Welkom in het projectgebied recreatie-as Deinze-Gent
Het inrichtingsplan had als doelstelling de aanwezige structuren en de kwaliteit van de fiets- en wandelmogelijkheden langs de Leie tussen Deinze en Gent te verbeteren. In de eerste plaats werden de bestaande wegen en paden verbeterd. Nieuwe tracés verhoogden de bestaande verbindingsmogelijkheden. In dit plan ging de aandacht uit naar verkeersveiligheid, landschap en vlotte oeververbindingen, rekening houdend met waardevolle ecologische gebieden.
Een andere belangrijk punt in dit plan was het verstrekken van informatie over de Leiestreek. Dat kon door actualisering van recreatieve routes en het actualiseren of opmaken van brochures.
Bij de uitbouw van recreatieve circuits spelen Baarleveer en het veer van Afsnee een belangrijke rol. De werkingsuren van de veerdiensten werden uitgebreid.
Toerisme Oost-Vlaanderen stond in voor het actualiseren van de
Leiestreekroute. Daarnaast werden een tweetal bewegwijzerde wandelroutes uitgegeven nl. de omgeving van het
kasteel van Ooidonk en de
wandelroute Afsnee-Keuze.
Situering
Het plangebied van Recreatie-as Deinze -Gent situeert zich in de Leievallei en de directe omgeving tussen Gent en Deinze. Het gebied beslaat een oppervlakte van circa 3.550 hectare en ligt op het grondgebied van de stad Deinze, de stad Gent en de gemeente Sint-Martens-Latem.
De zuidelijke grens van het projectgebied is de N43 (Kortrijksesteenweg) en de spoorlijn Gent-Kortrijk. In het noorden wordt het gebied begrensd door de N466 (Leernsesteenweg).
Kaart met maatregelen
Overzicht van uitgevoerde maatregelen
Aanleg van een wandeldijk in Keuzemeersen
Naast recreatie werden ook andere aspecten in het plan opgenomen.
Naar aanleiding van de overstromingsproblematiek door de Leie in de omgeving van Keuze, Keuzekouter en Keuzemeers werd in samenwerking met de stad Gent een binnendijk rond de wijk Keuzemeers aangelegd. De dijk maakt tevens deel uit van een recreatieve wandelverbinding met de Keuzemeersen. Het huidige pad, de Buurtweg 143, werd als grazig pad heraangelegd van de binnendijk tot aan de Goedingebrug.
Aanleg van fiets- en wandelpaden langs de Burgemeester Van Crombrugghelaan (Deinze)
Om de verkeersveiligheid te verhogen, werd langs de Van Crombrugghelaan een tweerichtingsfietspad, volledig gescheiden van de rijbaan, aangelegd tussen de rotonde van Sint-Martens-Leerne en de Pontstraat in Sint-Martens-Latem.
Heraanleg Oude Pontweg
De Oude Pontweg in Deurle werd heraangelegd met een fietspad, na het vellen van de kaprijpe populieren en de aanleg van een nieuwe bermsloot.
Aankoop veerboot voor Baarleveer
Voor Baarleveer werd een nieuwe veerboot aangekocht en werden vlottende aanlegsteigers gebouwd. Een betere integratie van het veer en het pompstation van Aquafin door de bouw van een houten platform, de aanplant van groenelementen en de heraanleg van het wegdek vormen de voornaamste componenten.
Bouw van nieuwe aanlegsteigers in Baarle en Sint-Martens-Latem en bouw van een motorveerboot.
Folder van de Officiële ingebruikname van het Baarleveer (12 november 2007)
Verdere herinrichting van de site Baarleveer
Bouw wachthuisje, doorsteek naar kerkwegel Baarle, ...
·
Verbetering Pad Pijkenaas-Baarleveer
Aan de rand van de Latemse Meersen in Sint-Martens-Latem werd het pad Pijkenaas-Baarleveer verbeterd.
Verbetering en verwerving verbinding Meersstraat-Vossestaart (Sint-Martens-Latem)
Verbetering wandelverbinding Keuzemeersen-Goedinge
De wandelverbinding Keuzemeersen-Goedinge langs de Leie (Buurtweg 143) werd aangepakt en verbeterd.
Fietsgoot voor hangfietsbrug Goedingebrug
Op de bestaande trapconstructie van de hangfietsbrug Goedingebrug werd een fietsgoot voorzien.
Opwaardering omgeving Goedingebrug
De omgeving rondom de Goedingebrug en het pad vanaf de Goedingebrug tot het Heilig Huizeke werden onder handen genomen en verbeterd.
Verbetering Tabakstraatje
Voor de uitbouw van een nieuwe wandelroute Afsnee-Keuze werd ook het Tabakstraatje aangepakt.
Stand van zaken
Het project is uitgevoerd.
Het inrichtingsplan Recreatie-as Deinze - Gent (3.550 ha) was een uitvoering van het richtplan van het landinrichtingsproject Leie-Schelde. Dat richtplan werd op 30 juni 1998 goedgekeurd. Omdat het project Leie en Schelde een grote oppervlakte beslaat, werd het opgesplitst in een reeks deelprojecten of inrichtingsplannen waarvan dit project er één van was.
Partners
Partners in het project waren het Agentschap Waterwegen en Zeekanaal (nu Vlaamse Waterweg nv), het Agentschap Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen, het gemeentebestuur van Sint-Martens-Latem, het stadsbestuur van Gent en van Deinze en Toerisme Oost-Vlaanderen.
De totale kostprijs van het project bedroeg 1.600.000 euro.
Voorgeschiedenis
- 30 juni 1998: goedkeuring richtplan Leie - Schelde
- 2000: opmaak inrichtingsplan
- 2001: goedkeuring eindvoorstel inrichtingsplan
- 12 juli 2005: opening wandeldijk te Keuze (werken deel 1)
- september 2006 - februari 2008: uitvoering werken van deel 2: inrichting fiets- en wandelverbindingen en site Baarleveer
- 25 mei 2007: ingebruikname nieuwe veerboot en vlottende aanlegsteigers site Baarleveer
- 26 juni 2009: opening wandelroute Afsnee-Keuze
Laatste aanpassing: september 2020