In de kijker
Op zaterdag 22 januari 2022 staken de leden van de milieuraad van Zelzate, Zelzaatse jeugdbewegingen en het schepencollege de handen uit de mouwen. Ze hielpen bij de aanplanting van het bos aan de rand van Zelzate-Zuid, schuin tegenover het industriepark Rosteyne. Daar werden 3.500 nieuwe bomen aangeplant.
Je leest er meer over in onze perskamer; Meer sfeerbeelden vind je op
onze Facebookpagina
Stand van zaken
De Vlaamse Regering keurde op 7 december 2018 dit eindvoorstel van inrichtingsplan goed.
Het goedgekeurde plan wordt momenteel vertaald in een technisch plan om een omgevingsvergunning te kunnen aanvragen. Intussen zitten we niet stil en lopen er onderhandelingen om de noodzakelijke grond voor de realisatie van het project aan te kopen.
Planning
Het technisch ontwerp is in opmaak. Eens afgewerkt, wordt in de loop van 2024 de omgevingsvergunning aangevraagd.
Situering
Het koppelingsgebied Zelzate-Zuid ligt op de rechteroever van het kanaal Gent-Terneuzen op het grondgebied van de gemeente Zelzate. Ten noorden wordt dit koppelingsgebied begrensd door de N49/E34, ten oosten door de R4-Oost (Kennedylaan), ten zuiden door het bedrijventerrein van Arcelor-Mittal en in het westen door het kanaal Gent-Terneuzen.
Beschrijving
Het inrichtingsplan Zelzate-Zuid kadert in de uitvoering van het
landinrichtingsproject Gentse Kanaalzone, koppelingsgebieden - fase 2. Dat planprogramma werd op 20 juli 2012 goedgekeurd door de Vlaamse Regering.
De ontwikkeling van het koppelingsgebied Zelzate-Zuid kadert in de globale ontwikkelingsvisie van de Gentse Kanaalzone.
Het inrichtingsplan Zelzate-Zuid beoogt de ontwikkeling van een park ter hoogte van het psychiatrisch centrum Sint-Jan Baptist en de woonkern Suikerkaai, ten noorden van de bedrijvensite van Arcelor-Mittal. Een park waarin sportvoorzieningen (een realisatie door de gemeente Zelzate) worden ingepast in een groene parksfeer met ruimte voor volkstuinen, een pluktuin, wandelpaden en speelzones.
Naast de aanleg van een park voor bewoners en werknemers van de haven is er ook oog voor verkeersveiligheid. Er komt een doorgaande fietsverbinding die de kern van Zelzate op een veilige manier zal verbinden met het havengebied. Langs deze fietsverbinding komen bomen en struiken. Naast de aanleg van fietsverbindingen komen er ook verkeersremmende maatregelen op de Suikerkaai en Broeder Leopoldstraat.
De bufferende functie van het gebied wordt versterkt door bijkomende aanplantingen aan de groenbuffer langs de N49/E34 en ter hoogte van het bedrijventerrein OCAS. De inrichting van het park zal ook voor een bijkomende buffering zorgen.
Deze afbeelding groter zien?
Zelzate_Zuid ontwerpschets.pdf
Partners
Partners in dit gebied zijn:
- Afdeling Maritieme toegang (AMT),
- Agentschap Natuur en Bos (ANB)
- Agentschap Wegen en Verkeer (AWV)
- Ruimte Vlaanderen
- Gemeente Zelzate
- Projectbureau Gentse Kanaalzone
- Provinciebestuur Oost-Vlaanderen
- North Sea Port
- Arcelor-Mittal
- Psychiatrisch Centrum Sint-Jan-Baptist (SJB)
- Scoutsgroep De Kievit
- Particulieren en omwonenden
Bijkomende informatie
Eindvoorstel landinrichtingsplan Zelzate-Zuid (juni 2018)
Laatste aanpassing: november 2022