Wandelen in de Meetkerkse moeren
Wil je in dit gebied op verkenning gaan, dan raden we je de wandeling van Westtoer aan. Je kan op hun website gratis een pdf of gpx (voor gebruik op gps) downloaden of een papieren wandelkaart bestellen.
Voormalig veenmoeras heringericht
Het natuurinrichtingsproject, in een gebied van 245 ha in Meetkerke en Houtave (Zuienkerke), Varsenare (Jabbeke), en Sint-Andries (Brugge), werd afgerond in 2009. In 2022 deed de VLM in de Meetkerkse Moeren bijkomende terreinwerken in het kader van de natuurcompensaties voor de Achterhaven van Zeebrugge. Meer info hierover: projectfiche Kwetshage-Meetkerkse Moeren.
In tegenstelling tot de omliggende oostkustpolders, waar klei in de bodem zit, zijn de Meetkerkse Moeren een voormalig veenmoeras. In de middeleeuwen werden ze uitgeveend en veranderden ze in een uitgestrekt meer. Vanaf de 17de eeuw probeerde men het gebied droog te leggen en de gronden als hooiland en weiland te gebruiken. Omdat ze zo vochtig waren, was alleen weinig intensieve landbouw mogelijk. De natuur floreerde met veel waterminnende planten en weidevogels.
In het kader van de ruilverkaveling Houtave stelde men in 1986 een krachtig pompgemaal in werking dat ontwaterde tot buiten de moeren. Via een nieuwe ontwateringsgracht, het Mareleed, werd het water overgepompt in het kanaal Brugge-Oostende.
Bloemrijke graslanden werden omgezet in akkers en intensief gebruikte graslanden. Veel planten en vogels verdwenen daardoor uit de Meetkerkse Moeren. Het doel van het natuurinrichtingsproject was de moeren weer vochtiger te maken, zodat de natuur zich zou herstellen en de zeldzame planten die hier van nature voorkomen, niet verloren zouden gaan.
Het project hield in dat de landbouw hier in de toekomst minder intensief moest worden. Voor de betrokken landbouwers werd naar een oplossing gezocht.
Verhoging van het waterpeil
Het hoger waterpeil werd gerealiseerd door stuwen te plaatsen op de sloten en het waterpeil met 25 cm te verhogen. Door het hoger waterpeil in de sloten, ingesteld in december 2008, werden de omliggende graslanden terug natter. Dit heeft een negatieve impact op de landbouwproductie. De landbouwers werden daarom vergoed voor het inkomensverlies.
Laantjes
In 2007 en 2008 werden heel wat laantjes opnieuw uitgegraven. Ze dienen nu niet meer om te ontwateren, maar net andersom, om de hooilanden vochtig te houden. We vinden er planten die typisch zijn voor vochtige zones, zoals de egelboterbloem.
Natuurvriendelijke oevers
Langs het Oosternieuwwegzwin en delen van het Mareleed zijn de oevers afgeschuind en met riet beplant. Riet en moerasplanten gedijen goed op licht hellende oevers en rietvogels komen er graag broeden. De oevers van de nieuw gegraven sloot, het Nieuw Kruiszwin, werden volledig natuurvriendelijk aangelegd. Deze nieuwe sloot werd gegraven om de effecten van de waterpeilaanpassing buiten het gebied te vermijden.
Open landschap
In de omgeving van de Eendenkooi zijn in 2007 en 2008 drie populierenbosjes gekapt. Ze bestonden uit Canadapopulieren die vroeger niet in de moeren voorkwamen en kenden verder weinig soortenrijkdom. Door het kappen werd het open karakter van het gebied hersteld, meer leefgebied gecreëerd voor ganzen en weidevogels en konden de voormalige bloemrijke hooilandjes zich herstellen.
Marilandicapopulieren
In de Moerdreef komt een oude populiervariëteit voor: de Marilandicapopulier, die waarschijnlijk al vóór 1800 in Europa is ontstaan. Omdat de oude en zieke Marilandica's gekapt moesten worden, zijn er heel wat nieuwe aangeplant. Deze bomen vormen een meerwaarde voor het landschap. De typische holten in hun stam bieden onderdak aan vleermuizen en vogels.
Nieuwe wandelmogelijkheden
Naast herstel- en inrichtingswerken voor de natuur omvatte het project ook werken die de bewoners, de passanten en de recreanten in de Meetkerkse Moeren ten goede kwamen. Over het Sint-Andrieszwin werd een brugje aangelegd zodat een wandellus rond het natuurgebied ontstond.
Eendenkooi
Een deel van de centrale Eendenkooi (een vijver waar vroeger eenden werden gevangen) werd in oorspronkelijke staat hersteld.
Westtoer maakte in juni 2020 een promofilmpje over de Meetkerkse moeren en de befaamde eendenkooi.
Partners
Agentschap voor Natuur en Bos
Bijkomende informatie
laatste aanpassing: oktober 2023