Rapport: inspiratietraject voor het operationaliseren van omgevingskwaliteit en ecosysteemdiensten binnen VLM
Korte inhoud: er werden binnen de opdracht drie VLM-cases uitgewerkt: Water-Land-Schap, Belini en Voeren. De bevindingen werden gecombineerd met die van de pilootprojecten van het VLM-traject omgevingskwaliteit, met als resultaat 15 leerbouwstenen.
Bekijk het rapport inspiratietraject voor het operationaliseren van omgevingskwaliteit en ecosysteemdiensten binnen VLM.
Rapport: omgevingskwaliteit en ecosysteemdiensten: een conceptuele en praktijkgerichte vergelijking van twee systeembenaderingen
Korte inhoud: het begrip ecosysteemdiensten focust vooral op de socio-ecologische dimensie, terwijl omgevingskwaliteit ook de economische en socio-culturele dimensie meeneemt. Ondanks dit verschil, bieden beide concepten een taal voor de betrokkenen om op een interdisciplinaire en inclusieve wijze te communiceren en samen te werken.
Bekijk het rapport omgevingskwaliteit en ecosysteemdiensten: een conceptuele en praktijkgerichte vergelijking van twee systeembenaderingen.
Rapport: case Water-Land-Schap
Voor de tweede begeleidingsdag van het project Water-Land-Schap werd een aangepaste omgevingskwaliteits- en ecosysteemdienstentool ontwikkeld.
Bekijk het rapport OmiA casus 1. WATER-LAND-SCHAP. OmiA begeleidingsdag met EVALUEER_WLS tool
Rapport: case Belini
Participatie kan heel krachtig zijn om mede-eigenaarschap én draagvlak te ontwikkelen, op voorwaarde dat het proces correct wordt uitgevoerd.
Bekijk het rapport Belini: verbeteren waterkwaliteit via co-creatie met landbouwers.
Rapport: case Voeren
Ook zonder de opmaak van een RUP (of ander ruimtelijk bindend kader) kan een (landbouw)landschap kwaliteitsvol worden ingericht. De case in Voeren is een eye-opener over de mogelijkheden van de inzet van 'beheersovereenkomsten/subsidies' voor een aantal belangrijke landschapselementen (en hun functies), en dit bekeken vanuit beide concepten
Bekijk het rapport Voeren: instrumentenmix.
Rapport: Omgevingskwaliteit versterken in de projectwerking
Begin 2017 startte het project “Omgevingskwaliteit versterken in de projectwerking”. Het project beoogt een laagdrempelige en praktijkgerichte toepassing van de leidraad omgevingskwaliteit in de gebiedsgerichte projectwerking van de VLM.
In zes pilootprojecten testten we aanbevelingen en methodieken uit de leidraad. In deze brochure stellen we de resultaten voor.
Bekijk het rapport Omgevingskwaliteit versterken in de projectwerking
Leidraad: Gebiedsgericht werken aan omgevingskwaliteit
“Samen gebiedsgericht werken aan de verbetering van de omgevingskwaliteit op het platteland en in het randstedelijk gebied.” Dat is de missie van de VLM. Maar wat houdt omgevingskwaliteit in? En hoe kan je ze bereiken en koesteren? Dit rapport is het resultaat van een intensief begeleidingstraject waarin 10-tallen VLM-medewerkers samen zochten naar een invulling van het begrip omgevingskwaliteit -als het uiteindelijke doel van elk gebiedsgericht VLM-project, en nadien naar een werkmethode om binnen gebiedsgerichte projecten steeds de focus te behouden op dit uiteindelijke doel. Dit rapport kan gebruikt worden als een leidraad voor alle VLM-medewerkers.
Bekijk de leidraad Gebiedsgericht werken aan omgevingskwaliteit