- Gebruikerscompensatie
- Kapitaalschadecompensatie
Gebruikerscompensatie
Wat staat er op de berekening gebruikerscompensatie?
Voor elk onderdeel, vermeld in de
Bijlage 1 ‘Berekening gebruikerscompensatie’ die u ontvangt bij de beslissing m.b.t. gebruikerscompensatie vindt u meer informatie over de gebruikte indelingen, bedragen en parameters in
Bijlage 2 ‘Berekeningswijze van de gebruikerscompensatie ten gevolge van bemestingsverbod’.
Welke referentiebestanden worden gebruikt bij de berekening?
Hoe wordt de gebruikerscompensatie berekend?
De gebruikerscompensatie houdt rekening met de teelt(en) verbouwd op het betrokken perceel in de 4 jaar voor de goedkeuring van het RUP, evenals met de vee- en melkproductie op het bedrijf. Deze nota geeft de
berekeningswijze (PDF - 106kB) weer voor de gebruikerscompensatie. De gebruikte gebruikswaardedaling ten gevolge van een gebruiksbeperking vindt u in het
ministerieel besluit gebruikswaardedaling (PDF -87kB).
Ik ben contractueel gebonden aan een nulbemesting op mijn perceel. Kan ik een gebruikerscompensatie aanvragen?
Als u al een nulbemesting toepast op uw perceel voor de inwerkingtreding van het RUP, dan heeft het RUP, en het eventuele bemestingsverbod ten gevolge van het kwetsbaar gebied natuur, geen extra gebruiksbeperking voor u. Het RUP brengt geen nieuwe gebruiksschade voor u mee, bij de berekening van de gebruikerscompensatie kan dus geen nieuwe gebruiksbeperking in rekening gebracht worden.
Ik heb de gebruikerscompensatie aangevraagd maar ben niet akkoord met de beslissing hieromtrent. Kan ik bezwaar indienen?
Als u de beslissing betwist, kan u hiertegen bezwaar indienen door binnen de dertig dagen na het ontvangen van de beslissing een aangetekende brief te sturen naar de Centrale Directie van de VLM. Als u op tijd bezwaar indient onderzoekt de juridische dienst van VLM of het bezwaar gegrond is.
Is de gebruikerscompensatie belastbaar?
De gebruikerscompensatie is een schadevergoeding die volledig betaald wordt door de Vlaamse overheid. In de meeste gevallen zullen zowel gebruikerscompensatie als kapitaalschadecompensatie belastbaar zijn. De vraag beantwoorden in welke mate deze compensaties belastbaar zijn, valt buiten de bevoegdheid van de VLM. U kan voor alle info hierover terecht bij het
contactcenter van de federale overheidsdienst financiën. Als u een concreet antwoord wil in uw geval zal dit een inzage vereisen in uw persoonlijk belastingdossier, en neemt u best contact op met uw lokaal belastingkantoor. U vindt alle contactgegevens van dit kantoor op het origineel van uw belastingaangifte.
Wat als een RUP geschorst/vernietigd wordt door de raad van State?
Als een RUP geschorst wordt, gaat het bemestingsverbod niet in en is er dus geen nieuwe gebruiksbeperking. Alle belanghebbenden met een lopend dossier (vanaf aanvraag vergoeding tot aan uitbetaling) zullen door VLM op de hoogte gesteld worden dat hun dossier wordt opgeschort. Deze schorsing kan lange tijd duren en blijft gehandhaafd tot de Raad van State uitspraak heeft gedaan ten gronde over het verzoek tot vernietiging. VLM zal de belanghebbende opnieuw op de hoogte brengen wanneer er duidelijkheid is:
- Als de schorsing opgeheven wordt dan gaat het bemestingsverbod wel terug door zoals aanvankelijk voorzien was. De aanvraag voor gebruikerscompensatie kan ingediend worden tot 1 jaar na de inwerkingtreding van het bemestingsverbod.
- Als het RUP vernietigd wordt, gaat het bemestingsverbod niet meer in en is er dus geen gebruiksbeperking, die voor vergoeding in aanmerking komt.
Kapitaalschadecompensatie
Hoe wordt de kapitaalschadecompensatie berekend?
De berekening van de vergoeding gebeurt door VLM. Op basis van het kapitaalschaderapport van het betrokken ruimtelijk uitvoeringsplan kan per perceel een verkoopswaarde voor en na het RUP objectief geschat worden. Het verschil tussen deze verkoopswaarden is de kapitaalschade. 80% van de kapitaalschade wordt vergoed.
Wat is de rol van de kapitaalschadecommissie?
De provinciale kapitaalschadecommissies maken kapitaalschaderapporten op die een raming bevatten van de door eigenaars geleden kapitaalschade ten gevolge van de bestemmingswijziging of het opleggen van beschermingsvoorschriften.
