| Wonen in dorpen blijft populair, ondanks de toenemende verstedelijking. Hoe zullen de Vlaamse dorpen er in de toekomst uitzien? De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) bracht alle stakeholders van het dorpenbeleid samen tijdens drie ‘dialoogdagen’ in Leuven, Gent en Hasselt. |
Vlaanderen telt zo’n 1.200 dorpen. De aanblik van die dorpen verandert: kleinhandels en andere voorzieningen verdwijnen, nieuwbouwappartementen schieten als paddenstoelen uit de grond en de verkeersdrukte in de kernen neemt toe. Ook vergrijzing, armoede en migratie blijven niet meer beperkt tot steden.
Gevraagd: meer inspraak
In die veranderende omgeving blijven dorpsbewoners niet meer onder hun kerktoren zitten. Ze willen mee beslissen wat de overheid met hun leefomgeving doet en nemen initiatieven om de leefbaarheid van hun dorp te versterken: ze engageren zich in verenigingen of actiegroepen of maken deel uit van het oudercomité op school.
“Veel Vlamingen zijn verliefd op het dorpsleven”, weet Goele Vercammen van de VLM. “Van krimp is op veel plaatsen geen sprake, op voorwaarde dat de dorpen leefbaar zijn: mensen moeten er aangenaam kunnen wonen, vlot naar hun werk kunnen gaan, er moet een school zijn voor de kinderen … Met concrete beleidsaanbevelingen willen we de leefkwaliteit in de dorpen verbeteren.”
Het verbonden dorp
Om tot breed gedragen aanbevelingen te komen, verzamelde de VLM alle stakeholders rond dorpenbeleid tijdens drie ‘dialoogdagen’ in Leuven, Gent en Hasselt. Tijdens elke sessie praatten tachtig deelnemers over dorpsgebonden thema’s: lokale voorzieningen, burgerinitiatief, ruimtelijke ordening, mobiliteit …
“De dialoogdagen leverden boeiende inzichten op”, aldus Goele Vercammen. “Veel dorpen worden te klein om alle voorzieningen lokaal aan te bieden. Toch leidt dat niet tot een uittocht naar de stad. Dorpskernen binnen een regio kunnen elkaar versterken door voorzieningen te delen. Ook dorpen die dicht bij een stad of een knooppunt van openbaar vervoer liggen, overleven makkelijker. In dat verband spreken we weleens over het ‘verbonden dorp’. Zulke kernen kunnen we versterken.” De VLM verwerkt de verzamelde informatie tot een rapport met beleidsaanbevelingen voor leefbare dorpen. Dat rapport overhandigt ze in april 2018 aan minister Schauvliege.