De komende jaren werkt VLM aan een nieuwe inrichting van Walenhoek. Met verschillende ingrepen geven we zowel de natuur als de bezoekers meer mogelijkheden. Binnenkort kan je bijvoorbeeld door een historische steenbakkerstunnel wandelen. De eerste werken zijn gerealiseerd. Lees meer in dit persbericht.
Vijvers verbinden
Door nieuwe verbindingen tussen de vijvers in het natuurgebied te leggen, worden de waterpartijen beter bereikbaar voor amfibieën. We verhogen ook het waterpeil van de vijvers. Zo ontstaat rietvegetatie, en dat trekt heel wat dieren aan. De kans om bijvoorbeeld een ijsvogel of ruggestreeppad te spotten in Walenhoek, wordt een stuk groter. Bovendien zorgen we voor meer waterbuffering om wateroverlast te voorkomen. Het zorgt er ook voor dat tijdens de zomer periode van droogtes worden vermeden. Zo rusten we Walenhoek uit tegen het veranderende klimaat.
Het waterpeil van de vijvers en de visvijvers wordt in de toekomst mee gestuurd door een pomp in de KMO-zone. Het bestaande pomphuis is verouderd en kan niet meer vernieuwd worden.
Historische tunnel verbindt twee natuurgebieden
Onder de spoorweg renoveren we drie historische steenbakkerstunnels. De meest oostelijke tunnel wordt een wandelverbinding. Zo kan je van Walenhoek rechtstreeks naar het Wetenschapspark wandelen. Een faunapassage door de tunnel zorgt ervoor dat ook kleine dieren zoals salamanders en kikkers de oversteek kunnen maken tussen de twee natuurgebieden. De tunnel is de enige verbinding voor water dat afstroomt uit het noordelijke natuurgebied. Daarom maken we de historische goot door de tunnel opnieuw functioneel.
Er komen nieuwe wandelwegen. De opvallendste zijn de nieuwe paden die naar en door de gerenoveerde tunnel leiden. Dat terrein is zeer ontoegankelijk, dus plaatsen we een verhoogd vlonderpad dat de planten beschermt.
We leggen een fietspad aan, als veilig alternatief voor de smalle Boomsestraat. Via het geasfalteerde pad kan je richting Noeveren naar de Rupeldijk of het centrum van Niel fietsen.
Ter Locht - Hemiksem
In dit natuurgebied optimaliseren we de leefomgeving voor de rugstreeppad. We voorzien een aangepaste habitat (poel). Omdat we in voormalig kleiontginningsgebied zitten, wilden we weten of er een kleipakket aanwezig was op geringe diepte naast de vijver en waar de watertafel zit. Hier werd immers zand afgezet na wegenwerken.