Stand van zaken
Het inrichtingsplan Oude Kale is afgewerkt. De nieuwe wandel-en fietsverbindingen zijn aangelegd. De nodige ingrepen aan natuurpercelen, bufferstroken en oeverzones werden uitgevoerd.
Definitieve wegwijzers voor de wandelroutes en infoborden zijn geplaatst, dit gebeurde in samenspraak met Toerisme Oost-Vlaanderen. De kaart kan worden aangekocht maar de routes zijn digitaal gratis beschikbaar (downloadbaar als PDF als als GPX-bestand dat kan worden ingeladen op GPS)
Wandelroute Oude Kalevalleiroute Toerisme Oost-vlaanderen: lus 1 Merendree -
lus 2 Vinderhoute
Dankzij de uitgevoerde werken is de vallei van de Oude Kale nu veel toegankelijker en worden de kwaliteiten van de vallei behouden en versterkt.
Situering
Het project (van 440 ha) omvat het valleigebied tussen Merendree en Vinderhoute van 100 à 600 m breed en 5 km lang met de Oude Kade als kronkelende beek.
Onderdeel van het landinrichtingsproject Leie en Schelde.
Beschrijving
Het inrichtingsplan Oude Kale was een uitvoering van het richtplan van het landinrichtingsproject Leie – Schelde. Dat richtplan werd op 30 juni 1998 goedgekeurd. Omdat het project Leie en Schelde een grote oppervlakte beslaat, is het opgesplitst in een reeks deelprojecten of inrichtingsplannen waarvan dit project er één van was.
Dat inrichtingsplan heeft als algemene doelstellingen het versterken van de aanwezige natuur, het herstellen van het landschap, het verhogen van de milieukwaliteit en het verbeteren van de kwaliteit van de zachte recreatie.
De vallei van de Oude Kale is één van de best bewaarde landschappen uit het landinrichtingsproject. Het gebied maakt deel uit van het oppervlaktewaterwingebied van Kluizen, huisvest diverse landbouwbedrijven, nodigt uit tot wandelen en fietsen … en ondervindt bijgevolg druk vanuit diverse hoeken. Het inrichtingsplan wou een inrichting nastreven die voor alle sectoren - landbouw, natuur, recreatie, landschap en waterwinning - voordeel oplevert (of compensaties voorziet voor eventuele nadelen).
Om water vanuit de Poekebeek naar het pompstation van Kluizen te laten stromen voor drinkwaterwinning, moesten heel wat problemen worden uitgeklaard. Ingrijpende aanpassingswerken aan de Oude Kale waren uit den boze, het water zo door de beek sturen zou in de wintermaanden voor een vernatting van de lagergelegen gronden zorgen, wat dan weer opbrengstverlies voor de landbouwers betekende. In overleg met de Vlaamse Maatschappij voor Waterwinning werd daarom een compensatiesysteem uitgewerkt voor de landbouwers die door de vernatting getroffen zouden worden. Bovendien werden de laagst gelegen, natste en voor de landbouw minst interessante gronden aangekocht en ingericht voor natuur. Via beheerovereenkomsten en erfbeplanting kan de landbouw nog een extra steentje bijdragen aan het verhogen van de natuurwaarden in het gebied. Kleinschalige waterzuivering en beplantingswerken vervolledigen het maatregelenpakket.
De nieuwe recreatieve routes laten fietsers en wandelaars ten volle van het unieke landschap van de Oude Kale genieten.
Partners
In een landinrichtingsproject wordt via samenwerking tussen verschillende partners naar een verbeterde inrichting van het landelijk gebied gestreefd. Door de krachten te bundelen en de hoofden bij elkaar te steken, kan er immers vaak meer worden gerealiseerd.
De uitvoering van de werken gebeurde door de VLM en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), samen met het betrokken lokale besturen van Lievegem, Deinze en Gent. Ook Infrabel realiseerde een ontbrekende fietsschakel langs de spoorlijn tussen Halewijn en Heiste (Deinze).
Europa betaalt mee
Voor het behouden, beschermen en beheren van randstedelijke natuur zijn Europese subsidies beschikbaar. De VLM diende hiervoor samen met twee Engelse partners (Royal Society for the Protection of Birds en Southend-on-Sea) en een Nederlandse partner (Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard) een project onder de naam 'Urban Habitats' in.
Binnen het project was het de bedoeling om samen te werken aan het behoud en de verbetering van de natuur- en landschapswaarden en de inwoners dichter bij de natuurwaarden in hun leefomgeving te brengen.
Voor het inrichtingsplan Oude Kale betekende dit dat er Europees geld beschikbaar was voor de verbeteringsmaatregelen, maar ook voor communicatieactiviteiten en recreatieve evenementen.
Historiek
- 30 juni
1998: goedkeuring richtplan Leie - Schelde
-
1999: opmaak inrichtingsplan
- 28 januari
2002: goedkeuring inrichtingsplan
-
2003 - 2004: opmaak grondverwervingsplan en uitvoeringsplannen
-
2005 - 2010: grondverwerving en -ruiling
- 15 april
2010: werken in uitvoering (persconferentie en informatievergadering)
-
2010 - 2011: aanleg recreatieve paden, bufferstroken en natuurpercelen
- 19 juni
2011: openingsfeest Oude Kalevallei (werken 95% afgerond)
-
2012: eindafwerking, onderhoud en publicatie bewegwijzerde wandelroute van Toerisme Oost-Vlaanderen
- juni
2012: opening wandelroute
Laatste update: november 2020