Stand van zaken
De koppelingsgebieden Rieme-Zuid en Doornzele-Noord zijn volledig uitgevoerd op terrein. Sinds 2022 neemt het Projectbureau Gentse Kanaalzone het beheer van deze koppelingsgebieden op zich. Het Project Gentse Kanaalzone is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Gent, Evergem en Zelzate, de provincie Oost-Vlaanderen, het Vlaams Gewest en North Sea Port. Wie vragen of opmerkingen heeft over het beheer kan terecht op
info@gentsekanaalzone.be.
Van harte welkom om deze pareltjes te komen ontdekken! Wil je deze koppelingsgebieden verkennen, blijf dan op de paden. Een deel van de koppelingsgebieden werd ingericht als natuurcompensatie. Het is belangrijk om bepaalde delen ongemoeid te laten en de natuur haar gang te laten gaan. Waar je welkom bent als recreant vind je terug op de infoborden in deze gebieden. Hieronder vind je hierover per deelzone meer info.
Toegankelijkheid per zone: (als je klikt op een zone, krijg je te zien waar je welkom bent)
Doornzele
Rieme
Situering
De koppelingsgebieden Rieme-Zuid (135 ha) en Doornzele-Noord (105 ha) liggen op de linkeroever van het kanaal Gent-Terneuzen, ten oosten van de R4-west, respectievelijk ten noorden en ten zuiden van het Kluizendokcomplex.
Doornzele-Noord is een gebied tussen het noordelijk gelegen industrieterrein Kluizendok en de woonkern van Doornzele in het zuiden. Rieme-Zuid is een gebied tussen dat industrieterrein en de dorpskern van Rieme. De R4-west vormt de westelijke grens van het gebied, het kanaal Gent-Terneuzen de oostelijke grens.
Beschrijving
Het inrichtingsplan Rieme-Zuid en Doornzele-Noord is een uitvoering van het planprogramma van het
landinrichtingsproject Gentse Kanaalzone, koppelingsgebieden – fase 1. Dat planprogramma werd op 26 februari 2006 goedgekeurd.
Met dit
inrichtingsplan realiseerde de VLM een buffering van de woonkernen in Doornzele en Rieme, rekening houdende met de landbouweconomische situatie en de bestaande natuurwaarden.
Doornzele-Noord
In dit koppelingsgebied werd een 35 ha grote bosbuffer aangelegd. Naast de brede bosstrook werd een zone voor ecologische infrastructuur aangelegd, zoals bepaald op het gewestelijk RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan). Deze ecologische infrastructuur langs het Molenvaardeken werd op de ene oever ingericht i.f.v. natuurcompensatie met verbrede oevers en plaatselijk een oeverzwaluwwand. De andere oever werd voorbehouden voor het onderhoud van de waterloop, een wandelpad en bufferende beplanting met struikgewas en hoogstammige bomen.
Ten noorden van de bosbuffer is een fietsverbinding langs de havenweg Vasco De Gammalaan aangelegd. Vanaf deze hoofdverbinding werden dwars door het koppelingsgebied een aantal woon-werkverbindingen aangelegd. Ter hoogte van de woonwijk Terdonk werd dit fietspad verbonden met het heraangelegde Terdonkplein en Doornzele Dries.
Rieme-Zuid
Ook het koppelingsgebied Rieme-Zuid fungeert als een buffer tussen woningen en industrie. Die buffering bestaat zoals in Doornzele uit een brede bosstrook en een zone voor ecologische infrastructuur.
In de ecologische zone langs de Avrijevaart werd de noordelijke oever afgeschuind om een oevervegetatie te kunnen laten ontwikkelen. Op de andere oever werd plaats voorzien voor het onderhoud van de Avrijevaart, waar mogelijk in combinatie met een wandelpad.
De boszone tussen de ecologische strook en de havenweg werd afgewerkt met struikbeplanting en hoogstambomen.
De Spiedamstraat, de fietsverbinding op de oude spoorwegbedding en de vernieuwde Tragelstraat vormen een aantal recreatieve en woon-werkverbindingen tussen de dorpskern en het vrijliggend fietspad langs de havenweg.
Partners
De uitvoering van de voorgestelde maatregelen worden meegefinancierd door de Stad Gent, de gemeente Evergem, North Sea Port, het provinciebestuur Oost-Vlaanderen, de Watering Burggravestroom, het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), de afdeling Maritieme Toegang (AMT) van het Vlaams Gewest, de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM).
Geschiedenis
12/2006 - 06/2008: inhoudelijke besprekingen van het plan in de planbegeleidingsgroep
28/02/2011: ministerieel besluit tot goedkeuring van het inrichtingsplan Rieme-Zuid en Doornzele-Noord
maart 2015: start werken - Een fotoreeks over de uitvoering van de werken vind je op onze Facebookpagina.
3/07/2016: einde werken deel 1 - inwandeling koppelingsgebied
Meer foto's vind je op onze
Facebookpagina.
Op vrijdag 8 februari 2019 kwamen de leerlingen en leerkrachten van de Tuinbouwschool Melle de handen uit de mouwen steken. Zij wilden namelijk graag een bos planten voor het klimaat. Met bijna 400 hebben ze die dag zowat 10.000 stuks bosgoed en bomen aangeplant in de buffer voor Rieme. Deze actie kreeg ruime belangstelling van de pers met reportages op diverse TV-zenders en in verschillende kranten. We maakten zelf ook een klein sfeerfilmpje:
31/01/2020: einde werken deel 2, de feestelijke opening moest door Corona worden uitgesteld
10/10/2021: feestelijke opening. In onze perskamer lees je het persbericht, sfeerbeelden vind je op onze Facebookpagina.
2022: overdracht van het beheer naar het Projectbureau
Bijkomende informatie
Laatste aanpassing: maart 2023