Voorgeschiedenis
april 1998: eerste ontwerp van ruilverkavelingsplan
augustus 2000: oprichting ruilverkavelingscomité en commissie van advies
2001-2002: bepaling van de inbreng
2005-2007: ruilverkavelingswerken
2005-2006: herverkaveling
27 april 2007: ondertekening van de ruilverkavelingsakte
Stand van zaken
De herverkaveling is achter de rug. Op 27 april 2007 werd de ruilverkavelingsakte ondertekend. Alle werken zijn uitgevoerd. Die hadden vooral met wachtbekkens en met de ontsluiting van de percelen te maken. Vooral de verharding van de Romeinse Kassei was een belangrijk aandachtspunt.
Oppervlakte
877 ha
Situering
Geografische afbakening: De ruilverkaveling ligt in Haspengouw (Zuid-Limburg), ten zuiden van het stadscentrum Borgloon. De noordgrens is de Steenweg van Sint-Truiden naar Tongeren.
Beschrijving
De voornaamste doelstelling binnen een ruilverkaveling is de herindeling van percelen. Ook de ruilverkaveling Grootloon tovert het lappendeken van versnipperde en veelhoekige percelen om tot een economisch beter werkbaar geheel. De 121 landbouwbedrijven die in dit gebied liggen, krijgen door de herverkaveling grotere percelen met een regelmatigere vorm en een gunstigere ligging. Zo kunnen gebruikers en eigenaars hun percelen meer rendabel bewerken. Na de herverkaveling steeg de gemiddelde perceelsgrootte in het projectgebied Grootloon van 39,57 are naar 104,63 are. Alle eigenaars en gebruikers van de gronden werden bij elke fase uitvoerig geraadpleegd en hadden telkens inspraak.
Toch is een ruilverkaveling meer dan het herschikken van gronden alleen. We zorgen dat de percelen ook beter ontsloten worden door een verbeterde landbouwweg of door de percelen dichter bij het landbouwbedrijf te leggen. Zo werd bijna 27km weg vernieuwd of nieuw aangelegd om het landbouwverkeer te verbeteren. Ook voetgangers en fietsers kunnen genieten van een groot aantal van deze wegverhardingen. De Romeinse Kassei kreeg een unieke wegverharding: een tweesporen betonweg met kasseien tussen. Een andere belangrijke doelstelling van de ruilverkaveling was de problematiek van wateroverlast in Broekom en Bommershoven aanpakken. Op vraag van het gemeentebestuur van Borgloon liet het ruilverkavelingscomité van Grootloon tien kleinschalige wachtbekkens bouwen die landschappelijk geïntegreerd worden. De wachtbekkens werden volledig volgens de geldende normen van het integraal waterbeheer hoog in het landschap gebouwd.
Binnen dit ruilverkavelingsproject gingen we ook op zoek naar een oplossing voor andere noden. Zo werden maatregelen genomen om waardevolle fauna en flora te beschermen (zoals de bestaande hoogstamboomgaarden, de bedreigde vroedmeesterpad, de dassen, de maretak, …), om een speelbos en een voetgangerstunnel onder de gewestweg aan te leggen en zelfs om een nieuw kerkhof te creëren. Tot slot had deze ruilverkaveling ook veel aandacht voor de toeristische mogelijkheden door een fijnmazig wandelwegennetwerk uit te werken langs de mooiste plekjes van het Loonse 'Grand-Cru'-landschap.
Partners
Gemeentebesturen van Borgloon en Heers, provincie Limburg, Vlaams Gewest (Agentschap voor Natuur en Bos en Afdeling Land en Bodembescherming, Ondergrond, Natuurlijke Rijkdommen), Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, Natuurpunt vzw, Wildbeheereenheid Haspengouw, Gallo-Romeins Museum.
Het ruilverkavelingscomité draagt de verantwoordelijkheid over het project en zorgt voor de uitvoering ervan. Daarvoor kan ze rekenen op een belangrijke organisatorische en financiële steun van de Vlaamse overheid (beleidsdomein Omgeving). De Vlaamse Landmaatschappij staat in voor de praktische organisatie en Afdeling Land, Bodembescherming, Ondergrond en Natuurlijke Rijkdommen (ALBON) verleent subsidies voor de uitvoering van de werken en bereidt de beslissingen van de minister voor.
De kosten worden gedragen door het Vlaams Gewest, de Provincie Limburg, de Stad Borgloon en voor een klein percentage door alle eigenaars.