voedselbeleid uit te bouwen. Uit dat traject resulteerde de publicatie “De lokale honger stillen. Kookboek voor circulair voedselbeleid." Dat kookboek inspireert en ondersteunt lokale besturen en bundelt de geleerde lessen uit het afgelopen traject.
Op de website van VVSG vindt u heel wat informatie en inspirerende voorbeelden rond thema's zoals 'ruimte voor voedsel', 'voedselverspilling', 'kortere ketens', 'duurzame voedselaanbestedingen' en 'gezonde en duurzame voeding'
Laatste update van deze pagina: 2 mei 2024