In de kijker: fietsen en wandelen
Het ruilverkavelingsproject is uitgevoerd. Er zijn heel wat werken uitgevoerd en nieuwe paden aangelegd.
Uitgewerkte routes om het gebied te verkennen, vindt u onderaan deze pagina of via
http://www.routeyou.com/nl-be/user/view/1486/sint-lievens-houtem
![Letterhoutem](/nl/SiteCollectionImages/Sint-Lievens-Houtem/SLH_bernard-kempstraat.jpg)
De VLM gaf
een brochure uit met het verloop en de resultaten van het ruilverkavelingsproject Sint-Lievens-Houtem. Het is een naslagwerk met een overzicht van de gebiedskenmerken, de visie, doelstellingen en uitgevoerde werken. De verschillende fasen in de herverkaveling worden in detail besproken. Een fotoverslag geeft een overzicht van een aantal realisaties.
Situering
Ruilverkavelingsproject van 1.695 ha op het grondgebied van Sint-Lievens-Houtem (1.398 ha), Oosterzele (228 ha), Erpe-Mere (59 ha) en Lede (9 ha).
Beschrijving
Ruilverkaveling
Ruilverkaveling is het ruilen en herschikken van (kadastrale) percelen binnen een afgebakend gebied. In plaats van kleinere, versnipperde percelen krijgen de eigenaars en gebruikers één of meerdere grote, van op de openbare weg toegankelijke percelen, zo dicht mogelijk bij de (landbouwbedrijfs)gebouwen. Samen met deze ruiloperatie (de zogenaamde herverkaveling) wordt ook de omgevingskwaliteit aangepakt.
Ruilverkavelingsplan - structuurplan
Het ruilverkavelingsplan bepaalt de krachtlijnen van het project. Het ruilverkavelingsplan Sint-Lievens-Houtem heeft de ambitie om de rendabiliteit van het landbouwgebruik en de omgevingskwaliteit van het platteland te verhogen door te investeren in verbetering van de wegen, herverkaveling, aanplantingen, natuurbeheer, voorzieningen voor recreatie, veilig verkeer, waterbeheer, bodembescherming en erfgoed. Het ruilverkavelingscomité heeft dit ruilverkavelingsplan geactualiseerd en vertaald naar concrete maatregelen op een structuurplan.
Openbaar domein
Het openbaar domein is bestemd tot het "gebruik van allen".
Een openbare weg kan tot het openbaar domein behoren, doordat hij bestemd wordt "voor het gebruik van allen", maar toch eigendom zijn van de aangelanden. De beheerstoestand wordt geregeld via de vaststelling van het openbaar domein: onroerende goederen worden toegevoegd aan het openbaar domein, de goederen zijn vanaf het besluit bestemd voor het gebruik van allen. Onroerende goederen kunnen ook worden geschrapt uit het openbaar domein.
Bij de herverkaveling wordt het openbaar domein meestal toebedeeld aan de gemeenten of de provincie. Deze 'grondinname' voor het openbaar domein dat nog in eigendom was bij private personen en voor het nieuwe openbare domein, wordt evenredig over alle eigenaars en gebruikers verdeeld.
Nieuwe beplantingen en vaak ook bestaande beplantingen langs openbaar domein worden ook naar de gemeenten of de provincie overgedragen via herverkaveling.
Herverkaveling
Ruilverkaveling hertekent en ruilt (landbouw)percelen binnen een vooraf afgebakend gebied (ruilverkavelingsblok) op basis van de inbreng in het ruilverkavelingsblok. Dit is de zogenaamde herverkaveling. Hiermee wordt gestreefd naar aaneengesloten, regelmatige en gemakkelijk toegankelijke kavels, indien mogelijk gegroepeerd bij de bedrijfszetel van de (landbouw)gebruiker. Ruilverkaveling bevordert zo de rendabele en duurzame landbouwuitbating. De wetgever creëerde het instrument ruilverkaveling in de naoorlogse periode voor de ontwikkeling van de landbouwsector door de verbetering van de externe landbouwstructuren. Momenteel beoogt de ruilverkaveling ook de verbetering van andere sectoren op het platteland zoals recreatie, natuur, landschap, erfgoed, … De herverkaveling gebeurt binnen de randvoorwaarden voorzien op het ruilverkavelingsplan - structuurplan.
Partners
Voor de uitvoering van een ruilverkaveling is er heel wat geld nodig. De kosten worden in meerdere of mindere mate gesubsidieerd door een aantal openbare besturen (Vlaams Gewest, provincie Oost-Vlaanderen, betrokken gemeenten). Werken die eerder van privaat nut zijn, zoals kavelinrichtingswerken, worden minder betoelaagd dan werken die een meer maatschappelijk nut hebben. Het niet-gesubsidieerde bedrag wordt verdeeld over de eigenaars.
Bijkomende informatie
RECREATIE
WERKEN
HERVERKAVELING
ALGEMEEN
MONITORING
Historiek
1996: onderzoek naar het nut van een ruilverkaveling op het grondgebied van de gemeenten Sint-Lievens-Houtem, Oosterzele, en Erpe-Mere. Later werd dit onderzoek uitgebreid op het grondgebied van de gemeente Lede
2000: voorlopige afbakening en opmaak van een ontwerp ruilverkavelingsplan
2002: opmaak Milieueffectrapport (MER) over het ontwerp ruilverkavelingsplan
2003: openbaar onderzoek over de afbakening van het ruilverkavelingsproject
14 juli 2004: nuttigverklaring van het project met goedkeuring van het ruilverkavelingsplan en vastlegging van de bij de ruilverkaveling betrokken percelen
23 maart 2007: oprichting ruilverkavelingscomité
26 juli 2007: oprichting commissie van advies
maart 2009: vaststelling inbreng
23 juni 2009: vaststelling structuurplan - landschapsplan
mei 2011: start ruilverkavelingswerken
juni 2011: eerste neerlegging herverkaveling
juli 2011: wijziging openbaar domein
september 2013: openbaar onderzoek 2de wijziging openbaar domein, definitieve neerlegging herverkaveling, onderzoek zakelijke rechten
12 december 2013: ondertekening ruilverkavelingsakte
25 december 2013: ingebruikname nieuwe kavels
april 2015: start riolerings- en wegenwerken in Morelgem
30 november 2015: aanvullende ruilverkavelingsakte
Laatste aanpassing: oktober 2021