2. Het Maaslandse landbouwlandschap versterken voor de toekomst
De lokale boeren krijgen extra ondersteuning en stimulansen om hun bedrijf meer te runnen op een manier die de streek versterkt: een win-win voor de lokale economie én voor dit kwetsbare landschap. Een druk bezochte omgeving als Heppeneert biedt hiertoe kansen, maar stelt ook uitdagingen. Wat denk je van een voedsellandschap, bedrijfsbegeleiding op maat, agrarisch natuurbeheer of erfbeplanting?
Voor landbouwpercelen dicht tegen de Zanderbeek, zoeken we samen met de landbouwer een duurzamer alternatief voor boer en natuur. Uitruilen of vergoeding voor aangepast beheer behoren tot de mogelijkheden. Wateroverlast bij hoge regenval en toekomstige verdroging zijn de belangrijkste klimaatuitdagingen in dit gebied. Zones voor vertraagde waterafvoer of voor infiltratie zorgen voor een buffer.
3. (Be)leefbare dorpskern Heppeneert samen met de bewoners
Samen met de lokale bewoners, die reeds een eerste omgevingsvisie lieten uitvoeren onder de noemer ‘oplaadpunt Heppeneert’, versterken we de belevingswaarde en de omgevingskwaliteit in de omgeving van de kerk en het oude kerkhof door vergroening. We onderzoeken de verkeersafwikkeling van gemotoriseerd verkeer en trage weggebruikers, rekening houdend met de toegankelijkheid voor minder mobiele bezoekers.
Voorgeschiedenis
Landinrichting Maasvallei zorgt in de grensmaasgemeenten voor een waardevolle terreinbijdrage aan het ondertussen erkende landschapspark ‘Rivierpark Maasvallei’.
8 maart 2024: goedkeuring onderzoek naar de opportuniteit en de haalbaarheid voor landinrichting Maasvallei fase 2 en instelling Landinrichtingsproject Maasvallei fase 2
24 juli 2024: goedkeuring samenstelling planbegeleidingsgroep voor Maasvallei fase 2
22 oktober 2024: bespreking om gefaseerd over 10 jaar 7 landinrichtingsplannen (LIP's) op te maken, het budget proportioneel te verdelen volgens de doelstellingen in het OOH en over deze 7 LIP's. Kennisgeving om te starten met LIP Maasdorpen en LIP Zanderbeek-Heppeneert.
Timing
2025-2026: opmaak Landinrichtingsplan + adviesprocedure + instemming partners
2027-2030: voorbereiding uitvoering (onderzoeken, vergunningen, grondverwerving)
2030: uitvoering op terrein
Partners
Het LIP beschrijft voor elke maatregel welke partner instaat voor de financiering, uitvoering of beheer van een maatregel. Voorlopig zijn al betrokken:
Overheden:
- Stad Maaseik
- Stad Dilsen-Stokkem
- Provincie Limburg (als waterloopbeheerder)
Bij de opmaak van het LIP zijn nog heel wat ondersteunende partners betrokken en komen er voor specifieke maatregelen ook nog partners bij.
Contact
Planontwerper: Edith Willems, edith.willems@vlm.be
Projectleider: Lien Lambrechts, lien.lambrechts@vlm.be
Laatste update: april 2025