Vlaamse
Land
Maatschappij
Het typische landschap van de Voerstreek, met golvende weides, bossen en holle wegen, staat onder druk. De hoge natuurwaarden in het gebied zetten een rem op de melkveehouderij. Buitenlandse landbouwers kopen graslanden op om er mais te planten. “Om de biodiversiteit en de landschappelijke functies te beschermen, zullen we grensoverschrijdend moeten samenwerken", menen Peter Vleugels en Katia Van Tichelen van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM).
Lees meer
Interreg Vlaanderen-Nederland trekt 1,4 miljoen euro uit voor het Grenspark Groot-Saeftinghe. Dat ambitieuze project moet de natuur rond het Verdronken Land van Saeftinghe verbeteren en het Schelde-estuarium op ecologisch-economisch vlak doen herleven. In 2019 wordt het project na drie jaar afgerond: wat is er al gerealiseerd?
Sinds 1 januari 2018 kunnen landbouwers makkelijker een nieuwe fosfaatklasse aanvragen voor hun gronden. Het volstaat om de juiste percelen aan te duiden en een bodemanalyse aan te vragen via SNapp, de StaalName-applicatie van het Mestbankloket. “De landbouwer heeft zo minder werk en de Mestbank verzamelt meteen de juiste informatie."
De open ruimte, en het gebruik ervan, wordt vaak in hokjes opgedeeld. Dat maakt het moeilijk om een veelzijdig gebruik correct te duiden. Met het concept 'interface' bieden Valerie Dewaelheyns, Hans Leinfelder en Hubert Gulinck een nieuwe invalshoek om de complexe realiteit correcter te vatten.
Buurtbewoners kunnen een grote rol spelen in de herinrichting van een dorpskern. Ze kennen de omgeving en verschaffen de experts nuttige info: welke route nemen fietsers het vaakst? Spelen er kinderen op het plein? Goedele Aerts van de VLM heeft ervaring met participatie: “Voor de herinrichting van Kessenich werken we nauw samen met de inwoners."