Op 13 oktober 2023 erkende de Vlaamse Regering negen Vlaamse parken: vijf Landschapsparken en vier Nationale Parken. De Vlaamse Landmaatschappij coördineert de begeleiding van de Landschapsparken. Het Agentschap voor Natuur en Bos coördineert de begeleiding van de Nationale Parken. De vijf erkende landschapsparken zijn Zwinstreek, Vlaamse Ardennen, Maasvallei, Hart van Haspengouw en Genzeloos Bocageland. De vier erkende nationale parken zijn Scheldevallei, Brabantse Wouden, Hoge Kempen en Bosland.
Wat betekent een erkenning als Landschapspark?
De erkende Landschapsparken starten nu met de realisatie van hun toekomstvisie, die ze uitschreven in een masterplan. Vanaf 2024 krijgen ze subsidies voor hun werking.
De erkenning van een gebied als Landschapspark is een motor voor streekontwikkeling, op vlak van recreatie, natuur, erfgoed, landbouw, wonen, bedrijvigheid en toerisme. Zo wordt de landschappelijke identiteit en kwaliteit van elk Landschapspark versterkt. De Landschapsparken worden ook internationaal gepromoot.
Het Vlaams Parkenbureau volgt de Landschapsparken op en begeleidt ze. Het Agentschap voor Natuur en Bos, de Vlaamse Landmaatschappij, Toerisme Vlaanderen, het Departement Omgeving en het Agentschap Onroerend Erfgoed zetelen in dat Vlaams Parkenbureau.
Wat is een Landschapspark?
In een Landschapspark ligt het accent op de diverse functies van het gebied en de eeuwenlange wisselwerking tussen mens en natuur. Landschapsontwikkeling, recreatie, natuur, erfgoed, landbouw, wonen, bedrijvigheid en toerisme gaan er hand in hand.
Een landschapspark
- is minimaal 10.000ha groot;
- vormt een logisch en dynamisch landschappelijk geheel;
- bestaat uit minstens 35% landschappelijk erfgoed;
- bestaat uit minstens 70% open ruimte;
- kent een hoge mate van verwevenheid tussen landbouw en natuur;
- heeft 15% natuur (SBZ, groene bestemmingen);
- heeft een unieke belevingswaarde en internationale uitstraling.
Meer informatie
Laatste update van deze webpagina: oktober 2023