Vorm & Zetel
Vlaamse Landmaatschappij, EVA
in de vorm van een NV van publiek recht, Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel, ondernemingsnummer 0236.506.685, RPR Brussel.
De Vlaamse Landmaatschappij, afgekort VLM, is opgericht bij
decreet van 21 december 1988 als een naamloze vennootschap van publiek recht. Bekijk de statuten op de pagina met de regelgeving. De VLM heeft rechtspersoonlijkheid. De maatschappelijke zetel van de VLM is gelegen in Brussel, Koning Albert II-laan 15 te 1210 Brussel.
Door het Bestuursdecreet van 7 november 2018 is de VLM een publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap. De Vlaamse Regering heeft het agentschap ingedeeld bij het beleidsdomein Omgeving.
De Vlaamse Regering en de VLM hebben een ondernemingsplan 2020-2024. Dit is een wederzijdse overeenkomst die handelt over de bijzondere regels en voorwaarden waaronder het agentschap VLM uitvoering geeft aan zijn missie, taken en bevoegdheden zoals bepaald in het decreet houdende oprichting van de Vlaamse Landmaatschappij.
Werking en bestuur
De organen van het agentschap zijn de algemene vergadering van aandeelhouders en de
raad van bestuur.
Een algemene vergadering van de aandeelhouders wordt jaarlijks gehouden, ten laatste op dertig april en bestaat uit alle aandeelhouders van het agentschap, nl. het Vlaamse Gewest en alle Vlaamse provincies.
De raad van bestuur bestaat uit 17 leden, waaronder een voorzitter en een vicevoorzitter. In de raad is een vertegenwoordiger benoemd van elke Vlaamse provincie, aandeelhouder. De Vlaamse Regering benoemt alle leden van de raad voor een periode van vijf jaar.
De (waarnemend) gedelegeerd bestuurder is belast met het dagelijks bestuur van het agentschap en wordt aangesteld door de Vlaamse Regering.
Voor de uitoefening van het toezicht en de controle op het agentschap zijn door de Vlaamse Regering twee regeringscommissarissen aangewezen. Door de algemene vergadering wordt een commissaris benoemd.
De directieraad wordt voorgezeten door de (waarnemend) gedelegeerd bestuurder en is samengesteld uit :
de (waarnemend) gedelegeerd bestuurder, de afdelingshoofden en de projectleiders N-1 niveaus (incl. waarnemende managementfuncties van N-1 niveaus). De directieraad oefent de bevoegdheden uit inzake de rechtspositie van het personeel.