De herverkaveling leidt tot een aanpassing van het kadasterplan van het projectgebied. Hieronder is een voorbeeld te zien van de herverkaveling van het ruilverkavelingsproject Elingen. Op deze kaart kreeg iedere gebruiker een ander code en kleur.
Een dergelijke aanpassing van het kadasterplan vraagt heel wat voorbereiding. Het puzzelwerk en het wikken en wegen van de wensen van de 1.425 belanghebbenden is een delicate en complexe opdracht. Hierdoor neemt het enkele jaren in beslag om het herverkavelingsplan uit te tekenen.
In eerste fase (2016-2017) werd
de “inbreng" van elke belanghebbende vastgesteld.
Vervolgens voerde de VLM heel wat
opmetingen uit die de basisstructuur vormen van de herverkaveling zoals wegen en waterlopen. Ook de
afpaling van de blokgrens werd uitgevoerd. Aangelande eigenaars ontvingen hiervoor specifieke afpalingsplannen.
De inbreng, de opmetingswerken, afpalingsplannen, het overleg met eigenaars en gebruikers en de maatregelen aangeduid op het landschapsplan (bv. nieuw recreatief pad) vormen de basis voor het uittekenen van het herverkavelingsplan of de toedeling. Ook het openbaar domein van wegen en waterlopen krijgt een nieuwe breedte in het herverkavelingsplan.
1. Inbreng
Bodemclassificatie
Een belangrijk aspect van de ruilverkaveling is de herverkaveling. Dat is een grote ruiloperatie waarbij er gestreefd wordt naar minder, maar grotere en beter gevormde kavels, zo dicht mogelijk bij de land- en tuinbouwbedrijfszetels.
Ter voorbereiding van de herverkaveling werd voor elke betrokken eigenaar, vruchtgebruiker en gebruiker van gronden berekend hoeveel grond hij/zij inbrengt in de ruiloperatie en welke landbouwkundige waarde daaraan gekoppeld is.
Bodemdeskundigen van de VLM werkten een voorstel van 'bodemclassificatie' uit.
Door op elk perceel grondboringen uit te voeren, tot 1,20 meter diepte, werd de bodemgeschiktheid bepaald van de gronden gelegen in de ruilverkaveling. Wil u zien hoe zo'n bodemboring gebeurt? In een filmpje vertelt onze bodemkarteerder hoe hij te werk gaat.
Essentieel voor de bodemgeschiktheid zijn:
- de korrelgroottesamenstelling: zand, leem, klei, …;
- de diepte van het grondwater of de natuurlijke drainage;
- het bodemprofiel of de gelaagdheid van de bodem: uniform bodemprofiel, gelaagd bodemprofiel, verstoord bodemprofiel, …
Deze drie parameters samen worden de bodemserie genoemd.
Op basis van wetenschappelijk onderzoek wordt per bodemserie de bodemgeschiktheid bepaald. Deze bodemgeschiktheid wordt dan uitgedrukt in een puntenwaarde.
Zo hebben zeer droge zandbodems een lagere landbouwkundige geschiktheid en een lagere puntenwaarde dan de iets vochtigere zandbodems. Omgekeerd hebben de drogere kleibodems een hogere landbouwkundige geschiktheid en hogere puntenwaarde dan de zeer natte kleibodems.
De bodemclassificatiekaart werd opgemaakt door het intekenen van zones waar de gronden dezelfde puntenwaarde of bodemgeschiktheid hebben.
Op de bodemclassificatiekaart van de ruilverkaveling Schelde-Leie staan 14 zones. De beste gronden krijgen 1.000 punten per ha, de slechtste gronden 400 punten per ha.
bodemclassificatiekaart bekijken?
Oppervlakte
Per eigenaar en per gebruiker werd de kadastrale oppervlakte die hij/zij in de ruilverkaveling in eigendom of gebruik heeft opgezocht en in kaart gebracht.
De VLM houdt de databank van de belanghebbenden up-to-date. Door verkopingen, erfenissen, schenkingen, … verandert de eigendomssituatie in het gebied continu. De VLM doet regelmatig opzoekingen bij de Federale Overheidsdienst Financiën (FOD Financiën) om zo een goed zicht te hebben op de wijzigingen.
