Scheldeboord Sint-Amands en Kleine Molenbeek Liezele
Dit plan is een onderdeel van het planprogramma Schelde & Rupel. Meer info over het overkoepelende planprogramma vind je op deze projectfiche.
Stand van zaken
Op 23 december 2022 keurde de Vlaams minister van Omgeving het Landinrichtingsplan 'Scheldeboorden Sint-Amands – Kleine Molenbeek Liezele' goed. VLM gaat aan de slag in twee verschillende deelgebieden: de open ruimte naast de Schelde in Sint-Amands en de vallei van de Kleine Molenbeek in Liezele. De VLM en de gemeente Puurs-Sint-Amands zetten er in op weerbare landschappen, waar iedereen naar hartenlust van kan genieten.
Binnenkort starten de eerste werken, in kader van Blue Deal. Middelen uit het Vlaams klimaatadaptatieplan ondersteunden de uitvoering.
Het landinrichtingsplan
De vallei van de Kleine Molenbeek in Liezele
De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) start verschillende inrichtingswerken in de vallei van de Kleine Molenbeek als onderdeel van de Blue Deal. Deze werken zijn gericht op het verbeteren van de waterbufferfunctie, het verhogen van de biodiversiteit en het versterken van de ecologische veerkracht van de vallei.
- Weghalen van Ruimingswallen: Oude slibwallen worden verwijderd om het bufferend vermogen te vergroten, het contact tussen vallei en beek te herstellen, en de natuurlijke oevervegetatie te bevorderen. Dit verbetert ook de mogelijkheden bij maaien en begrazingsbeheer.
- Plaatsen van een Vispasseerbare Stuw: Een stuw wordt geplaatst om het waterpeil beter te reguleren. Dit helpt het grondwaterpeil in de zomer te verhogen en zorgt voor een betere afvoer van hemelwater, wat de grondwaterreserves aanvult en overstromingen in de winter voorkomt.
- Aanleggen van een Natuurtechnisch Profiel: Het profiel verhoogt het waterbergend vermogen en de grondwaterstand, en bevordert de oevervegetatie. Dit creëert een veilige habitat voor diverse soorten zoals de bever en de bosrietzanger, en herstelt natte hooilanden.
- Dempen van Voormalige Visvijvers: We dempen twee voormalige visvijvers voor het grootste deel, om de vallei ecohydrologisch te herstellen en meer water in de bodem te kunnen vasthouden. In en rond de vijvers komt de amfibieënpopulatie daardoor tot herstel. Zo verwachten we dat de bruine en groene kikker, maar ook glazenmakers en de kleine salamander hier weldra een goeie thuis vinden.
Daarnaast heeft de uitvoering oog voor nieuwe recreatiekansen, zodat bezoekers de natuur van dichtbij kunnen beleven. Er komen extra wandelwegen en belevingspunten zoals een uitkijkpunt, zitbanken, een platform en een onthaalpunt. Met het herstel van een vlasrootpunt, beheer knotbomen en aanplant erfgoedbomen, versterken we de erfgoedwaarden.
We verbinden de natuur door de aanplant van knotbomen, houtkanten en bomenrijen en het voorzien van een ecoduiker, amfibieëntunnel en rasters.
Deze inrichtingswerken dragen bij aan het klimaatadaptatieplan en creëren een aantrekkelijk natuurgebied voor flora, fauna en recreanten.
Het erfgoed naast de Schelde
Naast de Schelde in Sint-Amands ligt nog een onontgonnen stuk open ruimte. In de toekomst wordt dat vochtig grasland. 4 vijvers worden natuurvriendelijker ingericht, er komen houtkanten en een populierenbos wordt omgevormd in een elzenbos, dat beter gedijt in een natte omgeving.
Naast een meer natuurlijke inrichting van dit gebied is er ook aandacht voor recreatie. Nieuwe paden bieden wandelaars een aangenaam alternatief voor de drukke Scheldedijk. De rijke geschiedenis van de voormalige bleekweide van de steenovens en de nieuwe molensite maken we opnieuw zichtbaar. Dijkmodules maken het mogelijk om dichter bij het water te gaan en van het prachtige uitzicht te genieten. Langs het beekpad komen op drie locaties rustpunten, die meer vertellen over de polder en over het beheer van de natuurzones.
Documenten
eindvoorstel LIP Scheldeboorden Sint-Amands - Kleine Molenbeek Liezele.pdf