Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft 19 projectvoorstellen waterconservatie en infiltratie binnen het project Water-Land-Schap goedgekeurd voor een bedrag van 2,5 miljoen euro. Daarmee kunnen lokale landelijke coalities hun inspanningen om water in landelijke gebieden vast te houden versnellen.
Op 29 juli 2020 lanceerden VMM en VLM een oproep in de 14 deelgebieden Water-Land-Schap naar relevante voorstellen binnen het landinrichtingsproject Water-Land-Schap, met het oog op een snelle realisatie van infiltratie en waterconservatie in deze gebieden. De oproep naar projectvoorstellen voor infiltratie en waterconservering leverde 27 voorstellen op. De planbegeleidingsgroep Water-Land-Schap heeft 19 voorstellen bekrachtigd voor een totaal bedrag van 2,5 miljoen euro.
Nadat minister Zuhal Demir eerder dit jaar de eerste demomaatregelen van start liet gaan, werd een tussentijdse evaluatie opgemaakt van het programma Water-Land-Schap. Daaruit bleek dat de lokale gebiedscoalities in Water-Land-Schap goed werk leveren. Samen met alle partijen gaan ze actief op zoek naar projectvoorstellen waarmee meer water in de bodem geïnfiltreerd kan worden of water opgespaard zodat het later kan worden gebruikt. Om de voorstellen die in de deelgebieden voorbereid worden ook snel tot uitvoering te kunnen brengen en ook innovatieve oplossingen waarvoor de medefinanciering soms ontbreekt een kans te geven, werden 2,5 miljoen euro extra middelen vrijgemaakt.
Met volgende innovatieve projecten staat Vlaanderen terug een stap dichter bij de oplossing die nodig is om zich te beschermen tegen klimaatverandering door sterk in te zetten op gepast waterbeheer, groen-blauwe netwerken en infiltratie in de bodem:
- De buffering van water op lokale landbouwpercelen door het (her)plaatsen van kleinschalige stuwen in de bovenloop van waterafvoerende grachten en aanleg van infiltratiepoelen in de Vallei van de AA. (gebiedscoalitie beek.boer.bodem)
- Oeverstroken, buffering en wateropvang langs de Kasselrijbeek in Anzegem (Vichte) en Deerlijk in samenwerking met de boomkwekerij. – deelgebied Gaverbeek
- Inrichting natuurlijk overstromingsgebied Den Bruel (samenvloeiing Kleine Gete en Dormaalbeek) en Dormaalbeek - deelgebied Getestreek.
- Aanleg van 2 overstromingszones op de Herkebeek in Broekom, Ecohydrologisch herstel van de vallei van de Grondelingenbeek in Batsheers en Waterconservering en inflitratie op de bovenloop van de Lerebeek - deelgebied Herk en Mombeek
- Inrichting van een klimaatrobuuste Itterbeekvallei en herstel van de Langsbroeksbeek -deelgebied Maasvallei
- Aanleg van stuwtjes en herinrichting van de Molenbeek - deelgebied Mechelse groenteregio.
- Inrichting overstromingsgebied Heulebeek en Ledegemse meersen -deelgebied Midden-West-Vlaanderen
- Aanleg van vispasseerbare bodemdrempels, van wadi en waterbuffeirng en zuivering van de Bollaertbeek in Voormezele, inrichting kanaal Ieper-Komen in deelgebied robuuste waterlopen Westhoek
- Inrichting Biezeweiden en hermeandering Biezeweidebeek in de omgeving van het Ruusbroec-huys -deelgebied Zennebeemden.