De Oudlandpolder, of het hinterland van de Vlaamse middenkust, is nog niet klaar voor de gevolgen van de klimaatverandering. Zonder kustverdediging zou de Oudlandpolder nu al minstens één keer per jaar voor 70% overstromen. Klimaatwetenschappers verwachten een stijging van de zeespiegel tussen 61 en 110 cm tegen 2100, al is een nog sterkere stijging niet uit te sluiten.
Knelpunten voor de Oudlandpolder zijn
- afvoer van regenwater: door de zeespiegelstijging zal de periode waarin water vanuit de polder in zee kan worden geloosd, korter worden, waardoor er minder water in de zee vloeit, en bij zware regenval kan dat tot overstromingen leiden;
- verzilting van de waterlopen en de bodem: het zoute grondwater zit op sommige plaatsen in het hinterland ondiep. Bij langdurige droogte komt het naar boven. Daar verzilt het de waterlopen, en zo wordt het water ongeschikt als drinkwater voor vee of om de akkers te beregenen.
- peilbeheer: de landbouw heeft lage waterpeilen nodig in de winter en het voorjaar, maar daardoor wordt het zoet water in de bodem slechts beperkt aangevuld. Zo kunnen bij droogte tekorten ontstaan. Ook voor de natuur in de polders zijn lage winterpeilen niet gunstig.
Via het landinrichtingsproject Oudlandpolder wil de Vlaamse Landmaatschappij daar iets aan doen, in samenwerking met andere overheden, met organisaties, bedrijven en burgers. Oplossingen zijn te vinden in nieuwe vormen van samenwerking tussen landbouw, natuur, industrie, toerisme, ruimtelijke planners en waterbeheerders.
Wat kunnen we doen?
- extra ruimte creëren om water te bergen: door waterlopen te verbreden, door extra infiltratiemogelijkheden, door bufferbekkens of nieuwe overstromingsgebieden, of door extra water in de bodem op te slaan, bijv. in de historische kreekruggen, met hun zandige bodems.
- peilbeheer aanpassen: door de waterafvoer efficiënter te organiseren zodat we niet zo afhankelijk zijn van de steeds beperkter lozingskansen van de rivieren in zee. Zo verkleint de behoefte aan waterbuffering om overstromingen tegen te gaan, waardoor we hogere winterpeilen en meer constante peilen aan kunnen aanhouden in de toekomst. Door landbouw- en natuurgebieden beter te clusteren maken, kunnen beide een meer geschikt peilbeheer krijgen.
- zuinig omspringen met zoet water: er zijn nog veel mogelijkheden om water op te slaan in regenwaterputten, om water uit de industrie te hergebruiken en te recycleren. Voor de landbouw moeten we zoeken naar teelten die minder water nodig hebben.
We zullen via dit landinrichtingsproject allerlei initiatieven nemen om het watersysteem in de Oudlandpolder te wapenen tegen klimaatverandering.
Het is verstandig om het waterbeheer te zien in samenhang met de natuur, de verkeersinfrastructuur, de bewoning, de recreatie, … Daarom koppelen we ook niet-watergebonden doelstellingen aan het landinrichtingsproject:
de instandhoudingsdoelstellingen voor de natuur in de polders realiseren;
de aanleg ondersteunen van de geplande fietssnelwegen Brugge-Zeebrugge (F31), Knokke-Heist-De Panne (F34) en Brugge-Oostende (F30);
de energietransitie in Vlaanderen ondersteunen door het milderen van impact van de aan te leggen Ventilus-hoogspanningslijn in West-Vlaanderen;
de polderrand inrichten als een kwaliteitsvolle overgangszone tussen de sterk verstedelijkte kust en het open polderlandschap;
de leefkwaliteit van de polderdorpen een boost geven.
Op deze pagina's kunt u de voortgang van het project Oudlandpolder in het oog houden.
Veel extra uitleg over het waarom van dit project en waterbeheer in de polder van de toekomst vindt u in een interview met de projectleider.
We bieden u graag enkele tips aan voor een fietstocht door de mooie Oudlandpolder.
Nieuwsbrieven
VOOR MEER INFO, GA NAAR
I Kader
I Landinrichtingsplannen
I Openbaar onderzoek
I Kleinschalige projecten
I Gerealiseerd
I Gepland
Laatste aanpassing: 21 november 2023