Contactpersonen
Voor de gemeenten Bertem, Huldenberg, Kortenberg en Tervuren: Katia Van Tichelen - katia.vantichelen@vlm.be - 0473 66 28 36
Voor de gemeenten Kraainem, Wezembeek-Oppem en Zaventem: Renaud Bocquet - renaud.bocquet@vlm.be - 0477 44 21 69
Korte Inhoud
Het project wil de onder druk staande open ruimte tussen Leuven en Brussel beschermen en versterken.
Voorgeschiedenis
11/06/1999: VLM krijgt opdracht om een voorstudie te maken voor het landinrichtingsproject Brabants Plateau. |
05/06/2003: VLM krijgt opdracht van minister om ontwerp van planprogramma Plateau van Moorsel op te maken. |
14/07/2005: Minister herbevestigt opdracht tot opmaak ontwerp van planprogramma Plateau van Moorsel. |
28/06/2006: Commissie voor Landinrichting geeft gunstig advies bij het ontwerp van planprogramma Plateau van Moorsel. |
01/07/2007: Planprogramma Plateau van Moorsel wordt goedgekeurd op 1 juni 2007 door een besluit van de Vlaamse Regering en verschijnt in het staatsblad op 31 juli 2007. |
05/05/2008: Oprichtingsvergadering planbegeleidingsgroep Voervallei en Dijleland |
25/06/2008: Oprichtingsvergadering planbegeleidingsgroep Openruimtenetwerk Vlaams Stedelijk Gebied |
Stand van zaken
Openruimtenetwerk Woluwebekken
In het openruimtenetwerk Woluwebekken zijn er drie goedgekeurde inrichtingsplannen.
Het eerste inrichtingsplan 'Fietslinken' omvat maatregelen voor ontbrekende schakels in het functioneel en recreatief fietspadennetwerk in en aansluitend op openruimtes. De eerste zes paden werden in 2011 gerealiseerd in de gemeentes Zaventem, Wezembeek-Oppem en Machelen. Een laatste pad wordt aangelegd in 2014 in Kraainem.
Het tweede inrichtingsplan 'Kleine Maelbeek en Vuilbeek' omvat maatregelen om de groenstructuur van twee nevenlopen van de Woluwe uit te bouwen met aandacht voor landschap, ecologie, waterberging en recreatie.
Het openleggen van de Vuilbeek in het Park Beekstraat is in uitvoering in 2014.
Het derde inrichtingsplan 'Woluweveld' omvat maatregelen om de belangrijke randstedelijke open ruimte van het Woluweveld in te richten en te verbinden met de omliggende open ruimtes.
Voervallei
Het eerste inrichtingsplan in de Voervallei 'Groen-oranje stapstenen' omvat maatregelen ter versterking van de ecologische (groene) en recreatieve (oranje) as langsheen de Voer. Het plan is sinds april 2012 in uitvoering op terrein. Het einde van de werken is voorzien voor de eerste helft van 2014.
Het tweede inrichtingsplan voor de Voervallei 'Voerlijnen' wordt in 2014 voorgelegd aan de minister ter goedkeuring. In het plan zijn fiets- en wandelwegen in de Voervallei voorzien en wordt gewerkt aan de ecologische noord-zuid-structuur dwars over de Voervallei.
Dijleland
In het Dijleland werd in juni 2011 het wandelknooppuntnetwerk Zuid-Dijleland officieel geopend. Vanuit de VLM werd mede dankzij Europese middelen meegewerkt aan het ontwerp ervan. Tevens werd vanuit het inrichtingsproject Dijleland de oprichting van een agrobeheergroep gerealiseerd. Dankzij de samenwerking met medewerkers van het ECO2-project werd begin 2011 de agrobeheergroep 'Dijleland' opgericht rond het onderhoud van houtkanten en holle wegen.
Daarnaast werd een eerste inrichtingsplan 'Missing links' voor het Dijleland opgemaakt en dit werd op 21 augustus 2014 door de bevoegde minister goedgekeurd. In het goedgekeurde plan zijn vijf acties weerhouden rond het herstel van zowel recreatieve als ecologische verbindingen. Ook een aantal waardevolle cultuurhistorische elementen worden opgewaardeerd.
Op 18 oktober 2023 werd een tweede inrichtingsplan voor het Dijleland definitief goedgekeurd: landinrichtingsplan 'Over Voer, IJse en Dijle' (OVID). Via dit plan wordt de IJsevallei op grondgebied van de gemeente Huldenberg ecologisch en recreatief opgewaardeerd via uiteenlopende acties. Deze vormen een mooie aanvulling op het landinrichtingsplan 'IJsevallei' dat gelijkaardige acties uitwerkt op grondgebied van de gemeenten Hoeilaart en Overijse. Daarnaast worden in het landinrichtingsplan OVID ook een aantal acties uitgewerkt om vismigratieknelpunten in de Voervallei (Bertem) op te lossen en om in het Silsomsbos (Kortenberg) een 'prikkelpad' in de vorm van een wandellus over knuppelpaden uit te werken voor mensen met een beperking (Kortenberg).
Planning
Openruimtenetwerk: start uitvoering Woluweveld en wandelverbindingen uit Kleine Maelbeek en Vuilbeek voorzien in 2015.
Dijleland:
- start uitvoering inrichtingsplan Missing Links vanaf 2015
- start uitvoering landinrichtingsplan Over Voer, IJse en Dijle (OVID) vanaf 2024
Voervallei: start verwerving en uitvoering inrichtingsplan Voerlijnen voorzien in 2015.
Beschrijving
Het gebied omvat twee plateaus die gekenmerkt worden door landbouw. Die landbouwpercelen komen voor in een golvend landschap met droogdalen en weidse vergezichten. Tal van oude boskernen, kleine landschapselementen, holle wegen en soms nog kleinschalige perceelsstructuren geven kansen aan natuur en recreatie.
De nabijheid van Brussel en Leuven biedt ook kansen voor verbrede agrarische activiteiten. Dankzij het landinrichtingsproject wordt het mogelijk de open ruimte, die hier sterk onder druk staat, te beschermen en te versterken. In het planprogramma werden, na bevraging van lokale partners, vier strategische inrichtingsprojecten voorgesteld:
Vlaams stedelijk gebied rond Brussel: een functie geven aan de open ruimtes rond Brussel door een inrichting gericht op landbouw, recreatie en milieu.
Voervallei: realiseren van gewenste ontwikkelingen voor de groene recreatieve as tussen Leuven en Brussel.
Gewestweg N253: landschappelijk-ecologische inpassing van de N253.
Dijleland: door inrichting en overleg een aantrekkelijk landschap realiseren met aandacht voor kleine landschapselementen en recreatie.
Bijlagen
Studie Woluwe rapport
Links
projectsite Openruimtenetwerk Woluwebekken
projectsite Voervallei
projectsite Dijleland