| Landbouwvrouwen zijn vaak zelfstandigen of meewerkende echtgenotes. Welke gevolgen heeft dat voor hun pensioen? Wat gebeurt er als ze deeltijds buitenshuis gaan werken? En verliezen ze kindergeld als dochterlief student-ondernemer wordt? “Complexe vragen leveren nog te vaak foute antwoorden op”, weet An Deneffe van het Landelijk Infopunt voor Vrouwen (Liv). |
Landbouwvrouwen hebben vaak een apart statuut binnen een bedrijf. Ze vervullen veel taken die niet tot de kernactiviteit behoren: ze doen de administratie, zorgen voor de kinderen, werken soms buitenshuis ... Dat maakt het moeilijk om de gevolgen van beslissingen in te schatten. “De wetgeving in Vlaanderen is heel complex. Een kleine verandering aan één aspect kan elders tot een aardverschuiving leiden”, weet An Deneffe, coördinator van Liv. “Terwijl mannelijke landbouwers vaak bedrijfsgericht denken, proberen hun vrouwen een hele puzzel te leggen. Daarbij stoten ze vaak op barrières.”
Complexe vragen
In de twee jaar dat Liv bestaat, kwamen al 354 vrouwen bij het infopunt aankloppen. Nog eens 630 vrouwen woonden een vormingsmoment bij. Hun vragen hebben meestal betrekking op complexe situaties. Regelmatig moet Liv het advies dat ze elders al inwonnen tegenspreken.
“Een typisch voorbeeld is dat van de landbouwvrouw die deeltijds buitenshuis wil gaan werken omdat het bedrijf het moeilijk heeft”, vertelt An Deneffe. “Ze kiest bijvoorbeeld voor 15 uur per week. Klassieke dienstverleners zoals boekhouders en sociale kantoren adviseren dan vaak om 20 uur te vragen, anders bouw je geen pensioenrechten op. Maar met een halftijdse job verliest zo’n vrouw haar statuut als meewerkende echtgenote. De twee statuten combineren kan niet, hoewel ze in de realiteit wel twee activiteiten uitvoert. Op die manier creëer je een groep vrouwen die hard werken en toch weinig rechten opbouwen.”
Aanbevelingen voor beleid
Twee jaar na de oprichting van Liv is An tevreden over de eerste resultaten. Het infopunt kon al veel landbouwvrouwen helpen en formuleerde beleidsaanbevelingen om hun lot te verbeteren. An Deneffe: “Momenteel onderzoeken we of het toekennen van een gedeeld inkomen voor samenwerkende partners meer zekerheid kan bieden dan een afgeleid inkomen. We vragen ook automatische beheerrechten voor meewerkende echtgenotes, zodat de partner niet voor elk administratief akkefietje toestemming moet geven. En een goed uitgewerkt statuut voor ondernemers die deeltijds buitenshuis werken, zou ook geen overbodige luxe zijn.”
“Zoveel mogelijk vrouwen bereiken”
Minister van Landbouw Joke Schauvliege heeft wel oren naar de oproep van Liv. Onlangs besliste ze dat het infopunt nog twee jaar blijft bestaan. “Die tijd gaan we gebruiken om zoveel mogelijk vrouwen te bereiken”, zegt An Deneffe. “De komende maanden werken we specifieke brochures uit. Wat zijn de mogelijkheden bij een overlijden? Welke gevolgen heeft een huwelijk, een scheiding of een nieuw samengesteld gezin? We willen ook een roadmap creëren voor beleidsmakers.”
“Daarnaast pleiten we ervoor om ook in de toekomst een laagdrempelig infopunt te behouden. Landbouwvrouwen hebben nood aan een aanspreekpunt waar ze met complexe vragen terechtkunnen. Als ze vandaag informatie zoeken, is die vaak heel versnipperd. Wij bieden informatie op maat, die vertrekt vanuit hun concrete vragen. Uiteraard kunnen we bij Liv niet alles oplossen: voor specifieke adviezen verwijzen we door naar de betrokken instanties. Maar we zorgen er tenminste voor dat elk aspect van een vraag wordt belicht.”
Meer info: www.e-liv.be