De gegevens van de laatste verzending zijn gebaseerd op eigendomsgegevens zoals gekend bij de Federale Overheidsdienst (FOD) Financiën op 1/9/2016. Mogelijk zijn deze gegevens niet meer actueel. Wijzigingen van eigendomsgegevens (verkoop, erfenis, schenking, …) van gronden in het ruilverkavelingsgebied kunnen altijd worden gemeld bij de Vlaamse Landmaatschappij, aan mevr. Elke Van Lancker (tel.: 09 244 86 16).
Puntenwaarde
De combinatie van de kadastrale oppervlakte van een perceel met de waardenzones levert de puntenwaarde van het betreffende perceel op. Voor iedereen worden deze punten samengeteld en dit levert de totale puntenwaarde van de gronden van eenieder met gronden binnen de ruilverkaveling. Deze totale puntenwaarde noemen we de inbreng van elke belanghebbende.
Na de herverkaveling moet iedereen ongeveer evenveel 'punten' terugkrijgen als hij/zij ingebracht heeft.
Alle belanghebbenden in de ruilverkaveling werden op 15 februari 2017 per aangetekende brief op de hoogte gebracht van de vastgestelde stukken van de inbreng.
2. Opmetingen en afpaling blokgrens
Landmeters van de VLM hebben heel wat taken in een ruilverkaveling. Eén van hun taken is de afpaling van de grens van het ruilverkavelingsproject. De afpaling van de blokgrens is de officiële vaststelling van de buitengrenzen van de ruilverkaveling en gebeurt dus om onduidelijkheden op te lossen en eventuele grens betwistingen tegen te gaan. Deze afpaling van de blokgrens gebeurt in samenwerking met de FOD Financiën - Algemene Administraties Patrimoniumdocumentatie - Administratie Opmetingen en Waarderingen (het Kadaster). Eigenaars met een perceel langs de blokgrens werden hierover apart ingelicht.
Foto's: Voorbeelden afpaling van de blokgrens
Verder hebben de landmeters ook een aantal vaste grenzen opmeten zoals wegen, waterlopen, bosjes, …opgemeten. Die vaste grenzen vormen het raamwerk waarbinnen de herverkavelaar de nieuwe kavels zal uittekenen.
Opmetingsplannen kunnen nuttig zijn voor de VLM. Plannen kunnen altijd digitaal doorgestuurd worden naar de Vlaamse Landmaatschappij via het mailadres: topografie(punt)rvkscheldeleie @ vlm(punt)be.
Foto: Landmeter aan het werk
3. Toedeling
De toedeling of het herverkavelingsplan is uitgetekend. Het herverkavelingsplan lag in onderzoek van 15 juni 2021 tot en met 14 juli 2021. De betrokken eigenaars, vruchtgebruikers en gebruikers ontvingen hun persoonlijk dossier met nieuwsbrief 4.
In de periode van het openbaar onderzoek konden de belanghebbenden een vraag, suggestie of bezwaar indienen. Er werden 145 bezwaren ingediend.
Alle bezwaren werden behandeld en geadviseerd in de commissie van advies en nadien beslist door het ruilverkavelingscomité.
De definitieve neerlegging is gepland voor het voorjaar 2025. Op dat moment worden alle gebruikers en eigenaars op de hoogte gebracht van de definitieve toedeling van hun percelen. Na de definitieve neerlegging kan door het ruilverkavelingscomité niets meer worden gewijzigd aan de toedeling.
4. Eerste akte
In de zomer van 2025 zal de eerste akte worden verleden. De tweede akte volgt dan na het afronden van de werken die gepaard gaan met de herverkaveling. In deze tweede akte zitten alle kosten verrekend.
5. Ingebruikname
De toebedeelde kavels worden in gebruik genomen op
25 december 2025. Vanaf dat moment kan je niet langer je oude percelen gebruiken.
VOOR MEER INFO, GA NAAR
I Startpagina
I Algemeen
I Stand van zaken
I Herverkaveling
I Inrichtingswerken
I Fietspaden
I Openbaar onderzoek
I Studies en rapporten