De commissies worden allen voorgezeten door eenzelfde voorzitter. Verder bestaat de commissie uit een lid van ANB, een lid van DLV en twee leden van VLM.
Wat is een kapitaalschaderapport?
Voor elk ruimtelijk uitvoeringsplan waar eigenaars van percelen kapitaalschade zullen lijden wordt een kapitaalschaderapport opgesteld door de kapitaalschadecommissie van de betrokken provincie.
Het kapitaalschaderapport bevat gegevens voor het berekenen van de kapitaalschade voor elk perceel dat daarvoor in aanmerking komt. Deze gegevens hebben betrekking op de gebruikswaarde van het perceel voor en na het RUP enerzijds, anderzijds wordt een schatting gemaakt over de verkoopswaarden in de streek. Aan de hand van deze informatie kan de verkoopsprijs van elk perceel voor en na het RUP objectief geschat worden. Het verschil tussen deze verkoopswaarden is de kapitaalschade.
Ik ben eigenaar maar ben niet geregistreerd in de verzamelaanvraag van de landbouwadministratie. Kan ik een kapitaalschadecompensatie aanvragen?
De eigenaar moet niet gekend zijn in de verzamelaanvraag om in aanmerking te komen voor de kapitaalschadecompensatie. Het perceel waarvoor kapitaalschadecompensatie aangevraagd wordt moet wel geregistreerd zijn in die verzamelaanvraag in het jaar voor de inwerkingtreding van het RUP, het is echter niet van belang wie het perceel registreerde.
Ik heb de kapitaalschadecompensatie aangevraagd maar ben niet akkoord met de beslissing hieromtrent. Kan ik bezwaar indienen?
U kan bezwaar indienen binnen de dertig dagen na het ontvangen van de beslissing. Als het bezwaar betrekking heeft op de gegevens uit het kapitaalschaderapport zal de kapitaalschadecommissie het bezwaar behandelen. Als het bezwaar geen betrekking heeft op het kapitaalschaderapport wordt het bezwaar behandeld door VLM.
Is de kapitaalschadecompensatie belastbaar?
De kapitaalschadecompensatie is een schadevergoeding die volledig betaald wordt door de Vlaamse overheid. In de meeste gevallen zullen zowel gebruikerscompensatie als kapitaalschadecompensatie belastbaar zijn. De vraag beantwoorden in welke mate deze compensaties belastbaar zijn, valt buiten de bevoegdheid van de VLM. U kan voor alle info hierover terecht bij het
contactcenter van de federale overheidsdienst financiën. Als u een concreet antwoord wil in uw geval zal dit een inzage vereisen in uw persoonlijk belastingdossier, en neemt u best contact op met uw lokaal belastingkantoor. U vindt alle contactgegevens van dit kantoor op het origineel van uw belastingaangifte.
Wat als een RUP geschorst/vernietigd wordt door de Raad van State?
U dient best nog steeds een aanvraag in, ook al is het RUP reeds opgeschort. Dat is belangrijk om te voorkomen dat de geldige aanvraagperiode van 1 jaar na inwerkingtreding al verlopen is, als uiteindelijk toch beslist zou worden dat het RUP toch niet vernietigd wordt. Een schorsing kan opgeheven worden en dan wordt de aanvraagprocedure voor de vergoeding gewoon verder gezet . Een schorsing kan ook leiden tot een vernietiging door de Raad van State.
Bij de schorsing van een RUP zullen alle belanghebbenden met een lopend dossier (vanaf aanvraag vergoeding tot aan uitbetaling) door VLM op de hoogte gesteld worden dat hun dossier eveneens wordt opgeschort. Deze schorsing kan lange tijd duren en blijft gehandhaafd tot de Raad van State uitspraak heeft gedaan ten gronde over het verzoek tot vernietiging. Zolang er geen uitspraak is van de Raad van state kan VLM geen enkele beslissingen nemen over gebruikerscompensatie en/of kapitaalschade. VLM zal de belanghebbende opnieuw op de hoogte brengen wanneer er duidelijkheid is.
Als VLM al kapitaalschade uitbetaald heeft voor een RUP dat later vernietigd wordt, zal VLM het vergoede bedrag moeten terugvorderen, omdat de betaling in het kader van dat vernietigd RUP dan onverschuldigd gebeurd is. In dat geval zal VLM alle betrokken belanghebbenden van afgehandelde dossiers die reeds betaald zijn op de hoogte brengen en vragen het vergoede bedrag terug te betalen.
Mogelijk wordt na de vernietiging van een RUP, later een nieuw RUP vastgesteld en kan de vergoeding dan opnieuw aangevraagd worden.