Beste lezer,
In 2020 vormen we het e-zine Buitenkans om naar een digitale nieuwsbrief over de Vlaamse Landmaatschappij. Wat mag u verwachten? Een portie concrete resultaten, duiding van experten bij het openruimte- en plattelandsbeleid en een blik op de lopende vacatures of aankomende evenementen. De nieuwsbrief verschijnt zes keer per jaar.
Bent u geïnteresseerd in de manier waarop de Vlaamse Landmaatschappij de open ruimte en het platteland in Vlaanderen versterkt?
Schrijf dan hier in met uw naam en e-mailadres.
Boer zkt. grond: hoe houden we landbouwgrond betaalbaar?
Op tien jaar tijd is de prijs van landbouwgrond in Vlaanderen bijna verdrievoudigd. De hoge verkoopsommen werken speculatie en verdere prijsstijgingen in de hand. Veel oude hoeves krijgen bovendien een niet-agrarische bestemming, bijvoorbeeld als villa of als aannemingsbedrijf. Hoe houden we grond betaalbaar voor landbouwbedrijven?
lees meer over landbouwgrond in Vlaanderen
15 jaar Vlaams Plattelandsbeleid: “Lokale samenwerking maakt dorpen sterker”
Vijftien jaar geleden bestond er nog geen algemeen kader om over de specifieke problemen van het platteland na te denken. Elke sector ontwikkelde strategieën vanuit zijn eigen bekommernissen. Door die verkokering bleven sommige problemen onder de radar. Met een gericht plattelandsbeleid wilde de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) acties en initiatieven ondersteunen die op het snijpunt van meerdere beleidsvelden liggen.
lees meer over 15 jaar Plattelandsbeleid
Gespot: 3 innovatieve tools voor landinrichting
Open ruimte is van levensbelang om Vlaanderen leefbaar te houden. Maar overheden die de open ruimte beter willen inrichten, botsen vaak op een kluwen van versnipperde eigendommen. Het decreet landinrichting biedt tools om complexe openruimteplannen toch te realiseren. We zetten drie opmerkelijke instrumenten in de spotlights.
lees meer over innovatieve tools voor landinrichting
"Netwerk van beheerovereenkomsten boekt betere resultaten"
Via beheerovereenkomsten waken landbouwers mee over de kwaliteit van de Vlaamse natuur en landschappen. In het Dijleland doen ze dat niet elk apart maar in een netwerk: “Door maatregelen te combineren en op elkaar af te stemmen, behalen we betere resultaten.”
lees meer over netwerken van beheerovereenkomsten
De zeldzame boomkikker is terug
De boomkikker is officieel nog altijd een bedreigde diersoort, maar in Limburg maakt hij een comeback. Een halfjaar na de herinrichting van enkele oude viskweekvijvers telt natuurgebied Dauteweyers in Diepenbeek al meer dan 600 roepende kikkers.
lees meer over de zeldzame boomkikker