Wat zijn Openruimteparels?
Openruimteparels zijn lokale projecten met gerichte klimaatdoelstellingen, in de open ruimte van de Antwerpse Zuidrand. Dit initiatief kadert binnen de doelstelling om in de Antwerpse Zuidrand de open ruimte te versterken. Meer info over het overkoepelend landinrichtingsproject vind je hier.
Welke projectvoorstellen komen in aanmerking?
Een Openruimteparel neemt initiatief binnen één of meerdere van de vier klimaatthema's: water, bos, natuur en landbouw. We moedigen ook de combinatie van verschillende thema's aan. Erfgoed en beleving komen in aanmerking indien ze gecombineerd worden met één of meerdere van de klimaatthema's. Prikkel jouw inspiratie met enkele mogelijke Openruimteparels. Andere ideeën zijn ook heel welkom!
- Water: creëren van waterberging, inzetten op droogtemaatregelen, uitbreiden van het groenblauw netwerk, aanleg of herstel van een poel, inzetten op beleefbare waterinfrastructuren en sensibilisering, ontharding van de open ruimte …
- Bos: bosuitbreiding en bosverbinding, aanleggen en inrichten van postzegelbosjes; ontrommelen van groene plekjes, plaatsen van houtkanten …
- Landbouw: ruimte voor (lokale) voedselproductie, een duurzame landbouw, landbouwbodems als partners in waterbeheer …
- Natuur: ontsnippering van de open ruimteverbindingen, verbeterde integratie van erfgoedwaarden in het landschap, inrichten van natuurzones, trage wegen …
Wie kan een projectvoorstel indienen?
Provincie, gemeenten, publiekrechtelijke rechtspersonen en privaatrechtelijke rechtspersonen kunnen een voorstel indienen.
Daarnaast kunnen ook burgers een project initiëren. Heb jij een idee dat jouw leefomgeving kan versterken? Ga gerust eens luisteren bij jouw gemeente of bij de lokale afdelingen Natuurpunt, Regionaal Landschap Rivierenland, Bosgroep, Kempens Landschap, landbouworganisaties en -bedrijven, Velt, enzovoort. Wie weet realiseren jullie binnenkort samen jouw droom-klimaatproject!
Onder de Antwerpse Zuidrand verstaan we het grondgebied van de gemeenten Hemiksem, Schelle, Aartselaar, Kontich, Edegem, Lint, Hove, Boechout en de Antwerpse districten Wilrijk en Hoboken.
Welke aanvragen mag je indienen?
Het subsidiebedrag per projectvoorstel bedraagt minimaal 5.000 euro en maximaal 25.000 euro. Er is een maximale subsidie van 50 % van de kostprijs. Voor het resterende bedrag is een cofinanciering vereist. Hiervoor houdt men rekening met de volgende vereisten:
- cumulatie met andere subsidies van de Vlaamse overheid is niet toegelaten;
- het totaalbedrag aan subsidies mag de totale projectkosten niet overstijgen;
- de uiteindelijke subsidie kan nooit hoger oplopen dan het toegewezen subsidiebedrag;
- de uiteindelijke subsidie kan nooit hoger zijn dan 50% van de totale projectkosten.
Aanvullende subsidies buiten de Vlaamse overheid kunnen wel.
Hoe wordt een projectvoorstel ingediend?
De projectaanvraag verloopt digitaal. De aanvragen voor de eerste oproep moeten uiterlijk op 30 april 2024 via het Plattelandsloket (e-loket) van de Vlaamse Landmaatschappij ingediend worden.
Momenteel bekijken we alle ingediende Openruimteparels. Binnenkort maken we bekend wie cofinanciering kan ontvangen van de Openruimteparels.
Het verdere verloop
Na indienen evalueert een jury alle projectvoorstellen zorgvuldig. Enkele voorbeelden van evaluatiecriteria die de jury beoordeelt:
- Het project sluit nauw aan bij de doelstellingen van het landinrichtingsproject Antwerpse Zuidrand
- Er wordt samengewerkt met meerdere partners
- Het project stimuleert de betrokkenheid van de diverse actoren en bewoners
- Het project is realiseerbaar binnen de vooropgestelde termijn
Na beoordeling door de jury brengt de VLM de projectpromotor op de hoogte van de jurybeoordeling. Later leggen we het plan voor aan de Planbegeleidingsgroep in juni 2024 en gaat het naar de minister voor goedkeuring. Na goedkeuring is er twee jaar de tijd om het project uit te voeren.
Voor meer info kan je mailen naar openruimteparels@vlm.be
Alle details kan je raadplegen in het reglement:
02 reglement uitvoeringsinitiatieven AZR - reglement.pdf