In november 2017 organiseerde het programmateam Water-Land-Schap infomomenten in alle Vlaamse provincies. Deelnemers konden verschillende infostanden bezoeken, waar VLM, VMM, VITO, Vlakwa, ILVO en AWB informatie gaven over de oproep en het programma Water-Land-Schap. U vindt alle informatie die daar getoond werd, via de linken hieronder:
Infostand 1 - Vlaamse Landmaatschappij
Infostand 2 - Vlaamse Milieumaatschappij - dept. Omgeving
- Vlaamse Milieumaatschappij
- Departement Omgeving
- Thema erosiebestrijding en sedimentreductie
Infostand 3 - Vlaamse Landmaatschappij
Poster met inspirerende maatregelen
Infostand 4 - VITO - Vlakwa - ILVO en AWB
AWB
ILVO
Thema AgroforestryILVO onderzoekt de mogelijkheden van het teeltsysteem agroforestry in Vlaanderen. Er is een sterke link met bodemkwaliteit en bodembeheer, en deze teeltsystemen bevatten heel wat mogelijkheden om te werken aan waterberging en – kwaliteit. De potentiële voordelen van dit teeltsysteem situeren zich op het vlak van erosiecontrole, opkrikken van organisch stofgehalte, reductie van N-uitloging en verhoogde N-beschikbaarheid voor gewasgroei.
https://vimeo.com/175506243
https://www.youtube.com/watch?v=LNDltI50U0A
algemene info over agroforestry:
https://www.wervel.be/thema-s/kolom-2/agroforestry-themas-92/bekijk-documentaire - Thema bodemkwaliteit:
ILVO onderzoekt hoe een landbouwbodem duurzaam kan veranderen (verbeteren) door de juiste bemesting, gebruik van compost, en koolstofhoudende biochar. Ook het effect van teeltrotatie en de manier van een bodem te bewerken wordt bestudeerd. Nitraatresidu’s, fosfaat, microbieel bodemleven staan centraal.
https://www.youtube.com/watch?v=wH8H--R6GCk&feature=youtu.be Evaluatie van de toepassing van compost, biochar en biochar-compost-mengsels in labo- en veldomstandigheden voor landbouwkundige en milieu-aspecten: gewasopbrengst, ziekteweerbaarheid, koolstofopslag in de bodem, het verminderen van broeikasgasemissies, en nutriëntenverliezen via uitloging.
https://www.youtube.com/watch?v=FK0QXTAAJT0&feature=youtu.be
- Werking Vlakwa
- Thema: drainagetechnieken kunnen beter
NUREDRAIN: Project dat filtermaterialen voor het opvangen van N en P in landbouwwater onderzoekt.
- Thema: voldoende beschikbaar water voor verschillende functies
- F2AGRI: Project om industrieel gezuiverd afvalwater – alias effluent - ter beschikking te stellen op de akkers van land- en tuinbouwers
- Stokstroom: Project over de sluiting van de water- en nutriëntenkringlopen in zoetwateraquacultuur en glastuinbouw.
- I-Qua: Project rond afvalwatervoorzieningen in het buitengebied. Een van de cases is bij een geitenboer
- Werking VITO
- Presentatie - Pesticiden in het bekken van de Cicindria (Sint Truiden)
- Toelichting Waterprotect
WaterProtect is een nieuw Europees onderzoeks- en innovatieproject dat de drinkwaterbronnen beter wil beschermen. In 7 kwetsbare gebieden waar waterbronnen onder druk staan door bemesting en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, zullen diverse acties ondernomen worden. Naast een gedetailleerde opvolging via online raadpleegbare monitoring applicaties zet het project ook in op een brede multi-actor aanpak waarbij alle betrokken partijen samenwerken: alle overheden, landbouwers, ondernemingen en lokale bevolking.